MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, "Genclerimiz sınav karmaşasından kurtarılmalıdır. Genclerimizin beceri, yetenek, eğilim ve arzuları istikametinde istediği fakultelere girebileceği bir yuksekoğretim giriş sisteminin geliştirilmesi ertelenemez bir gerekliliktir." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, MHP milletvekilleri Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Yuksekoğretim Kurulu, Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yuksekoğretim Kalite Kurulu, 127 universitenin butcesi, Karayolları Genel Mudurluğu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Mudurluğunun 2021 yılı butceleri uzerinde soz aldı.
MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, Milli Eğitim Bakanlığı butcesi uzerinde yaptığı konuşmada, eğitim politikasının, Turk milletine mensubiyetin gurur ve şuuruna sahip manevi ve ahlaki değerlere bağlı, cağın bilimsel gerceklerine acık, analiz eden, ureten, problem cozen, kulturlu, inanclı, toplumsal duyarlılığı olan nesiller yetiştirmek olması gerektiğini vurguladı.
Cocukların manevi ve kulturel değerlerini ozumsemesine yardımcı olacak milli icerikle zenginleştirilmiş yayın, film ve benzeri eğitim arac ve gereclerin uretiminin desteklenmesi ve kullanımının sağlanmasını isteyen Karadağ, "Turkluğun ve İslam'ın milli ve manevi değerlerini yaşayan ve yaşatan Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli, Mevlana, Hacı Bayram Veli ve Yunus Emre gibi onder şahsiyetlerin hayatı ve felsefesi ortaoğretimde secmeli ders olarak okutulmalıdır. Manevi ve kulturel yozlaşmaya karşı Anadolu'da mayalanan bilgi ve hikmet genc kuşaklara aktarılmalıdır. Din kisvesi altında sapkın akımlara karşı cocuklarımızı korumak icin Anadolu'nun irfanını one cıkaran bir din eğitimi benimsenmelidir. Binlerce yıllık tarih, kultur, bilgi ve medeniyet birikimine sahip bu milletin elbette kendine ozgu bir milli eğitim sistemini kurup işletmesi şarttır." değerlendirmesinde bulundu.
Ortaoğretimden yuksekoğretime gecişteki sınav sistemine işaret eden Karadağ, "Genclerimiz sınav karmaşasından kurtarılmalıdır. Genclerimizin beceri, yetenek, eğilim ve arzuları istikametinde istediği fakultelere girebileceği bir yuksekoğretim giriş sisteminin geliştirilmesi ertelenemez bir gerekliliktir. Universitelerin ulkemizin ihtiyac duyduğu insan gucunu yetiştiren, araştırma yaparak bilim ve teknoloji ureten, toplumsal gelişmeye onderlik eden, bilimsel yonetmelerle meselelere cozum ureten, dunya universiteleriyle yarışan eğitim kurumları haline gelmesi esas olmalıdır." dedi.
Iğdır Universitesi ve şehrin hukuk, tıp, eğitim ve diş hekimliği fakulteleri gibi YOK'te bekleyen taleplerinin bulunduğunu anımsatan Karadağ, uluslararası bir universite konumunda olması gereken Iğdır Universitesinin bu taleplerinin en kısa zamanda YOK Başkanlığı tarafından yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.
Oğretmenlerin cozume kavuşturulması gereken sorunlarının bulunduğunu anımsatan Karadağ, "Mevcut insan kaynağının en verimli şekilde değerlendirilmesi ve aidiyetin guclendirilmesi icin oğretmen ve idarecilerin hakları konusunda gerekli duyarlılık gosterilerek oğretmen ve okul yoneticilerinin atamaları ve calışma şartları, gorevde yukselmeleri, ozluk hakları ve benzeri gibi hususları iceren oğretmenlik meslek kanununun bir an once cıkarılması, oğretmenlerimizin toplumsal statusunun mutlaka yukseltilmesi gerekmektedir. Bu kanun kapsamı icerisinde oğretmenlerimizin, milli eğitim sistemimizin karşı karşıya kaldığı problemlerin giderilmesine yonelik calışmalar mutlaka eklenmelidir." ifadesini kullandı.
Oğretmenlerin 3600 ek gostergeyle ilgili beklentilerinin de bulunduğunu dile getiren Karadağ, bu konudaki duzenlemenin de bir an once yapılmasını arzu ettiklerini, bununla birlikte eğitim oğretime hazırlık odeneğinin iyileştirilmesini ve hizmet sınıfı ayrımı yapılmadan Milli Eğitim Bakanlığı ve Yuksekoğretim personelinin tamamına odenmesini istediklerini belirtti.
MHP Ankara Milletvekili Mevlut Karakaya, Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen alanlarından birisinin de eğitim olduğunu dile getirdi.
