Turkiye ve Azerbaycan arasında enerji iş birliği goruşmeleri icin Ankara'da bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez ve Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Şahbazov, ağustos ayında faaliyete gecen Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nı ziyaret etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez ve Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Şahbazov, Ar-Ge dahil olmak uzere guneş paneli uretiminin tum aşamalarını tek bir catı altında toplayan guneş paneli uretim merkezi fabrikasını gezerek Kalyon Holding Yonetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ve Kalyon PV yetkililerinden bilgi aldılar.
BAKAN DONMEZ: TURKİYE GUNEŞ ENERJİSİNDE BUYUK CIĞIR ACTI

Ziyareti değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez, "Yenilenebilir enerjiyi Turkiye'nin onundeki en buyuk fırsat pencerelerinden biri olarak goruyoruz. Sadece enerji ihtiyacımızın karşılanması noktasında değil, aynı zamanda enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi acısından da buyuk onem taşıyor" dedi.
Yerli ve yabancı yatırımcının yenilenebilir enerjiye, ozelde de guneş enerjisine yoğun bir ilgisi olduğunu belirterek Turkiye'nin bu alanda buyuk ilerleme sağladığını soyleyen Bakan Donmez, "Cok değil 7-8 yıl oncesine kadar Turkiye'nin guneş enerjisi kurulu gucu yokken, bugun 7.500 MW'a yaklaşan bir guneş kurulu gucumuz var. Ustelik bunun buyuk bir kısmının lisanssız uretim olması ve Turkiye'nin neredeyse her bolgesine yayılmış olması bu alana olan ilgiyi de gosteriyor. Kendi elektriğini uretmek isteyen fabrikalara, kucuk ve orta olcekteki işletmelere, hanelere, ciftcilerimize, kamu kurumlarına ve daha pek cok sektore sağladığımız destek ve teşviklerle Turkiye guneş enerjisinde buyuk bir cığır actı. Bu alanda ciddi bir girişimcilik kulturu oluştu. YEKA'larla birlikte başlayan surecte butun gayretimiz yenilenebilir enerjide Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir yapıyı kurarak Turkiye'yi enerji teknolojileri ihrac eden bir marka haline getirmek. Yaklaşık 4 ay once Turkiye'nin ilk ve tek entegre guneş paneli fabrikasını burada actık. Fabrikamız ilk etapta 1.000 MW'lık Karapınar GES'in talebini karşılayacak. Ardından yurt icinden ve dış pazarlardan gelen taleplerin karşılanması icin uretimini surdurecek" diye konuştu.
BAKAN ŞAHBAZOV: BENZERSİZ BİR FABRİKA
Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Şahbazov ise, "Azerbaycan da dahil olmak uzere dunyada guneş paneli uretimi yapan bircok fabrika var. Ama bugun benzersiz olarak tarif edebileceğimiz Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nı ziyaret ettik. Onu benzersiz kılan da guneş paneli uretim aşamalarını tek catı altında entegre olarak toplaması. Bu entegre uretim merkezi Turkiye'nin yenilenebilir enerji uretimi acısından cok onemli bir rol ustlenecek. Bu faydalı bilgi alışverişi icin Sayın Bakana ve Kalyon Holding'e teşekkur ederim" şeklinde konuştu.
KALYONCU: YENİLENEBİLİR ENERJİ GELECEĞİMİZ İCİN FIRSAT
Kalyon Holding Yonetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, "Sayın bakanlarımızın ziyareti bizleri fazlasıyla gururlandırdı. Enerjide cok onemli role sahip iki ulkenin bakanlarına, kendilerini burada ağırlama ve fabrikamızda gercekleştirdiğimiz A'dan Z'ye yerli guneş paneli uretimini anlatma imkanı verdikleri icin şukranlarımı sunuyorum. Azerbaycan ve Turkiye icin daima 'bir millet, iki devlet' ifadesi kullanılır. Gercekten her donemde ve her alanda iki ulkenin sergilediği birlik ve beraberlik bu coğrafyanın iki halkı icin de cok şey ifade ediyor. Bu ziyareti ve gercekleşen bilgi paylaşımını bu alandaki buyuk hedeflerimiz acısından cok kıymetli goruyoruz. Enerjide cok hızlı bir donuşum var. Dunya hızla temiz enerji kaynaklarına yoneliyor. Biz de yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceği şekillendireceğine inanıyor ve bu yatırımları ulkelerimiz icin fırsat olarak goruyoruz. Yalnızca enerjiyi değil bilgi ve teknolojiyi de yerli kaynaklarla uretmek, donuşume uyum sağlamak ve ulkemize kazandırmak acısından cok onemli bir başarı faktoru. Fabrikamızda kurduğumuz dev Ar-Ge merkezimiz 100'den fazla muhendis ve uzmanla bu amaca hizmet ediyor" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı