Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, "Hukumetlerimiz doneminde, oğretmen başına duşen oğrenci sayımız, ilkoğretimde 28'den 16'ya, ortaoğretimde de 18'den 11'e duşmuştur." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2021 yılı butce goruşmelerinde konuşan Selcuk, TRT EBA ilkokul, ortaokul ve lise televizyon kanalları icin ders ve etkinlik cekimlerine devam ettiklerini soyledi

Ders videolarının hem EBA internet portalına hem de TRT İzle platformuna yuklendiğini belirten Selcuk, EBA internet platformunun anlık erişim kapasitesinin artırılması calışmalarına hız verildiğini, EBA platformunun bugun 1700'den fazla ders ve 40 binin uzerinde zenginleştirilmiş etkileşimli icerikle oğrencilerin kullanımına sunulduğunu dile getirdi.
EBA'da konu ve kazanımlarla eşleştirilmiş videolu veya etkileşimli anlatımlar, alıştırmalar, ozetler, infografikler, proje dokumanları, oğretmenlere ozel icerikler, 5 binden fazla kitap ve 240 binden fazla soru şu an oğretmen ve oğrencilerin hizmetinde olduğunu bildiren Selcuk, uzaktan eğitimin başladığı 23 Mart tarihinden bugune kadar yaklaşık 12 milyar 249 milyon kez ziyaret edilen EBA platformunun, dunyada eğitim kategorisinde en fazla kullanılan eğitim sitesi olduğunu soyledi.
Selcuk, canlı sınıf ve alternatif uygulamaların sisteme entegrasyonuyla EBA'da gunluk yaklaşık 3 milyon ders yapabildiklerini ifade ederek, her ulkenin EBA benzeri siteleri bulunduğunun ancak dunyada oğretmen ve oğrencilerin en fazla kullandığı sitenin EBA olduğunun altını cizdi.
"EBA Asistan ise dunya birinciliği odulu aldı"
Dunyada sadece 4 ulkenin oğretim kademeleri icin 3 ayrı TV kanalı kurabildiğine dikkati ceken Selcuk, bunlardan birinin Turkiye olduğunu belirtti.
Selcuk, salgın doneminde topluma verilen hizmet kalitesi icin gecen haftalarda Cağrı Merkezinin dunya ikinciliği odulunu aldığını hatırlatarak, "Yapay zeka destekli sanal robotumuz EBA Asistan ise dunya birinciliği odulu aldı. EBA Asistan halen dunyanın en fazla kullanılan sanal asistanları arasında yer alıyor." dedi.
Bu eğitim hizmetlerine adil erişim icin de yoğun şekilde calıştıklarını ifade eden Selcuk, bilgisayar ve internet erişimi konusunda desteğe ihtiyacı olan oğrenciler icin Turkiye genelinde 13 bin 900 salon hazırladıklarını, bunların her birinde asgari 8-10 bilgisayar olan EBA Destek Merkezleri bulunduğunu, 162 mobil EBA Destek aracının da hizmet verdiğini soyledi.
EBA Destek Noktalarının sayısını 20 bine cıkarmaya kararlı olduklarını bildiren Selcuk, oğrencilerin ve velilerin bu hizmeti ucretsiz alabileceklerini dile getirdi.
Selcuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, ihtiyac sahibi olan oğrencilerin uzaktan eğitim surecindeki tablet ve bilgisayar gereksinimlerini karşılamak icin calıştıklarını anlatarak, "Şimdiye kadar ceşitli kuruluşların da desteğiyle 150 bin civarında tablet dağıtıldı. Bakanlık olarak calışmalarımız devam ediyor. 21 Aralık tarihine kadar 200 bin tableti daha dağıtmış olacağız. Yarın da başlıyoruz. 2021 Ocak ortasına kadar 300 bin ilave tableti dağıtmış olacağız. Bu tabletlerin tamamı internet bağlantılı." diye konuştu.
Bu tabletlerin oncelikli kimlere verileceğine dair bazı olcutler belirlediklerini aktaran Selcuk, tabletlerle ilgili calışmaların devam edeceğini acıkladı.
"1 milyon oğretmenle 1 milyon 46 bin 809 mesleki gelişim eğitimi"
Eğitim sisteminin başarısının buyuk olcude oğretmenlerin ve okul yoneticilerinin mesleki yeterlilikleri ve adanmışlıklarına bağlı olduğunu ifade eden Selcuk, Turk eğitim tarihinin en kapsamlı oğretmen eğitimi calışmasını başlattıklarını dile getirdi.
