Uluslararası Boks Birliği (AIBA) Başkanlığı'na Rus aday Umar Kremlev secildi.
Merkezi İsvicre'nin Lozan kentinde bulunan AIBA'da kongre heyecanı yaşandı.
AIBA Kongresi, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle video konferans yontemiyle yapıldı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından faaliyetleri askıya alınan AIBA'da başkanlık icin 5 aday yarıştı.
Dorduncu tura kadar devam eden yarışta Rusya Boks Federasyonu Genel Sekreterliği gorevini de yuruten Kremlev, 86 delegenin oyunu (Yuzde 57,33) alarak yeni AIBA Başkanı oldu.
Kremlev'in en yakın rakibi Hollandalı Boris van der Vorst 46 (Yuzde 30), 23 Mart 2019'dan bu yana AIBA Başkanı olan Faslı Muhammed Moustahsane ise 19 (Yuzde 12,67) oy alabildi.
Kongreye 5 kıtadan 155 Ulusal Boks Federasyonu iştirak etti.
"AIBA, tarihinin en kritik donemini yaşıyor"
Basına kapalı gercekleşen AIBA Kongresi'nde Turkiye'yi, Boks Federasyonu Başkanı, AIBA Yonetim Kurulu Uyesi ve Avrupa Boks Konfederasyonu (EUBC) Asbaşkanı Eyup Gozgec temsil etti.
Kongreyi AA muhabirine değerlendiren Gozgec, "Bundan sonra IOC'nin atacağı adım onemli. Bekleyip, AIBA'nın olimpiyat hareketine yeniden dahil edilip edilmeyeceğini goreceğiz. Ama surecin cok zorlu olduğunu soyleyebilirim. AIBA, kurulduğundan bu yana tarihinin en kritik donemini yaşıyor." ifadelerini kullandı.
Gozgec, Turkiye Boks Federasyonu olarak temiz, adil, şeffaf ve en onemlisi "IOC'nin belirlediği standartlara uygun bir AIBA" icin uzun zamandır mucadele verdiklerini kaydetti.
Kongrede sadece başkanlık seciminin yapıldığını aktaran Gozgec, mevcut yonetim kurulunun 2022'de gercekleştirilecek kongreye kadar gorevinin başında olacağını belirtti.
Yeni başkan Kremlev'den 50 milyon dolar vaadi
AIBA'nın yeni başkanı olan Kremlev, secim sonunda yaptığı acıklamada, "acil reform ve birlik" cağrısında bulundu.
Kremlev, "Yonetimim iki yıl icinde 50 milyon dolar toplamayı hedefleyecek ve bunların tumu AIBA'yı yeniden inşa etmek icin kullanılacak." ifadesini kullandı.
Faaliyetleri askıya alınmıştı
IOC, 22 Mayıs 2019'da yaptığı toplantıda, yonetim şekli, etik ve finans konularında evrensel yonetmeliğe uygun hareket etmediği gerekcesiyle AIBA'nın faaliyetlerini askıya almıştı.
Boksorlerin ise Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda IOC bayrağı altında yarışmalarına izin verilmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Bayram Altuğ