Malatya Turgut Ozal Universitesi (MTU) tarafından, "Malatya'da Tarımsal Faaliyetler ve Kayısı Ticaretinde Son Gelişmeler" konulu e-calıştay duzenlendi.
Malatya Turgut Ozal Universitesi tarafından universitenin Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (MTU-UZEM) sistemi uzerinden gercekleştirilen 'Malatya'da Tarımsal Faaliyetler ve Kayısı Ticaretinde Son Gelişmeler' konulu e-calıştay Turgut Ozal Universitesi Rektoru Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut moderatorluğunde gercekleşti. E-calıştaya Tarım ve Orman Bakan Yardımcı Fatih Metin, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Ozcan, Malatya Tarım ve Orman İl Muduru Tahir Macit, Kayısı Araştırma Enstitu Muduru Abdullah Erdoğan, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, Malatya Turgut Ozal Universitesi Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Gunduz, Ziraat Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve Kayısı ve Kayısı Urunleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Muduru Dr. Oğretim Uyesi Onder Otlu katıldı.

Dunya kayısı uretiminin yuzde 18,8'ini karşılayan Malatya'nın Turkiye'nin de en onemli kayısı uretim merkezi olduğunu dile getiren Rektor Karabulut, "Turkiye yaş kayısı uretiminin yaklaşık yuzde 50'sini Malatya karşılamaktadır" dedi.
Kayısının sadece ekonomik boyutuna bakmadıklarını aynı zamanda bir sağlıkcı olarak uzun yıllar kayısının sağlığa olan cok ciddi katkıları uzerine de calıştıklarını belirten Rektor Karabulut, "Kayısının kukurt sorunu, kayısı cekirdeğini sağlığa etkileri gibi bircok calışma yaptık. Bu anlamda universitemiz bunyesinde Kayısı ve Kayısı Urunleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'mizin kuruluşunu gercekleştirdik. Malatya'mızın en onemli değerlerden biri olan kayısımızı akademik ve bilimsel olarak inceliyoruz. Cunku Biz Kayısıya Bilimsel Bakıyoruz" ifadelerini kullandı.
Calıştay'da konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise tarımın tum dunyada buyuk bir değişim ve donuşum gecirdiğini dile getirerek, "Bu kapsamda, ureticilerimize, tarıma hizmet eden herkese bir gorev duştuğu aşikardır. 2023 hedefleri doğrultusunda dunyada tarımsal hasıla ile ilgili konumumuzu daha ust sıralara taşımayı hedefliyoruz. Bakanlığımız 2019-2023 Stratejik Planı'nda yer aldığı uzere tarım politikalarımızı, toprak ve su kaynaklarının surdurulebilir yonetimini sağlayarak, ureticilerimizin refah seviyesinin artması ve tuketicilerimizin kaliteli gıdaya ulaşabilmesinin sağlanması şekilde kurgulamış bulunuyoruz. Tarım ve ormancılıkta verimliliğin artırılması, gıda guvenliğinin teminat altına alınması, yenilikci urun ve bilişim uygulamalarının hayata gecirilmesi, markalaşmanın ve pazar payının genişletilmesi sorumluluk bilinciyle uzun vadeli politikalar uretmekteyiz" şeklinde konuştu.
Geleceğin tarımına yon verecek bir dijital sistemi olan Dijital Tarım Pazarı-DİTAP'ı uygulamaya aldıklarını da kaydeden Metin, "DİTAP, sozleşmeli uretim başta olmak uzere, uretim maliyetlerinin duşmesi, fiyat istikrarının sağlanması, ureticinin pazar gucunun artması, finansman olanaklarının arttırılması gibi tarıma değer katacak bircok faktoru icinde barındırmaktadır. Verimli topraklarımızın bereketine bereket katmak icin 2021 yılını "Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı" olarak ilan ettik. Ulkemize sulama alanında kazandırdığımız tesisler bağlamında Malatya ilimizde onemli olcude pay almıştır ve almaya da devam edecektir." Şeklinde konuştu.
Metin, 6,3 milyon TL'lik hibe desteği tutarının Malatya'da uygulandığını da anlatarak, şunları soyledi:
"Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) cercevesinde, tarımsal urunlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yonelik, yeni tesis, teknoloji yenilenmesi, kısmen yapılmış tesislerin tamamlanması konularındaki yatırımlara yuzde 50 oranında hibe desteği verilmektedir. Kayısı işlenmesi konusunda; 2006-2020 yılları arasında ulkemiz genelinde, yeni tesis, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme adı altında 29 adet projeye destek verilirken bunların 24 adedi, 6,3 Milyon TL'lik hibe desteği tutarı ile Malatya ilimizde uygulanmıştır."
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Ozcan'da kayısıda bu yıl yaşanan olumsuzluklara rağmen doviz girdisinin duşmediğini dile getirerek ihracatta kuru meyve gurubunda gelir artışı gosteren tek urunun kayısı olduğunu soyledi. - MALATYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı