Android işletim sistemiyle ilgili en onemli sorunlardan biri, cihazların guncelleme acısından karşılaştığı sorunlardı. Ozellikle 2018 oncesinde guncellemeler oldukca karmaşık ve de gecikmeli olarak gelebiliyordu.
Daha sonra, Android 8 ile birlikte Google yeni Project Treble sayesinde guncelleme konusunda buyuk bir adım atmıştı. Bu ozellik sayesinde artık ureticiler, tek bir kısmı tek başına ele alarak işleyebiliyor ve daha hızlı guncelleme yayabiliyordu. Şimdi Qualcomm da projeye katılıyor.
[h=2]4 yıllık guvenlik guncellemeleri[/h]

Temel olarak Treble Projesi sayesinde Android farklı parcalara ayrılıyor ve bu farklı parcalardan hangilerinin guncellenmesi gerekiyorsa o kısım guncellenebiliyordu. Boylece ureticiler cok daha hızlı bir şekilde guvenlik yaması ya da guncelleme yayınlayabiliyordu. Yine de bu yeterli değildi.
Google ve Qualcomm'un yeni ortaklığı ile Treble projesi daha da gelişiyor. Pek cok farklı cihazda kullanılan Android, ureticilerin kendi eklentilerini yapmaları şeklinde guncelleniyordu. Farklı cip setleri icin işletim sisteminin farklı varyasyonlarının tasarlanması gerekiyordu. Bu da ureticiler icin ciddi bir yuk anlamına geliyordu.
Android 11 ve Snapdragon 888 ile birlikte butun ureticiler temelde aynı işletim sistemi cercevesini kullanmaya başlayacak. Boylelikle ureticilerin her birinin kendisi icin ayrı bir Android şekillendirme derdi ortadan kalkacak. Bu yontemle en az 4 yıllık guvenlik guncellemesi de garantiye alınacak.
[h=2]İpler ureticilerin elinde[/h]

Tabii Treble Projesi, genel olarak baktığımızda sektordeki ureticiler uzerinde bir yaptırıma sahip değil. İsteyen ureticiler bu guncellemelerden yararlanmayıp tamamen kendi bildikleri şekilde bir calışma da yapabilir. Bu acıdan bir zorlama soz konusu değil.
Yeni sistem sayesinde akıllı cihazlar yıl icerisinde daha cok buyuk guvenlik guncellemesi alabilecek, ayrıca sorunların cozumu icin daha hızlı şekilde geliştirmeler yapılabilecek. Boylece Android, guvenlik acısından da seviye atlamış olacak.