ELAZIĞ'ın Sivrice ilcesinde bulunan Hazar Golu'nde 24 Ocak'ta meydana gelen 6.8 buyukluğundeki depremin ardından su seviyesinde yukselme goruldu. Fırat Universitesi Muhendislik Fakultesi Jeoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, golun tektonik bir gol olduğunu anımsatarak, su seviyesindeki artışla ilgili, "24 Ocak tarihine bakıldığında bu tarihten once bolgedeki yağış miktarında onemli bir artış olmadığı gozleniyor. Dolayısıyla gol seviyesindeki değişmenin tek kaynağı yer altı suyundaki artış olmalı. Nispi bir artışın olduğu ortada" dedi.
Ulke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle baraj ve gollerde su seviyesi duşerken, Elazığ'da merkez ussu Sivrice ilcesi olan ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 buyukluğundeki depremin ardından ilcede bulunan, 22 kilometre uzunluğunda ve 6 kilometre genişliğe sahip Hazar Golu'nun su seviyesi yağış miktarında artış olmamasına rağmen yukseldi. Fırat Universitesi Muhendislik Fakultesi Jeoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Hazar Golu'nun tektonik bir gol olduğunu hatırlatarak, "Bunlara jeoloji dilinde cek- ayır havza adı veriliyor. Burada su seviyesinin değişimini net olarak anlayabilmek icin once golun beslenmesine bakmak lazım. Yani goldeki su butcesi nedir? Su nereden geliyor? Gol, iki kanaldan beslenebilir. Birincisi yuzey suları ki bu iklime bağlıdır. İkincisi de yer altı sularından beslenme ki Hazar Golu'nun su butcesinin buyuk bir bolumunu yer altı suları oluşturuyor" diye konuştu.
'GOL SEVİYESİNDEKİ DEĞİŞİMİN TEK KAYNAĞI YER ALTI SUYUNDAKİ ARTIŞ'Hazar Golu'nun, guneyindeki Hazarbaba Dağı'ndan ve kuzeyindeki dağlardan, o bolgedeki faylara bağlı olarak ortaya cıkan yer altı sularıyla beslendiğini ifade eden Prof. Dr. Aksoy, şunları soyledi: "Golun su seviyesindeki değişimleri de buna bağlamak lazım. Depremin olduğu 24 Ocak tarihine bakıldığında, bu tarihten once bolgedeki yağış miktarında onemli bir artış olmadığı gozleniyor. Dolayısıyla gol seviyesindeki değişmenin tek kaynağı yer altı suyundaki artış olmalı. Nispi bir artışın olduğu ortada ama miktarı nedir? Kac santim yukseldi? Sahile bakarak gol seviyesinde 10- 20 santim artış var diyemeyiz. Depremler sırasında bazı yerlerde su kaynaklarının kuruduğu bazı yerlerde de yeni kaynaklar ortaya cıktığı biliniyor. Bu olağan bir şeydir. Cunku fayların hareketine bağlı olarak yer altı suyunun yuzeye ulaştığı yerlerde artmalar veya azalmalar olabilir. Burada da bunun artma yonunde olduğunu goruyoruz. Cunku ana depremden once bunun onculeri var. 2009'un nisan ve aralık aylarında bu depremler meydana geldi. Bu depremler sırasında fayın enerji biriktirme sırasındaki hareketleri yer altı suyundaki artışın ana nedeni olarak gorulmeli."Ote yandan, su seviyesindeki net artış miktarı yapılacak incelemelerin ardından ortaya cıkacak