Turk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Novi Grad Belediyesine bağlı arama kurtarma ekibine tam donanımlı 4x4 arazi aracı yardımında bulundu.
Novi Grad Belediyesinde duzenlenen teslim torenine katılan Turkiye'nin Saraybosna Buyukelcisi Haldun Koc, burada yaptığı acıklamada, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını gibi beklenmedik zamanlarda, insani yardım ve sağlık altyapısına yapılan yatırımın ne kadar onemli olduğunun acık bir şekilde gorulduğunu soyledi.

TİKA'nın Bosna Hersek'te devam eden projesi kapsamında, sağlık duzeyinin artırılmasına yonelik arazi aracı yardımının oldukca onemli olduğunu ifade eden Koc, "Bir suredir devam eden eğitimler sonucunda tecrubeleri itibarıyla daha gelişmiş duzeye ulaşan ekibin insan odaklı arama kurtarma calışmalarını surdureceklerine inanıyorum." diye konuştu.
TİKA Saraybosna Koordinatoru Muhammed Unal da Turkiye'nin sağlık alanındaki tecrubelerinin aktarılması hedefiyle bircok eğitim programı duzenlendiğini anımsatarak "TİKA'nın, Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında 2017'den beri Saraybosna'da eğitim programları duzenlemekteyiz." dedi.
Eğitim programlarıyla bağlantılı olarak Novi Grad Belediyesine bağlı Arama Kurtarma Birliğine tam donanımlı 4x4 arazi aracı sağladıklarını soyleyen Unal, aracın zor şartlarda calışan ekiplere katkı sağlaması temennisinde bulundu.
Novi Grad Belediye Başkanı Semir Efendic de belediyeye bağlı arama kurtarma birliklerinin Bosna Hersek genelinde faaliyet yuruttuğune işaret ederek "İlk kez kendi aracları olacak. Calışmalarımızı destekleyen TİKA'ya teşekkur ediyoruz." şeklinde konuştu.
Arama Kurtarma Birliği Muduru Fahrudin Dobraca, 2016'dan bu yana başarılı ve etkili bir şekilde arama kurtarma faaliyetlerine katıldıklarını anımsatarak "TİKA'ya eğitimler icin başvurduk cunku Turkiye'nin arama kurtarma alanında oldukca başarılı olduğunu biliyoruz." diye konuştu.
TİKA'nın desteğiyle ilk yardım, kış ve yaz şartlarında arama kurtarma koşullarının yanı sıra ileri duzeyde eğitim aldıklarını aktaran Dobraca, onumuzdeki donemde Turkiye'de doğal afetlerde arama kurtarma eğitimine katılmayı planladıklarını kaydetti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Elvır Hodzıc