Eğitimin, beşeri kaynak veya sermayeyi oluşturan ve geliştiren yegane aktiviteler butunu olduğunu anımsatan Karakaya, bu faaliyetlerin zamanında yapılamaması veya inkıtaya uğratılmasının ileride telafisi mumkun olmayan sorunları da beraberinde getirebileceğini soyledi.
Karakaya, "Ozellikle okul cağına gelmiş olan cocuklarımız fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda değişim ve gelişim gostermekte ve okul oncesi donemden farklı gereksinimlere ihtiyac duymaktadır. Bu cağda oğretmen, arkadaş gibi diğer kişiler de cocuğun gelişmesine ciddi katkılar sunmaktadır. Akran etkisi, bedensel değişim, cinsiyet farkındalığı, grup oyunları, bireysel gelişim bu donemin onde gelen ozelliklerindendir. Belirlenen amac ve hedeflere ulaşmanın temel şartı, zamanında eğitimin verilmesidir." diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığının, yuz yuze eğitime bir an once donme konusundaki gayret ve cabalarını da yerinde bulduklarını ifade eden Karakaya, "Okullarda alınan fiziki tedbirler, konuya ilişkin farkındalık eğitimleri dikkate alındığında genel tedbirler icerisinde şartların el verdiği olcu ve nispette bir an evvel yuz yuze eğitime gecilmesinde fayda olduğunu da ifade etmeliyiz." dedi.
"Alt gelir grubundaki insanlarımıza sosyal yardımlara devam edilmeli"
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı butcesi uzerinde yaptığı konuşmada, Kovid-19 salgının pek cok alanda olumsuz etkilerini gosterdiğini dile getirerek, "Turkiye ekonomisi de bu surecten şuphesiz etkilenmiştir. Buna karşılık sağlık, guvenlik ve ekonomi başta olmak uzere her alanda tarihi ve tesirli onlemler alınmış, salgına karşı makul olcude bir direniş sergilenmiştir." diye konuştu.
Alınan bazı tedbirlerle de toplumun her kesiminin koruma altına alınmaya calışıldığını dile getiren Şimşek, "Fakir fukaranın, kimsesizin, yaşlının, asgari ucretlinin, emeklinin, ciftcinin derdi derdimiz. Ozellikle bu pandemi sureci icerisinde alt gelir grubundaki insanlarımıza sosyal yardımlara devam edilmeli. Asgari ucretle gecinen ve duşuk maaş alan emeklilerimiz gozetilmelidir. Bu surecte calışan, ureten ciftcilerimize de kolaylık sağlanmalı, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borcları da mutlaka ertelenmelidir." ifadesine yer verdi.
Turkiye'nin son yıllarda ulaştırma ve altyapıya ilişkin dunya capındaki buyuk projeleri hayata gecirdiğini belirten Şimşek, Avrasya Tuneli, Marmaray, Osmangazi Koprusu, Yavuz Sultan Selim Koprusu ve İstanbul Havalimanı'nın bunlardan bazıları olduğunu soyledi.
1915 Canakkale Koprusu tamamlandığında Turkiye'nin onemli hedeflerinden birisine daha ulaşacağını belirten Şimşek, bu kopruyle birlikte Turkiye'nin batısında otoyol entegrasyonunun tamamlanacağını, İstanbul Boğazı gecişine yeni bir alternatif oluşturulacağını dile getirdi. İzmir-Aydın-Denizli Otoyolunun Antalya'ya kadar bitirilmesi gerektiğini de soyleyen Şimşek, Ankara cıkışı Golbaşı icerisindeki alt ve ust gecit calışmalarına da oncelik verilmesini istedi.
Denizyolu-demiryolu kombine taşımacılığını geliştirecek projelere de oncelik verilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, "Kombine yuk taşımacılığı hizmetleriyle kombine yuk terminalleri ve aktarma merkezlerinin idari ve mali teşvikine yonelik program hazırlanmalıdır. Edirne'den Şanlıurfa'ya kadar kesintisiz bir otoyol bağlantısı sağlayacak olan Ankara-Niğde-Mersin-Adana Otoyolu icin milletim adına teşekkur ediyorum. Burada otoyol ucreti biraz daha makul seviyelere cekilerek vatandaşların bu otoyolu daha cok kullanmaları sağlanmalıdır." dedi.
Mersin'in ulaştırma, turizm ve ekonomi alanındaki onemine de işaret eden Şimşek, şehrin ulaşımla ilgili sorunlarının cozulmesi durumunda turizmle de şahlanacağını, tarım, ticaret, taşımacılıkla beraber Turkiye ekonomisine daha buyuk katma değer sağlayacağını belirtti.
Mersin'in ulaştırmayla ilgili projelerine sahip cıkılmasını isteyen Şimşek, Mersin-Antalya yolu icin de gayret beklediklerini dile getirdi. Şimşek, Mersin-Antalya ile Silifke-Mut-Karaman yollarının kent icin onemine dikkati cekerek, şehre ayrılan odeneklerden en onemli payın bu iki yola ayrılmasının uygun olacağını soyledi.
