MERSİN (İHA) – Akdeniz Belediye Başkanı Muhammet Mustafa Gultak, meclis toplantısında Mersin Buyukşehir Belediyesine cağrı yaparak, aşırı yağışlarda su basan mahallelerdeki altyapı eksikliklerinin tamamlanması icin Akdeniz ilcesine 'pozitif ayrımcılık' yapılmasını istedi.
Akdeniz Belediye Meclisi, aralık ayı olağanustu toplantısını Mustafa Gultak başkanlığında gerekleştirdi. Toplantıda, kentte dun etkili olan sağanak yağışlar sonucu oluşan su baskınları nedeniyle Akdeniz ilce sınırlarında yaşayan vatandaşların yaşadığı mağduriyet gundeme geldi.
"Dun gece saatlerine kadar sokaklardaydım"
HDP'li Meclis Uyesi Salih Akbaş'ın, aşırı yağışlar sonucu dun akşam bircok evi su bastığını ve vatandaşların mağdur olduğunu belirtip acil cozum uretilmesi gerektiğini belirtmesi uzerine konuşan Başkan Gultak, "Yağmur, dolu ve fırtınadan zarar goren kardeşlerimize gecmiş olsun diyorum. Dun akşamdan itibaren sahada ekiplerimizle birlikte gezerek, yağmurdan etkilenen 30'a yakın evi ziyaret ettik. 8-10 tanesi cok kotuydu. Cizme ve yağmurluklarımızı giydik, gece 12.00'ye dek ekiplerin başında mudahale ettik. Bugun Kadın Mudurluğumuz ekipleri de yağmur suyu basan o evlere gidip temizliğe yardımcı olacaklar. Zarar goren ailelerimize ikişer koliden oluşan gıda kolileri de ulaştıracağız" dedi.
"Buyukşehir Belediyesinden, Akdeniz icin pozitif ayrımcılık istiyoruz"
Boyle zorlu gunlerde daima insanların yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Gultak, "Ozellikle DSİ tarafından bolgemizde yapılan kanalların ne kadar onemli olduğunu gorduk. Bugun o kanallar olmasaydı Mithat Paşa, Mufide İlhan, Siteler, Gundoğdu mahallelerine giremezdik. O kanallar olmasaydı değil 30; 3 bin ev perişan olurdu. Bu notada, Akdeniz icin Buyukşehir Belediyesinden pozitif ayrımcılık istiyoruz. Akdeniz'in altyapısı cozulmediği surece biz bu filmi bircok kere izleyeceğiz. Kucucuk cocuklarımızın gozlerinde o korkuyu gordum. Bir an once Akdeniz'in bircok mahallesinin altyapısının elden gecmesi gerekiyor. Aksi halde her yağmurda yureğimiz hop kalkıyor, hop oturuyor. Dun herkes calıştı ama siz hazırlığınızı yapmazsanız yetersiz kalır. Altyapı ile ilgili buyuk yatırımlara ihtiyac var. Biz, kendi tedbirlerimizi almaya calışıyoruz. Gecen yıl 20 adet su ceken pompa aldık. İyi ki de almışız. Fakat bu altyapı, bu tur aşırı yağışları kaldıramaz. Bu acıdan Akdeniz ilcesinin pozitif ayrımcılığa acil ihtiyacı olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.
"Lutfen bu işi ciddiye alalım"
Temenni ve oneriler bolumunde soz alan CHP'li Meclis Uyesi Serhat Servet Dovenci ise ağır şekilde atlattığı korona virus nedeniyle yaşadığı zorlu gunleri anlatarak, yaptığı cağrıda herkesi pandemi tedbirlerine kesinlikle uymaya davet etti. Yıllardır spor yaptığını ve sigara kullanmadığını kaydeden Dovenci, virus nedeniyle akciğerlerinin tahribata uğradığını, bu nedenle şimdi 100 metreyi bile yurumekte zorlandığını soyledi. Olumden adeta kıl payı donduğunu kaydeden Dovenci, "Acıkcası daha once bunların cok da bilincinde değildim. Dışarıdan her şey cok rahat geliyor. Viruse bu kadar da ciddi bakmıyordum ve bunları yaşadım. Siz siz olun, tedbirlerinizi alın. Aşıya da fazla zaman kalmadı. Hakikaten hayat cok guzelmiş. Aranıza tekrar dondum diyebilirim" ifadelerini kullandı.
"Medya onunde aşı olacağım"
Korona virusu atlatan meclis uyeleri Serhat Dovenci ile Aysel Mavioğlu Oner'e gecmiş olsun dileklerini ileten Başkan Gultak, "Aramıza tekrar hoş geldiniz. Bu virus gercekten cok ciddi. 'Tedbirlerinizi alın, dikkatli olun, bunun şakası yok' diye surekli uyarıyorum. Ama bu işi hic ciddiye almayan bir grup da var maalesef; ilac kullanmayan, aşıya karşı olan. Aşı gelip de bize sıra geldiğinde, ben medya onunde aşı olacağım. Bizler boyle yaparsak, karşı olanların da aşıya bakışı değişir. Bir eczacı olarak Cin veya Rusya, hangi aşı gelirse aşı olacağım. Aşı olun. Tabi aşı olmak demek, hastalıktan tamamen korunmak veya kurtulmak anlamına da gelmiyor. Onlemleri de gevşetmeyeceğiz. Yıl sonuna dek maskeyle yaşamayı, temizliği ve mesafeyi onemseyeceğiz. Cunku henuz aşının hastalıktan koruyacağı yonunde bilimsel veri yok. Bunların hepsi 2021 sonuna doğru netleşir. Aşı belki bizi 3-4 ay koruyacak. Tum bunlar bilim insanlarının kafasında soru işaretleri. Onlem almaya, maske, mesafe ve hijyene ulke ve dunya olarak dikkat etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Almanya gezisi icin Başkan Gultak'a oybirliğiyle yetki
Meclis toplantısında, tek gundem maddesi olan "Geleceğiniz Cop Olmasın/ Hayatın İcinde Biz de Varız" adlı proje goruşuldu. Proje kapsamında, Almanya'da bulunan ceşitli kamu kurum ve kuruluşları ile STK'ların yaptığı calışmaları yerinde gormek amacıyla Akdeniz Belediyesi, Korleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği ile Beyaz Melekler Tum Engelliler Derneğinden toplam 80 kişi Almanya'ya gidecek.
Bir hafta surecek gezide, masrafların tamamı davet sahibince karşılanacak. Meclis'te, pandemi surecinden dolayı ertelenen gezinin 31 Aralık 2021'e dek tarafların uygun goreceği bir zamanda gercekleştirilmesi icin Başkan Gultak'a yetki verilmesiyle ilgili komisyonlardan oy birliğiyle gelen teklif goruşuldu. Teklif, meclis uyelerinin de oy birliğiyle kabul edildi. Gultak, gezinin Mersin ve Akdeniz icin faydalı olacağına inandığını belirterek, destek veren meclis uyelerine teşekkur etti. - MERSİN