Salgın koşullarına rağmen hız kesmediklerini ve 1 milyon oğretmenle 1 milyon 46 bin 809 mesleki gelişim eğitimini başarıyla gercekleştirdiklerini kaydeden Selcuk, "Bu vesileyle her gun ekran başına gecip oğrencilerinin eğitimi icin cabalayan, evinin her yanını sınıfa ceviren oğretmenlerimize sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkur etmek isterim." dedi.
Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında gorev yapan 974 bin 837 oğretmen bulunduğunu, AK Parti hukumetleri doneminde atanan oğretmen sayısının, mevcut resmi oğretmen sayısının yuzde 71'ine karşılık geldiğini belirten Bakan Selcuk, 40 yaş ve altındaki oğretmen sayının toplam oğretmen sayısının yuzde 62'sine tekabul ettiğini, oğretmen başına duşen oğrenci sayısının, ilkoğretimde 28'den 16'ya, ortaoğretimde de 18'den 11'e duştuğunu dile getirdi.
"Yonetim ve Destek Programı'na 11 milyar 325 milyon 177 bin lira kaynak ayrıldı"
Turkiye'nin tum coğrafi bolgelerindeki oğretmen doluluk oranlarının birbirine yakın bir seviyeye yukseltildiğini ifade eden Selcuk şu bilgileri verdi:
"Norm kadro doluluk oranları Doğu Anadolu Bolgesi'nde yuzde 95, Guneydoğu Anadolu Bolgesi'nde yuzde 93, ulke genelinde ise yuzde 92 seviyesindedir. Oğretmenlerimizin mali ve sosyal haklarında onemli iyileştirmeler yapılmış ve 01.07.2020 tarihi itibarıyla Bakanlığımız bunyesinde goreve başlayan 9. derece 1. kademedeki bir oğretmenimizin maaşı 4.369 lira, ek ders ucretinin saati net 18,22 lira olmuştur. Ayrıca tum oğretmenlere, her eğitim oğretim yılı başında bin 210 lira odenek verilmektedir. Bakanlığımızın ust yonetimine ilişkin hizmetler, yardımcı hizmetler, hukuki danışmanlık ve muhakemat hizmetleri, insan kaynakları yonetimi, idari ve mali hizmetler, danışma ve denetim faaliyetlerini iceren 2021 yılı butcemizin Yonetim ve Destek Programı'na 11 milyar 325 milyon lira kaynak ayrılmıştır."
Bakan Selcuk, 2023 Eğitim Vizyonu cercevesinde veriye dayalı yonetim anlayışı tercih edildiği icin Bakanlığa ait konum, imar planı, mulkiyet, tapu, yuz olcum, bina temel bilgileri, okul turu gibi butun taşınmaz bilgilerinin, Coğrafi Bilgi Sistemi ile elektronik ortama taşındığını kaydederek, bu kapsamda 43 bin 235 eğitim alanı, 183 bin 811 eğitim parseli, 45 bin 93 kampus, 132 bin 500 binanın kayıt altına alındığını dile getirdi.
Milli Eğitim Bakanı Selcuk, 2003 yılından bugune kadar, 53 bin 601 adedi hayırseverler tarafından olmak uzere toplam 336 bin 355 yeni dersliğin yapımının tamamlandığını belirterek, bu calışmalar sonrasında derslik başına duşen oğrenci sayısının ilkoğretimde 36'dan 24'e, ortaoğretimde ise 30'dan 19'a duştuğunu bildirdi.
"Hedefimiz, 100 bin Tasarım Beceri Atolyesi kurulması"
Tasarım Beceri Atolyeleri oluşturduklarını anlatan Selcuk, atolyeleri bilhassa oz kaynakları yetersiz, okul aile butceleri sınırlı olan okullarda oluşturduklarını soyledi.
Bakan Selcuk, 9 bin 479 Tasarım Beceri Atolyesi actıklarını bildirerek, hedeflerinin 100 bin Tasarım Beceri Atolyesi kurulması olduğunu vurguladı.
Bugune kadar yarım milyona yakın etkileşimli tahtanın okullara kurulduğunu acıklayan Selcuk, 2020 yılı sonuna kadar yaklaşık 1350 okul icin 26 bin adet etkileşimli tahtanın kurulumunun tamamlanacağını dile getirdi.
Selcuk, 15 binden fazla okulda okul ici ağ altyapısı tesis edilerek bir milyonun uzerinde ağ ucu kurulumu yapıldığını belirterek, bu kapsamda 13 bin 800 okula VPN hizmeti sağlandığını, bu hizmetin 13 bin civarında okulda aktif olarak kullanıldığını ifade etti.