Şimşek, Cukurova Havalimanı'nın bir an once tamamlanmasını heyecanla beklediklerini, burasının acılışıyla ilgili de bir tarihi duymak istediklerini kaydetti.
100 ceza puanını dolduran, ehliyetine el konulan ya da trafik cezaları bulunan suruculerin ehliyet affı beklediğini de aktaran Şimşek, "Pandemi sureci icerisinde bu vatandaşlarımızın meslekleri şoforluk olduğu icin iş bulamadıklarını, kalan cezalarının paraya cevrilmesini istiyorlar. Bu sebeple sadece ceza puanından dolayı ehliyetine el konulan, herhangi bir cana kastetmemiş olanlara bir defaya mahsus bir ehliyet affının cıkarılması talebimizdir." dedi.
"Turkiye ekonomisinin cokertilmesi hedeflendi"
MHP Kayseri Milletvekili Mustafa Baki Ersoy, 2020 yılında teror, afetler ve virus faktorleriyle birlikte Turkiye'nin, kuresel guclerin onculuğunde kur ve faiz uzerinden ekonomik saldırılara maruz kaldığını ve Turkiye ekonomisinin cokertilmesinin hedeflendiğini soyledi. Ozellikle de 2018 yılı Ağustos ayından itibaren finans sistemini hedef alan saldırılar nedeniyle doviz kurundaki yukselişle başlayan finansal dalgalanmanın faizlerden enflasyona bir dizi zincirleme etkileye yol actığını anımsatan Ersoy, bu ortamda Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sisteminin sağladığı avantajın devreye girerek her alanda hızlı ve etkili karar mekanizmasının gucuyle Turkiye'nin vesayet odaklarından arındırıldığını belirtti. Ersoy, Turkiye'nin, dış mihrakların kotu emel ve arzularının aksine guclu teknolojisi ve dirayetiyle ayak bağlarından kurtulduğunu, tum basiretiyle Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta, Libya'da, Ege'de, Suriye'de, Irak'ta, Kafkaslar'da soz sahibi olduğunu ve haklı mucadelesinden bir adım dahi geri adım atmadığını belirtti.
Gunumuzde ulkeler arasındaki rekabeti etkileyebilecek en onemli parametrenin bilgi ve iletişim teknolojileri ile bu alana yapılacak yatırımların olduğuna işaret eden Ersoy, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) ozellikle haberleşme alanında yaptığı onemli calışmalardan bir tanesinin, mobil ve sabit telefon numaralarının taşınabilir hale getirilmesi, 3G ve 4.5G internet hizmeti gibi hayatı kolaylaştıran projeler olduğunu anlattı.
Ersoy, "BTK, bir taraftan 4.5G hizmetiyle halkımıza kablosuz, yuksek hızlı internet kullanma imkanı sunarken diğer taraftan 4.5G altyapısında kullanılan yazılım ve donanım urunlerinin yuzde 45'inin de yerli ve milli urun olması nedeniyle, şebekede ithalata bağımlılığın azalmasına vesile olmuş ve yerlilik oranını da onemli derecede artırmıştır. Bu calışmalar, aynı zamanda 5G ve otesi haberleşme hizmetlerinin de altyapısını oluşturması acısından oldukca onemlidir." dedi.
Sivil Havacılık Genel Mudurluğunun calışmaları hakkında da bilgi veren Ersoy, "Ulkemiz 2009-2019 yılları arasındaki donemde yeni actığı hatlar ve ucuş ağına eklediği yeni noktalarla havacılıkta doğrudan ve dolaylı bağlantılarını en fazla geliştiren ulke haline gelmiştir." ifadesini kullandı.
Kayseri'nin, Orta Anadolu Bolgesi'nin en onemli ticaret merkezi olduğunu anımsatan Ersoy, buna rağmen Kayseri'ye ulaşım imkanlarının sınırlı olduğunu soyledi. Ersoy, "Kayserili hemşehrilerimizin ve bir şekilde yolu Kayseri'yle kesişen vatandaşlarımızın onunde 'sınırlar' bulunmaktadır ve bu sınırların kaldırılarak Kayseri'ye hareket ozgurluğunun getirilmesi beklentimizdir." diye konuştu.
Kayseri'ye hızlı tren mujdesinin ilk kez 2011'de verildiğini ancak henuz bir gelişmenin olmadığını belirten Ersoy, "Kayseri halkı, bakanımızdan, tarih vermesini ve hatta gecmişte ihalesi iptal edilen projenin yeniden 2021 yılı icerisinde ihaleye cıkarılmasını ve bir an evvel yapımına başlanmasını, tabiri caizse yuksek hızlı trende tunelin ucunu gormeyi beklemektedir." şeklinde konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ali Kemal Akan