Sudan'ı teroru destekleyen ulkeler listesinden cıkaran ABD'nin bu ulkeye borclarını kapatması icin bir milyar dolarlık kredi desteği sağlayacağı bildirildi.
Sudan Maliye Bakanlığının Twitter hesabından yapılan acıklamada, ABD'nin ulkeye Dunya Bankasına borclarını odemesi icin bir milyar dolar kredi vereceği duyuruldu.

Bu adımın gelecek gunlerde gercekleşeceği ve Sudan'ın, Dunya Bankasının dunyanın en yoksul ulkelerine yardım eden birimi Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) ile yeniden iş birliğinin onunu de acacağı ifade edildi.
Sudan'ın "Ağır Borc Yuku Altında Bulunan Yoksul Ulkelerin Borclarını Hafifletme Girişimi" ile borclarını hafifletmeye bir adım daha yaklaşacağı bildirilen acıklamada, yakında en buyuk 10 ABD'li tarım şirketinin yoneticilerinin yatırım fırsatlarını goruşmek uzere başkent Hartum'a geleceği, bunu bircok farklı sektorden heyetlerin takip edeceği kaydedildi.
Kredi desteğinin yanı sıra Hartum'a buğday ve diğer bazı urunlerde de destek verileceği ifade edildi.
Yaklaşık 60 milyar dolar dış borcu bulunan Sudan, Uluslararası Para Fonuna (IMF) da 1,3 milyar dolar borclu durumda.
ABD, El Kaide teror orgutu lideri Usame bin Ladin'e 1991-1996'da kucak actığı icin teror gruplarına destek verdiği gerekcesiyle "kara listeye" aldığı Sudan'a 1997'de ekonomik yaptırım uygulamaya başlamış, Kenya ve Tanzanya'daki buyukelciliklerine duzenlenen saldırılar sonrası bunları daha da ağırlaştırmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, 23 Ekim Cuma gunu Oval Ofis'te yaptığı acıklamada, Sudan'ın da İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.
Bunun hemen oncesinde Beyaz Saray'dan yapılan acıklamada, Trump'ın Sudan'ı "terore destek veren ulkeler" listesinden cıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.
Sudan 14 Aralık'ta ABD'nin teroru destekleyen devletler listesinden resmen cıkarılmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abbas M. Idris