14 Ekim 2020 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan 'Taşınmaz Ticareti Hakkında Yonetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik' ile emlakcılıkla ilgili yeni duzenlemeler getirildi. Yeni duzenlemeyle sektordeki mağduriyetlerin ve kayıt dışılığın onune gecilmesi hedefleniyor. Meslek mensuplarınca uzun suredir beklenilen bu uygulama sayesinde sektore kalite ve disiplin getirdi.
14 Ekim 2020 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan 'Taşınmaz Ticareti Hakkında Yonetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik' ile emlakcılıkla ilgili yeni duzenlemeler getirildi. Yetki belgesi olmayan ve kayıt dışı calışan kişilerle iş yapan, komisyon paylaşan emlakcıya 10 katına kadar ceza kesilirken, yetki belgeleri de iptal edilebilecek. Artık yetki belgesiz online platformlara ilan verilemeyecek. Ayrıca bir taşınmaz icin birden fazla online ilan verilemeyecek. Sahibinden olan ilanlarda vekaletname ya da tapu kaydı istenecek.

Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden emlak işletmelerinin faaliyetlerine devam edebilmeleri icin artık 100 saatlik eğitim almaları gerekiyor. Bazı emlakcılar, sadece Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin yeterli olduğunu zannederken, bu belge emlakcılık yapmak icin yeterli olmuyor. MYK'dan belge almak yetki belgesi almak icin şartlardan sadece bir tanesi. Bir diğer zorunluluk ise universitelerden veya MEB'den alınacak 100 saatlik eğitim. 100 saatlik eğitim sertifikası olmayan yetki belgesi icin başvuruda dahi bulunamayacak.
Kimler eğitim alacak?
Meslek mensuplarının 100 saatlik eğitim alıp almayacağı 5 Haziran 2018 tarihinden once oda kaydı veya vergi kaydı olmasına bağlı. 5 Haziran 2018'den sonra mesleğe başlayan tum meslek mensupları 100 saatlik eğitimi almak zorunda. Oda kaydı, vergi kaydı veya MYK belgesi eğitimden muaf kılmıyor. 5 Haziran 2018'den once oda kaydı veya vergi kaydı bulunan meslek mensupları ile yetki belgesini nasıl aldıkları da onemli. 5 Haziran 2018'den once oda kaydı veya vergi kaydı bulunan meslek mensupları; yetki belgelerini MYK'dan aldıkları belge ile aldıysalar, 100 saatlik eğitimi de almak zorundalar. 5 Haziran 2018'den once oda kaydı veya vergi kaydı bulunan meslek mensupları; yetki belgelerini MEB'ten aldıkları eğitim ile aldıysalar, onlar 100 saatlik eğitimden muaflar.
Yuksek İhtisas Universitesi'ne eğitim talebi
Emlakcılar, guclu akademik kadrosu ve yuksek teknolojik alt yapısı nedeniyle Yuksek İhtisas Universitesi'nden konuyla ilgili eğitim programını acılmasını talep etti. Yuksek İhtisas Universitesi de meslek mensuplarının bu isteği doğrultusunda 100 saatlik "Taşınmaz Ticareti Eğitimi Sertifika Programı" programını hazırladı. Programa, emlakcılar, site yoneticileri, galericiler ve muteahhitlerin yanında emekliliğinde veya gelecekte sektorde olmayı duşunenler yoğun ilgi gosteriyor. Eğitim programı, tapu işlemlerinden gayrimenkul hukuku ve değerlemesine, muşteri ilişkileri yonetiminden imar hukuku ve vergilendirmeye kadar bircok onemli ve temel konuları kapsıyor. Eğitim programına ozellikle mevcut emlakcılar ve gelecekte mesleği yapmayı duşunenler ilgi gosteriyor.
Kontenjanların cabuk dolması sebebiyle universite yeni sınıflar acmak zorunda kaldı. Pandemi nedeniyle online eğitimi fırsat olarak goren meslek mensupları, universiteye yeni sınıfların acılması icin baskı oluşturdu. Programa sınırlı sayıda başvuru, başvuru sırasına gore kabul ediliyor.
Pandemi sureci sebebiyle internet uzerinden yapılan ve ulkemizin her noktasından rahatlıkla erişilebilen eğitimler, emlakcılara ve taşınmaz ticaretiyle uğraşan veya gelecekte bu alanda faaliyet gostermeyi duşunenlere cok ciddi bir fırsat sunuyor.
İnternet uzerinden istenilen zamanda ve her noktadan rahatlıkla erişilebilen eğitimlere sem.yiu.edu.tr adresinden başvurulabiliyor. - KOCAELİ
Kaynak: İhlas Haber Ajansı