Hasan Kalyoncu Universitesi Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, 10 Aralık İnsan Hakları Gunu'nde engellilik ve kadın temalı program duzenlendi.
"Engellilik ve Kadın" teması başlığında duzenlenen "Bir Konu Bir Konuk" programın moderatorluğunu HKU Eğitim Fakultesi Ozel Eğitim Bolumu Oğretim Uyesi Doc. Dr. Nilay Kayhan yaparken, programın konuğu Gaziantep Gorme Engelliler Ortaokulu İngilizce Oğretmeni Ayben Katırcı oldu. Program konuğu Katırcı, bireysel farklılıklar ve bu farklılıklarla birlikte yaşama kulturunun kazandırılması noktasında aile eğitimine değinirken, her bireyin eğitim, sağlık, sosyal yaşama tam ve etkin bir bicimde erişiminin bir insanlık hakkı gereği olduğunu belirtti. Engelli kadınların iş yaşamına katılımlarında girişimciliğin desteklenmesi gerektiğinin de altını cizen Ayben Katırcı, eğitim kurumları, yerel yonetimler ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin onemini vurguladı.

"Engeli olsun, olmasın her birey eşit olmalı"
Program moderatoru Doc. Dr. Kayhan, insan hakları gununun onemine ilişkin acıklamalar yaparken, katılımcı ve hakları temel alan toplum yaşamında, engeli olsun olmasın kadın erkek her birey icin ayrımcılıktan uzak politikaların izlenmesinin onemini vurguladı. Bu noktada engelli kadınların hayatın her alanında aktif ve tam katılım gostermeleri, eğitim, sağlık, kultur ve sanat alanlarında başarılara imza atabilmeleri, iş yaşamında cabalarının desteklenmesinin altını cizdi.
Yasal duzenlemelerin onemine değinilen programda, engelli kadınların yaşadıkları topluma tam katılımlarının onundeki engellere de vurgu yapıldı. Yaşamın her alanında erişilebilirlik ilkesine dayalı duzenlemeler ve hak temelli uygulamaların onemi belirtildi. - GAZİANTEP
Kaynak: İhlas Haber Ajansı