Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un eski eşi MacKenzie Scott, ABD'de aşevleri ve yardım kuruluşlarına dort ay icinde 4,1 milyar dolar bağışta bulunduğunu acıkladı.
Dunyanın en zengin 18'inci insanı olan Scott, blogunda koronavirus nedeniyle zorda olan Amerikalılara yardım etmek istediğini soyledi.
Bloomberg'e gore 50 yaşındaki Scott'un serveti bu yıl 23,6 milyar dolar artarak 60,7 milyar dolara cıktı.
185 milyar doları aşan servetiyle dunyanın en zengin insanı olan 56 yaşındaki Bezos ile Scott, gecen yıl ayrılmışlardı.
38 milyar dolarlık boşanma anlaşmasında Scott, Amazon hisselerinin yuzde dordunu almıştı. Ciftin dort cocuğu var.
[h=3]'Yoksullar daha yoksullaştı, milyarderlerin serveti arttı'[/h]Scott blogunda bağış icin 6.500 yardım kuruluşu arasından 380'ini sectiğini belirterek "Pandemi, zaten zor durumda olan Amerikalılar icin cok yıkıcı oldu. Ekonomi ve sağlık acısından kadınlar, beyaz olmayanlar ve yoksulluk icinde yaşayanlar daha fazla kayba uğradı. Bu sırada milyarderlerin servetleri ciddi oranda arttı" dedi.
MacKenzie Scott, Temmuz'da da kar amacı gutmeyen kuruluşlara toplam 1,7 milyar dolar bağışta bulunmuştu.
Son bağışlarla birlikte Scott'un bir yıl icinde yaptığı yardımların miktarı altı milyar dolara yaklaştı.
Scott, yardımlarını gıda guvensizliği, ırksal eşitsizlik ve yoksullara odaklanan ve bağış alamayan kuruluşlara yaptığını soyledi.
McKenzie Scott, gecen yıl zenginleri servetlerinin coğunu hayattayken ya da oldukten sonra yardım kuruluşlarına bağışlamaya teşvik amacıyla başlatılan "Giving Pledge" (Bağış Taahhudu) kampanyasına dahil olmuştu.
[h=3]'Orantısız şekilde cok param var'[/h] Scott, bu kararını acıklarken "Orantısız bir şekilde paylaşacak cok param var" demişti.
Giving Pledge, 2010 yılında Melinda ve Bill Gates Vakfı ve Amerikalı yatırımcı Warren Buffet tarafından başlatılmıştı.
Pandemi sırasında insanların internet uzerinden alışverişe yonelmesiyle serveti bir yıl icinde serveti 70 milyar dolar artan Jeff Bezos da bu yıl iklim değişikliğiyle mucadele cabalarına 10 milyar dolar yardım taahhudunde bulunmuştu.