TBMM Genel Kurulu'nda, 2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yonetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin maddelerinin goruşmeleri tamamlandı.
MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, tarımsal elektrik fiyatlarının gozden gecirilmesini talep ederek, veraset intikallerinden dolayı da sorun yaşandığını, bu konuda bir duzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.
Ciftcilere verilecek desteğin onceden acıklanarak planlama yapılmasına fırsat verilmesi gerektiğini dile getiren Sedef, zirai kredilerin yapılandırılmasının da onemli olduğunu soyledi.
HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, ongorulen butce acığının 245 milyar lira olduğunu ve bunu karşılamak icin borc alınacağını ileri surerek, "Halkın, yaşadıklarını bir kenara bırakıp sizin anlattığınız masallara inanacağını mı duşunuyorsunuz?" dedi.
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, butcenin, "sarayın dayatma butcesi" olduğunu savunarak, "Butcede halk yok, ciftci yok, genc yok, universite mezunu yok, adalet yok. Bu butce sadece birilerine hizmet eden bir butceye donuşmuş." goruşunu dile getirdi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Muslum Yuksel, teklifin temel amacının, Turkiye ekonomisinin guclenerek yoluna devam etmesini sağlamak olduğunu belirtti. Butcenin, toplumun her ferdinin butcesi olduğuna işaret eden Yuksel, 2023'e giderken planlanan butun hedeflerin gercekleştirildiğini kaydetti. Yuksel, calışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini vurguladı.
"Orman koylusu olmayanlara yuzde 25 hibe desteği verildi"
Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zumrut Selcuk, İstanbul'da kentsel donuşumun, Romanları yaşadığı yerden etmesinin soz konusu olmadığını belirterek, "İstanbul'da yapılan donuşum uygulamalarının tamamı 'yerinde donuşum' ilkesiyle yurutuluyor. Hicbir vatandaşımız yerinden edilmediği gibi tum projeleri, Cevre ve Şehircilik Bakanlığımızın subvansiyonu ve desteğiyle yurutuyoruz." diye konuştu.
Selcuk, orman koylusu olmayanlara yuzde 25 hibe desteği verilirken orman koylusune desteğin yuzde 65 olduğuna işaret etti.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP'ye oy verenlerin yeşil kartlarının iptal edildiğini iddia ederek, ayrıca Muş'un Varto İlcesi'nde, yaşlılık ve bakım aylıklarının da iptal edildiğini one surdu. Beştaş, yaşanan haksızlığın giderilmesini talep etti.
Bakan Selcuk, gelir testi kapsamında durumlarında bir değişiklik olanların, yardım miktarlarının değişebileceğini ya da kesilebileceğini ifade ederek, durumun incelenmesi icin, kartları iptal edilen kişilerin kimlik numaralarının iletilmesini istedi.
CHP Grup Başkanvekili Ozgur Ozel, SMA, ALS, MS gibi nadir gorulen hastalıkların ilaclarının bulunmasında sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, bu ilaclara "yetim ilac" dendiğini soyledi. Konuyla ilgili kurulan Meclis komisyonunun raporunun kabinede goruşulup care aranmasını isteyen Ozel, bu konuda ulusal bir politikaya ihtiyac olduğunu dile getirdi.
"Cumhur İttifakı'nın bir amacı da milleti dışa bağımlılıktan kurtarmak"
İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, "milletin karnı acken bu butceden şatafata, olu yatırımlara harcanacak her kuruşun meşru olmadığını" savunarak, "Bu kursuye cıkıp 'iktidar size verilmeyecek' diyecek kadar kibre boğulmuş durumdasınız. Vatandaşa kuru ekmeği layık gorup milletin adamlığından bahsedecek kadar kendinizi kaybetmişsiniz. Turk milleti sizi kendinize getirmeyi iyi bilecektir." dedi.
MHP Hatay Milletvekili Lutfi Kaşıkcı, Cumhur İttifakı'nın bir amacının da milleti, gelecek yuzyıla kendi oz kaynaklarıyla, dışa bağımlılıktan kurtulmuş bir şekilde ulaştırmak olduğunu soyleyerek, Turkiye'nin kendi gemileri ve kendi yetişmiş insanlarıyla sismik ve sondaj calışmalarını yapıp sonuc almaya başlamasının buyuk gururunu yaşadıklarını vurguladı.
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bolunmez Cankırı, milletin beklentilerine, ihtiyaclarına, ulkenin hedeflerine ulaşmak icin ne gerekiyorsa AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın yaptığını ifade ederek, "Bu butce, 2020'de depremde evini kaybedip 2021'de sıcak yuvasına kavuşacak vatandaşlarımızın butcesidir. Bu butce, arama kurtarma ekiplerimizin gayretleriyle gunler sonra kurtarılan Elif ve Ayda bebeğin geleceğinin butcesidir." sozlerini sarf etti.
"Turkiye, ust uste iki senedir 'cok yuksek insani gelişme' seviyesinde"
Konuşmalarının ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Bakan Selcuk, Turkiye'nin, uluslararası arenadaki gucunun ve gostergelerdeki iyileşmelerin farkında olduklarını belirtti.
Selcuk, milletvekillerinin bazılarının bu gostergelerdeki iyileşmeleri gormek istemediğini dile getirdi.
Daha once eleştirilen "Turkiye'de aşırı yoksulluğun ustesinden geldik." şeklindeki acıklamasına ilişkin Selcuk, aşırı yoksulluğun, satın alma gucu paritesine gore gunluk 1,90 doların altındaki gelir olduğunun, butun uluslararası raporlarda gorulebildiğinin altını cizdi.
Bakan Selcuk, "2003 yılında 2,5 milyon aşırı yoksul vatandaşımız varken, şimdi bu rakam sıfıra inmiş durumda. Bunu soylemek mi suc? Goreceli yoksulluk demiyorum, aşırı yoksulluk diyorum. Lutfen bununla iftihar edelim. Yaptığımız sosyal yardım programlarıyla, daha adil paylaşımlarla bunu sağlayabildik. İnşallah daha geniş programlar sağlayarak, goreceli yoksulluğun da azaltılması noktasında buyuk bir ivme kazanacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Turkiye'nin, 17 yılda 42 basamak yukselerek 54'uncu sıraya geldiğine dikkati ceken Selcuk, ulkenin 2002'de orta insani gelişmeden, 2009'da yuksek insani gelişmeye cıktığını, iki senedir "cok yuksek insani gelişme" seviyesine gelindiğini kaydetti.
"2017'den beri butun dunyada yaygın olarak kullanılan SMA ilacı karşılanıyor"
Selcuk, geri odeme kapsamındaki ilac sayısının 3 bin 986'dan 8 bin 884'e cıktığını, 2006 yılında 4,5 milyar lira harcanan ilaclara, şu anda 40 milyar harcandığını soyledi.
Bunlardan 235 tanesinin "yetim ilac" olduğunu anlatan Selcuk, 2017'den beri butun dunyada yaygın olarak kullanılan SMA ilacını karşıladıklarını, buna ayrılan kaynağın 2 milyar lira olduğunu ifade etti.
TBMM Başkanvekili Haydar Akar, 2019 Yılı Merkezi Yonetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin maddelerinin goruşmelerinin tamamlandığını belirterek, teklifin tumunun yarınki goruşmelerin ardından oylanacağını acıkladı.
Akar, birleşimi bugun saat 14.00'te toplanmak uzere kapattı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aynur Ekiz