2021 yılı icerisinde 3 bin 500 okula daha ağ altyapısı kurulması hedeflendiğini kaydeden Selcuk, "2021 yılı icerisinde 23 bin etkileşimli tahta alımı ihalesi yapılması ve yıl sonuna kadar bunların kurulması hedeflenmiş bulunuyor. 2012 yılında kurulumu yapılan ve 1. Faz olarak planlanmış olan 20 bin etkileşimli tahtanın donanım iyileştirmesi yapılıyor." ifadelerini kullandı.
"Mesleki ve teknik eğitimi tercih edip bu okullara yerleşen oğrenci sayısı yuzde 63 arttı"
Mufredatı ulusal meslek standartları ile uyumlu hale getirdiklerini belirten Selcuk, şoyle devam etti:
"Mesleki ve teknik eğitimde kalite guvence sistemi kurduk ve sektor temsilcilerinin bu surece aktif katılımlarını sağladık. Sektorlerin guclu temsilcileri ile birlikte attığımız adımlar kısa surede sonuc verdi. Mesleki ve teknik eğitimi tercih edip bu okullara yerleşen oğrenci sayısı yuzde 63 arttı. Meslek, alan ve atolye oğretmenlerimize yonelik iş başı ve mesleki gelişim eğitimlerinde oğretmenlerimizin yuzde 85'ine eğitim imkanı sağladık. Ayrıca, yuzde 1'lik başarı diliminden oğrenci alan okullarınızın sayısı da hızla artıyor. Eğitim-uretim-istihdam ilişkisini guclendirmek icin dış paydaşların da katılımıyla teknolojik altyapısı guclendirilmiş yerli ve milli altyapıya sahip 40 Ar-Ge merkezi 20 ilde kurulmuş ve bu merkezlerin uretim yapacağı urunler belirlenmiştir.
Doner sermaye işletmeleri aracılığıyla oğrenciler, sektorun talep ettiği becerileri gercek iş ortamlarında kalıcı ve sağlam bir şekilde kazanarak istihdama hazır bir mezuniyeti gorecekler. Bu nedenle mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarının doner sermaye gelirlerinden alınan yuzde 15'lik hazine kesintisi, yuzde 1'e duşuruldu. Daha fazla oğrencinin gercek iş ortamında işe dayalı bir eğitimle oğrenim gormesinin onu acılmış oldu. Doner sermaye gelirleri bir onceki yıla gore yuzde 43 oranında artış gosterdi."
"Artık ihracata yonelmiş okullar var"
Salgınla mucadeleye destek kapsamında Bakanlığa bağlı mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında N-95 maskeler, yuz koruyucu siperlikler, solunum cihazları uretildiğini anlatan Selcuk, artık ihracata yonelmiş okulların da olduğunu soyledi.
Selcuk, salgın surecinde, altyapısı guclu meslek liselerinde solunum cihazı, UVC hava sterilizasyon cihazı, video laringoskop cihazı, izole numune alma unitesi, temassız kızılotesi termometre cihazı, yoğun bakım yatağı gibi cok sayıda urunun uretildiğini kaydetti.
"'Ozelim Eğitimdeyim' mobil uygulaması dunyada odul alan uygulamalarımızdan"
Hayat boyu oğrenmeyi cok onemsediklerini belirten Selcuk, 2007 yılında yuzde 1,8 olan hayat boyu oğrenmeye katılım oranının, yuzde 222 artarak 2019 yılı itibarıyla yuzde 5,8 olduğunu soyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilere, bireysel yetenekleri doğrultusunda ihtiyac duydukları alanlarda kendilerini geliştirmeleri icin destek olmaya gayret ettiklerini dile getiren Selcuk, ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerin de ihtiyaclarına uygun eğitim icerikleri hazırladıklarını belirtti.
Dunyada odul alan uygulamalarından "Ozelim Eğitimdeyim" adlı mobil uygulamalar gercekleştirdiklerini anlatan Selcuk, "Ozel Cocuklara Ozel Materyaller" projesini kapsamında calışmalar yaptıklarını acıkladı.
Bakan Selcuk, 2020 yılında 17 bilim ve sanat merkezini oğrencilerin hizmetine sunduklarını, toplamda 183 bilim ve sanat merkezinde 62 bin 9 ozel yetenekli oğrencinin bu hizmetten yararlandığını soyleyerek, 2021 yılı butcesinde Engellilerin Toplumsal Hayata Katılımı ve Ozel Eğitim Programı'na 7 milyar 568 milyon lira kaynak ayrıldığını hatırlattı.
