1. Google PageSpeed Insights
PageSpeed Insights Google Page Speed olcum aracı ornek ekran goruntusu aşağıdaki gibidir;
Google sayfa hızınızı test edebilme aracının sizlere sunduğu ozellikler aşağıdaki gibidir;
- Bu arac hem masaustu hem de mobil sitenizin performans analizini sunar.
- Web sitenizi 100 puan uzerinden derecelendirmektedir.
- Sayfanızı optimize etmek icin sizlere onerilerde bulunur. Bu onerileri dikkate almanızı oneririz.
- Bu aracın firefox ve chrome icin cıkarılmış eklentileri bulunmaktadır. Yukleyip anlık testler gercekleştirebilirsiniz.
Bu site aracılığıyla test ettiğimiz sayfamızın ekran goruntusu aşağıdaki gibidir;
Bu aracın size sunmuş olduğu ozellikler ise aşağıda sıralanmıştır;
- Sorguladığınız sitenin YSlow (yahoo site hızı test aracı) ve GTMetrix puanlamasını sunan aractır. Ozellikle web sitesini optimize etmek icin faydalanılan en değerli araclar arasında gelmektedir.
- GTMetrix kullanıcılarına sorgulanan sitenin analizini PDF formatında da raporlayabilmektedir.
- Web sayfalarınızın hangi sorguları kullandığını, hangisinin ne kadar performans harcadığını ayrıntılı olarak sunabilen bir alt yapıya sahiptir.
Bu arac ile yapmış olduğumuz testin sonucu da aşağıdaki ekran goruntusunde yer almaktadır.
- Bu arac da google gibi 100 puan uzerinden derecelendirme yapmaktadır. Cok doğru sonuclar verdiğini duşunmuyorum ama yine faydalanabileceğiniz secenekler sunabilmekte.
- Web sitenizin performansını etkileyen unsurları ayrıntılı olarak sunmaktadır.
Bu arac sayesinde web sitenizi 3G bağlantı hızıyla test etme imkanı yakalıyorsunuz. 2020 yılına kadar dunya genelinde hucresel ağ bağlantılarının %70’i 3G veya daha duşuk hızlarda gercekleşeceğinin on gorulmesinden dolayı bu test oldukca onemli. Test icin https://testmysite.withgoogle.com/intl/tr-tr bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. Bu aracın yanı sıra da mobil uyumluluk testi aracını da incelemenizi oneririm. https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=tr bağlantısını kullanarak değerlendirme yapabilirsiniz.
Araştırdığınızda yukarıda sıraladığım aracların dışında bir cok platformla karşılaşabilirsiniz. Ben piyasada yer alan en iyi test araclarını paylaşmak istedim.