NoFollow Linkler Artık Bir İpucu Olarak Sayılacak! UGC, Sponsored Linkler


1 Mart 2020’de Google, tarama ve dizine ekleme amacıyla rel = nofollow’u bir ipucu olarak kullanmaya resmi olarak başladı. Google’ın daha once Eylul 2019’da resmi webmaster blogundan duyurduğu guncelleme ile aktif olarak web dunyasında gorduğumuz NoFollow ve DoFollow linklerde artık daha fazla ayrım olacak.

Daha once SEO değerlerinin link verilen siteye aktarılmaması icin kullanılan NoFollow linklere ek olarak UGC ve Sponsored bağlantı kategorileri de eklendi.

Yazımıza oncelikle bu iki yeni ceşidin tanımları ile başlayalım.



1) Rel=”Ugc” Nedir?

UGC yani “User Generated Content” ne anlama geliyor? Kullanıcıların urettiği icerik veya yorumlarda artık ugc etiketini kullanmamız gerekiyor. Yıllardan beri suregelen WordPress yorumlarında ya da uyeler tarafından duzenlenen Wikipedia sayfalarında bu linkler varsayılan olarak “NoFollow” şeklinde geliyordu. Artık kullanıcıların urettiği icerikler ve yorumlarda ugc etiketi kullanarak bu linklerin uyeler, misafirler tarafından paylaşıldığını Google’a rahatlıkla bildirebiliriz.




2) Rel=”Sponsored” Nedir?[/B]

İcerik pazarlaması uzun suredir dijital pazarlamanın en fazla onem verilen pazarlama kanalları arasında yer alıyor. Bunu soylerken daha once onem verilmiyordu olarak algılamayalım. Yıllar oncesinde SEO’da basit, tekduze ve hatta anlamsız kelime obeklerini yan yana getirerek ust sıralara cıkabilmek mumkundu ( hey gidi hey neler yaptık ) ancak Google’ın artık anlamsal olarak değerlendirebildiği icerik algoritması nedeniyle bunu olması gerektiği gibi yapmak onemli hale geldi. Hoş hala kalitesiz icerik ureterek, spam yaparak başarı sağlamaya calışan pek cok ”dijital pazarlamacı / webmaster” var ( haber sitelerini soylemiyorum artık ) ancak burada onemli olan artık anlamsal hatta gramer olarak doğru yapıları kullanmak.

İcerik pazarlamasının onemi artarken cevremizde pek cok icerik platformu da ortaya cıktı. Onedio, ListeList one cıkan ornekler arasında yer alıyor. Tabii bu platformların sayısı arttıkca “Sponsorlu İcerik”leri de daha fazla gormeye başladık. Pek cok marka sponsorlu ve viral icerikler ile daha fazla kişiye ulaşmaya calışıyor, web sayfalarına link veriyor. Peki bu link işlemlerinde hangi etiketi kullanıyor? Ya nofollow ya da dofollow linkler. Google donem donem link satışı nedeniyle bazı platformlara ceza verse de bu internetin doğasında var. Google tutup da hayır siz link satamazsınız diyemiyor. Gelişen dijital dunyada Google da bu ayrımı yapabilmek icin “native content” yapıyorsanız “sponsored” etiketini de ekleyin diyor. ( bunu takip ettiğim yerli mecralarda mesela webrazzi bu şekilde uyguluyor, inceleyebilirsiniz )

3) Rel=”Nofollow” Nedir? (Yeniden Hatırlayalım)

Dijitalde, ozellikle yerli mecralarda okuduğum kadarıyla bu son guncelleme pek anlaşılmamış. Hatta nofollow zararlı olarak algılayanlar bile olmuş. Yılların vazgecilmezi ve SEO uzmanlarının en buyuk dostlarından NoFollow etiketinin pabucu bu guncellemeler ile dama atılmıyor. Aksine doğru kullanım icin daha buyuk bir avantaj sağlıyor. Diyelim ki bir blogunuzda bir icerik hazırlıyorsunuz. Cıkardığınız bazı kaynaklar ve referans noktaları var. Ancak link değerlerinin de karşı siteye adeta “kefil” olurcasına aktarılmasını istemiyorsunuz.
Ne yapmanız gerekiyor? Tabii ki NoFollow kullanmak.

Bu Yeniliklerin Ardından Bizleri Neler Bekliyor?


Şaka yapıyorum. Yıllardır bir geyik donuyor, SEO oldu, SEO bitti, inanın ben ilk web sitemi 2006 yılında kurdum, 2007 yılında az buz SEO’nun tanımını oğrenip denemeler yapmaya başladım. 2007-2008 yılından beri bu geyikler donuyor. Her bir update’de bu cumleleri duyacaksınız. Arkadaşlar SEO asla olmez, aksine 80 milyar dolarlık bir piyasa hacmine sahip.
1 Mart 2020 guncellemesinden sonra, Google bağlantı verilen web sitelerinin iceriğini anlamak icin bu uc “rel=” ozelliğinin tumunu sinyal olarak kullanacak. Ceşitlenen bu yapılar sayesinde sayfaları daha iyi değerlendirebilmek ve neden bağlantı verildiğini daha iyi anlayabilmek icin boyle bir guncelleme ile karşı karşıyayız.