"Kişiye ozel rehberlik yapılma imkanı da oluşturuldu"
Selcuk, 2020-2021 eğitim ve oğretim yılı itibarıyla orgun eğitimin tum kademelerinde toplam 14 bin 466 ozel okul bulunduğunu belirterek, ozel okullarda kayıtlı oğrencilerin toplam oğrenci sayısına oranının yuzde 8,8 olduğunu dile getirdi.
Selcuk, 2018-2019 eğitim ve oğretim yılında ozel okullarda oğrenim goren oğrencilere yonelik eğitim ve oğretim desteği uygulamasını kademeli olarak kaldırıldığına işaret ederek, 2019-2020 ve 2020-2021 donemlerinde eğitim ve oğretim desteği kapsamına yeni oğrencilerin dahil edilmediğini bildirdi.
Bakanlık olarak olcme ve değerlendirme calışmaların ISO 9001 Kalite Yonetim Sistemi ve ISO 27001 Bilgi Guvenliği Yonetim Sistemi'ne sahip olması icin adım attıklarını ve her iki belgeyi de aldıklarını anlatan Selcuk, "Cocuklarımızın izlenmesi, değerlendirilmesi, yonlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla e-portfolyo oluşturuldu. Bunların dijital altyapıları kuruldu. Cocuklarımızın kendilerini tanımaları icin oluşturulan bu sistemde, oğrencinin ilgi ve merakı yıllar itibarıyla izlenip her birine kişiye ozel rehberlik yapılma imkanı da oluşturuldu." ifadelerini kullandı.
Tum alanlarda ve eğitim kademelerinde, oğrencilerin yeterliliklerinin izlenmesi icin Olcme, Secme ve Yerleştirme Programına 69 milyon 132 bin lira kaynak ayrıldığını bildiren Selcuk, Uluslararası Eğitim İş Birlikleri ve Yurtdışı Eğitim Programına da 1 milyar 645 milyon 282 bin lira kaynak ayrıldığını acıkladı.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların ve soydaşların eğitim cağındaki cocuklarının ulke ile bağlarını korumak, Turkceye ve Turk kulturune dair eğitim ihtiyaclarını karşılamanın da onemine değinen Selcuk, bu amac doğrultusunda 61 ulkede toplam 89 temsilciliğinin bulunduğunu, Turkiye Turkcesi Oğretim Merkezi (TOMER) olmak uzere toplam 65 okul ve kurumla bu hizmetlerin devam ettiğini kaydetti.
Turkiye'nin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla yurt dışına yuksek lisans ve doktora oğrencileri gonderdiklerini aktaran Selcuk, bu oğrencilerin geri donuş oranının yuzde 97 olduğunu soyledi.
"Maarif Vakfı dışında herhangi bir vakfa 1 lira odeme yapmamız soz konusu değil"
Turkiye Cumhuriyeti Devleti adına, yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak orgun ve yaygın eğitim hizmetleri vermek amacıyla 2016 yılında Turkiye Maarif Vakfını kurduklarına dikkati ceken Selcuk, "Bugun itibarıyla Turkiye Maarif Vakfı; 104 ulke ile resmi temas sağlamış, 67 ulkede faaliyet gosteriyor, 52 ulkede temsilcilik acmıştır. Bizim vakıflar uzerinden 422 milyon civarında odenen bir butceden soz edildi. Maarif Vakfı dışında herhangi bir vakfa 1 lira odeme yapmamız soz konusu değil." diye konuştu.
Selcuk, Sayıştay Başkanlığınca hesap verme sorumluluğu cercevesinde gercekleştirilen denetimleri, Bakanlıktaki eksikliklerin gorulmesi ve gorulen bu eksikliklerin giderilmesi acısından bir fırsat olarak gorduklerini kaydederek, Sayıştay Denetim Raporu'nda yer alan bulguların, Bakanlık tarafından detaylı bir şekilde incelendiğini bildirdi.
Eğitimin yarınları şekillendiren cok muhim bir unsur olduğunu belirten Selcuk, "Hukumetimiz bu bilincle hareket etmekte, eğitim alanına yonelik yatırımlarını bilimsel ve pedagojik gerekcelerle surdurmektedir. Milli Eğitim Bakanı olarak şahsım, eğitim camiamız ve milletimiz adına, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak uzere bu surece katkısı olan ve bize destek veren herkese teşekkur ediyorum. Eğitimin ortak memleket meselesi olarak kabul edilmesi ve surdurulmesinin onemli olduğunu ifade etmek isterim. Genel Kurulumuzun da bu desteği sağlayacağına olan inancım tamdır. Vereceğiniz destek icin tekrar teşekkur ediyorum. Butcemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aynur Ekiz