İnegol Belediyesi tarafından İNDAK işbirliği ile Turkiye'de bir ilk olarak doğal afetlere hazırlık amacıyla yapay enkaz alanı oluşturuldu. Molozlar arasında eğitimler ve bilgilendirme hedefli calışmaların yapılacağı alanda İNDAK ekibini ziyaret eden Belediye Başkanı Alper Taban, "Yerel yonetimler olarak biz de imkan oluşturmak ve benzeri konularda elimizden gelen neyse yapmaya devam edeceğiz. Ne eksiğimiz varsa gidereceğiz. Şehir olarak buna hazır olmak istiyoruz" dedi.
İnegol Belediyesi, Turkiye'de bir ilke imza atarak İnegol Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi (İNDAK) işbirliği ile Halhalca yolu uzerinde molozlardan oluşan bir yapay enkaz alanı oluşturdu. Hem arama kurtarma ekibi uyelerinin eğitimlerinde hem de ilerleyen donemlerde vatandaşların ve oğrencilerin deprem oncesi, sırası ve sonrasında neler yapması gerektiği konusunda eğitimler vermek uzere oluşturulan alanda, İNDAK ekibi uyelerinin calışmalarını Belediye Başkanı Alper Taban yerinde inceledi.
İNDAK ekibi ziyareti sırasında calışmaları izleyen Başkan Taban, hafta sonu olmasına rağmen gonullu ekibin dur durak bilmeden calışma yapmasından dolayı teşekkurlerini iletti. Taban, burada yaptığı konuşmada yerel yonetimler olarak doğal afetlere hazır olmak istediklerini de vurgulayarak; "Buraya gelip calışmalarınızı gorduğumde gercekten cok etkilendim. Sadece gorduklerim değil, bir Pazar gunu evinizde dinlenmek varken gelip burada ruzgarlı hava şartlarında calışma yapmaya calışıyorsunuz. Teşekkur ediyorum emekleriniz icin. Bu işin gonullu tarafında olmak bana gore cok kıymetli. Bizler de bu işin duyurularıyla ne kadar cok bu işin sahiplenenini arttırabilirsek o kadar iyi. Cunku hepimizi bekleyen gercekler var. Tabi deprem korkusuyla yaşamak yerine depremde neler yapabileceğimizi duşunmeliyiz. Ben sadece depremden ornek verdim ama bu farklı bir afette olabilir. Bugun barajlarımızda sular azaldı bir kuraklık tehlikesi var. Bu da bir afet. Ben sizleri kutluyorum. Sizlerle bu atmosferi solumak uzere geldim. Calışmalarınızda başarılar diliyorum. Yerel yonetimler olarak biz de imkan oluşturmak ve benzeri konularda elimizden gelen neyse yapmaya devam edeceğiz. Ne eksiğimiz varsa gidereceğiz. Şehir olarak buna hazır olmak istiyoruz. Hedef, Allah gostermesin bir felaket yaşandığında buna ne kadar hazır olduğumuzu her an test ediyor olmalıyız. Bu enkazın altında kalabilme ihtimali olan insanları da buna ne kadar hazırladığımızı test edebilmemiz lazım" acıklamalarında bulundu.
İNDAK uyeleri de yapay enkaz alanının Turkiye'de bir ilk olduğuna vurgu yaparak AFAD haricinde bir sivil toplum kuruluşu veya yerel yonetimin boyle bir alanı olmadığına dikkat cekerek, Başkan Alper Taban'a teşekkur etti.
Konuşma sonrası Başkan Taban ile İNDAK uyeleri enkaz altından yaralı kurtarma calışması gercekleştirdi. Başkan Taban da enkaza cıkarak ekibin yonlendirmeleriyle calışmalarda yer aldı. Enkaz altında bulunan yaralı, başarılı bir calışmayla cıkarılarak kurtarıldı. - BURSA