Bu guncellemeyi daha iyi anlayabilmek adına Google’ın paylaştığı blog yazısındaki şu kısma da acıklık getirmek istiyorum.

“Links contain valuable information that can help us improve searches, such as how the words within links describe the content they point at.
Looking at all the links that we encounter can also help us better understand unnatural linking patterns.
By shifting to a hint model, we no longer lose this important information, while still allowing site owners to indicate that some links shouldn’t be given the weight of a first-party endorsement.”

Linkler arama performansını arttırmak icin ceşitli bilgiler icerirler, işaret ettikleri bağlantılardaki iceriklerin nelerle ilgili olduğunu acıklayan (bağlantı)metinler gibi.
Bu linkler aynı zamanda doğal olmayan bazı yapıları da daha iyi anlamamızı sağlar.
Geliştirdiğimiz yeni “ipucu” modeli ile bu onemli bilgileri kaybetmeyeceğiz, bazı bilgileri site sahibinin onayı dahilinde daha iyi bir yapıda sunuyoruz.”


Evet, Google bazı sorunların farkına coktan varmış ve bununla ilgili onemli bir geliştirme uygulamış durumda. Web sitelerindeki iceriklere yapılan yorumlar, link kazanmak icin “yorum backlink alma” dediğimiz metotların uygulanırken sayfalar dolusu link yağması, ceşitli spam problemlerini aşmak isterken sitedeki tum link cıkışı yapılarının sadece “NoFollow ve DoFollow” uzerinde donmesi gibi sorunları artık en aza indirgeyebileceğiz.



Bu Yeniliklerin Ardından Neler Yapmamız Gerekiyor?


#1 Google bağlantı metinlerindeki yeni yapıları fazlasıyla onemsiyor.

Bağlantı yapılarındaki değişiklikler Google’ın bu durumu fazlasıyla onemsediğini gosteriyor elbette. Resmi duyuru yapmak ve bunları detaylı bir şekilde paylaşmak Google’ın pek yaptığı bir olay değil.

#2 Web sitelerinizde ceşitli değişiklikleri uygulayabilirsiniz.
Web sitenizde yer alan external linkler ile ilgili toptan ve buyuk bir guncelleme yapmak şu aşamada sitenize zarar verebilir. Ancak kullanıcı yorumları ya da UGC iceren kısımlarda guncelleme yapmak, sponsorlu tanıtımları gozden gecirerek bunlarla ilgili rel=sponsored uygulamasını yapmak faydalı olabilir. Dediğim gibi buyuk caplı ani gecişli bir guncelleme uygulamayın.
Bunlar dışında ozellikle bu guncellemeden sonra buyuk caplı web siteleri haric bir dalgalanma soz konusu. Bu dalgalanmadan da minimum seviyede etkilenmek icin link duzenlemeleriniz haricinde:
mobil uyumluluğunuzu kontrol edin
masaustu / mobil hız değerlerinizi maksimum seviyeye cıkarın
katii suretle kalitesiz / kopya icerik kullanmayın
site ici kullanıcı deneyimini artırın (analytics / hotjar guzel olur )
site ici ve dışı linklerinizin dofollow / nofollow / sponsor link dağılımlarını oranlayın ( burası onemli, bu oranı mantıklı seviyede ayarlamalısınız )
#3 NoFollow hala etkili bir link yapısı. Spam iceren faaliyetler daha fazla goz onune cıkacak.
Bloglarda yapılan yorumlardaki link cıkışları, sponsorlu iceriklerle ilgili artık kullanmanız gereken bir yapı var. Google bunu sağladığı icin dikkat etmeniz gerekiyor. Bununla ilgili imkan olduğu hale uygulamamak sitenize ceşitli manuel veya algoritmik cezaların gelmesine de neden olabilir. Ozellikle yuksek hacimli trafiğe sahip olan ve icerik sayısı surekli artan web sitelerinin bu duruma dikkat etmesi gerekiyor. Bununla birlikte doğru NoFollow kullanımının da artık sıralamaları daha fazla etkileyeceğini duşunuyorum.

#4 WordPress kullanıyorum, bu guncellemeler WordPress icin bir sonraki guncellemede yayınlanır mı?
Pek coğumuz web sitesi altyapısı olarak WordPress kullanıyoruz. Dolayısı ile web’de yapılan guncellemelerde WordPress’in de bununla uyumlu olmasını bekliyoruz. Konuyla ilgili Twitter’da goruşlerini paylaşan Yoast kurucusu Joost de Valk, yakın zamanda WordPress’in bu geliştirmeleri kolayca uygulayabileceğini