Urdun Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Birleşmiş Milletler Filistin Multecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ile UNRWA'ya destek icin uluslararası bir konferans duzenlenmesi konusunu goruştu.
Urdun resmi televizyonunun haberine gore, Bakan Safedi, resmi temaslarda bulunmak uzere ulkeye gelen UNRWA Genel Komiseri Lazzarini ile goruşmesinin ardından başkent Amman'da ortak basın toplantısı duzenledi.
Basın toplantısında konuşan Safedi, UNRWA'nın gorevlerini yerine getirme kabiliyetini sınırlayacak herhangi bir teklifin kabul edilmeyeceğini soyledi.
Safedi, Lazzarini ile UNRWA'ya mali destek toplamak icin uluslararası bir konferans duzenlenmesi ve mali krizle nasıl başa cıkılacağı konusunu goruştuğunu belirtti.
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini de ABD'nin desteğinin durması dolayısıyla şu anki gelirlerinin 2018'e gore cok gerilediğini ve şu an ozellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinin devamını sağlamanın yollarını aradıklarını ifade etti.
Lazzarini, uluslararası toplumdan daha fazla katılım sağlamak icin gelecek yıl uluslararası bir konferans duzenlemeyi planladıklarını dile getirdi.
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, Gazze'ye 26 Kasım'da duzenlediği ziyaret sonrası yaptığı basın acıklamasında, UNRWA'nin daha once gorulmemiş bir mali kriz yaşadığını ve "ucurumun eşiğinde olduğunu" belirtmişti.
Multeci sayısının ve ihtiyaclarının artması ile eş zamanlı olarak krizlerin de artması nedeniyle gider ve gelir dengesinin bozulduğunu ifade eden Lazzarini, "UNRWA'nın bu yılın sonuna kadar masraflarını karşılayacak fonu yok." demişti.
UNRWA'nın, hizmetler icin finansman elde etmeye ve şu anda olduğundan daha duzgun ve daha iyi bir yaşam şartları sağlamak icin caba gostermeye devam edeceğini vurgulayan Lazzarini, kurumun Filistinli multecilere, soruna siyasi bir cozum bulunana kadar hizmet vermeye devam edeceğinin altını cizmişti.
Lazzarini, Kovid-19 krizi ve multecilerin kotuleşen ekonomik durumu gibi şartlar altında uluslararası toplumun UNRWA'nın destek cağrısına cevap vereceğinden umutlu olduğunu soylemişti.
Multecilerin ihtiyaclarını ve bağışları goruşmek uzere uluslararası bir konferans cağrısında bulunan Lazzarini, Kovid-19 salgını sebebiyle Gazze'deki sağlık sektorunun cokmek uzere olduğunu ve multecilerin sağlık ve eğitim konusunda UNRWA'ya her zamankinden daha cok ihtiyac duyduğunu belirtmişti.
Birleşmiş Milletler, 24 Kasım'da, UNRWA'nın 115 milyon dolarlık bir acıkla karşı karşıya olduğu ve kurumun mali durumunun "cok daha tehlikeli" bir aşamaya geldiği uyarısında bulunmuştu.
BM Genel Kurulu'nca 1949'da Urdun, Suriye, Lubnan, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli multecilere yardım amacıyla kurulan UNRWA, halihazırda 5,6 milyon Filistinli multeciye hizmet veriyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın goreve gelmesinden kısa sure sonra Washington'un UNRWA'ya yaptığı finansal desteği kesmesi, uluslararası yardım kuruluşunu buyuk sıkıntıya sokmuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Laith Al