Mitral balon operasyonu adım adım kaydedildi
Eskişehir Şehir Hastanesi'nde ilk defa mitral balon operasyonu yapıldı
Kardeoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ozgeyik; "Hastanın kendi kalp kapağını kullanmasını sağlamış olduk"
ESKİŞEHİR - Eskişehir Şehir Hastanesi'nde ilk defa mitral balon operasyonu yapıldı. Operasyon, anjiyografi cihazı ile adım adım kaydedildi.
Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ozgeyik ve 4 kişilik ekibi tarafından ilk defa mitral balon operasyonu yapıldı. Turkiye'de az sayıda yapılan kalp kapağı balon işlemiyle yeni anne olmuş genc bir hasta sağlığına kavuştu. Bu sayede hastalar ameliyat olmaktan, omur boyu kan sulandırıcı ilaclar kullanmaktan ve metal bir kalp kapağı ile yaşamaktan kurtuluyor.
Gercekleşen başarılı operasyon hakkında konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ozgeyik, "Bu işlemi genellikle kalp kapaklarında ciddi darlık olan genc hastaların kişilere uyguluyoruz. Buradaki amacımız ameliyat olmadan, kasıktan kucuk iki damar yolu acarak hastalarımızın kapak darlıklarını uzun sureli olarak genişletmeyi hedefliyoruz. Burada 23 yaşında yeni anne olmuş genc bir hastamıza mudahale yaptık. Hastamız ya kapak ameliyatı olacaktı ya da bu işlem sayesinde kapak darlığını aşmayı planlıyorduk. İşlem gayet başarılı oldu. Hastamızın kapak darlığını genişlettik. En azından 10-15 sene boyunca ameliyata gerek kalmadan hastamızı ilac tedavisiyle takip etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
"Hastanın kendi kalp kapağını kullanmasını sağlamış olduk"
Cerrahi operasyonlar yerine mitral balon işlemiyle hastaları sağlıklarına kavuşturmak istediklerini aktaran Dr. Ozgeyik, "Hastanemizde ilk kez yapılan bir işlem. Bu işlem icin uygun hasta bulmak biraz zor oluyor cunku cok sık yapılan bir işlem değil. Fakat gelecekte hasta portfoyumuzun de artması ile birlikte daha sık yapmayı planlıyoruz. En azından hastalarımızı buyuk bir cerrahi operasyona vermeden boyle kucuk işlemlerle hayat kalitelerini artırmayı planlıyoruz. Hastamız ameliyata gitmiş olsaydı buyuk bir operasyon gecirmiş olacaktı. Goğus bolgesinde buyuk bir kesiğe maruz kalacaktı. Aynı zamanda omur boyu kullanması gereken farklı ilaclar olacaktı. Hasta kendisine ait olmayan metal bir kapakla yaşamak zorunda kalacaktı. Biz bu işlemde hastaya kasıktan iki tane damar yolu actık. Hastaya neşter ile kesme işlemi uygulamaktan kurtardık. Ayrıca hastanın hayatı boyunca kullanacağı kan sulandırıcı ilacları uzunca bir sure ertelemiş olduk. En onemlisi de hastanın kendi kalp kapağını kullanmasını sağlamış olduk ve metal kapak yukunden kurtulmuş oldu" şeklinde konuştu.