KORONAVİRUS vakalarının artış gostermesinin ardından bağışıklık sisteminin nasıl guclu tutulacağı konusu one cıktı. Vatandaşlara onerilerde bulunan uzmanlar, bu donemde yeteri kadar dinlenilmesi, vucut sıcaklığının korunması gerektiğini ozellikle vitamin ve protein ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini soyledi.
Koronavirus vakalarının son gunlerde artmasının ardından vatandaşlar, ozelikle beslenmelerine daha fazla dikkat etmeye başladı. Viruse karşı bağışıklık sistemini guclendirmek isteyen vatandaşlar icin uzmanlar, bolca tuketilmesi gereken besinleri anlattı. Salgından korunmak icin oncelikle vitamin ve mineral yonunden zengin beslenmenin onemine dikkat ceken uzmanlar, A, C, D vitaminleri ve minerallerden demir, selenyum ile cinko destekli bir beslenme ile bağışıklık sisteminin guclendirilebileceğini soyluyor. Enfeksiyon hastalıklarında her zaman bağışıklık sistemini ayakta tutmanın onemi vurgulayan uzmanlar, bu sure zarfından taze sebze ve meyve tuketiminin oldukca fayda sağladığını hatırlattı.

'DİNLENMEK VE YETERİ KADAR VİTAMİN ALMAK ONEMLİ'Vucut direncini artırma yollarını anlatan İc Hastalıkları Uzmanı Necdet Yetim, "Vucudumuzun bağışıklık sistemi onemli. Vucudunuz ne kadar bağışıklık acısından gucluyse hastalıklarla o kadar daha az karşılaşıyoruz. Ayrıca hastalıklar daha hafif seyrediyor. Bağışıklık sistemi icin en onemli şeyler şunlar. Bir, vucudun yeteri kadar dinlenmesi. Bu cok onemli bir konu ancak ihmal ediliyor. Yeteri kadar uyku onemlidir. Bunun yanındaki bağışıklığın guclu olması icin diğer onemli konuların başında vitaminler geliyor. Yeterli vitamin almak da onemli. Vitaminlerde iş bitmiyor, proteinler de onemli. Proteinler antikor oluşmasını sağlar. Bunun yanında vucudumuzun kalorisini iyi tutmak onemli. Bu donemde aşırı diyet ya da perhiz onermeyiz. Dengeli bir şekilde beslenmeli ve yeteri miktarda sıvı almalıyız. Vucut sıcaklığı da onemli. Vucudumuzun sıcaklığını korumalıyız. Vucut sıcaklığımız duşunce direncimiz de duşuyor" dedi.'D VİTAMİNİ VE PROBİYOTİĞE ONEM VERİN'Uzman Diyetisyen Ceren Batmaz Sarı ise, "Pandeminin yukselişe gectiği bugunlerde doğru beslenme cok onemli. Ozellikle antioksidan zengin olan, vitamin- minarelerden guclu meyve ve sebzelere yer vermek onemli. Guclu bir bağışıklık icin onemli olan bir diğer nokta ise bağırsak sağlığımızı korumamız. Bağırsak sağlığımızı destekleyecek probiyotikten zengin kefir ve yoğurtları tercih edebiliriz. Pandemi surecinde en onemli vitaminlerden birisi D vitaminidir. D vitamininden zengin sut urunleriyle, mantar ve yumurta sarısı gibi urunlere de beslenmemizde yer vermeliyiz. Hafta sonu evde kaldığımız donem hareketsizliğe bağlı olarak hem enerji harcamamız azalıyor. Hem de can sıkıntısından yemek yeme eğilimimiz artıyor. Bu da tabi ki kilo artışıyla karşımıza cıkıyor. Bunun icin ozellikle kahvaltı ve akşam yemekleri arasına ozelikle 1 ya da 2 ara oğun yapmak hem iştah kontrolumuzu sağlayacak hem de fazla kilo alımımızı engelleyecek. Sabahları yumurta, peynir, zeytin, mevsim salatası ve tam tahıllarla hazırlanmış dengeli bir kahvaltıdan sonra gun iciresinde kuru ve taze meyveler; fındık, fıstık ve badem gibi yağlı tohumlar ayran, kefir gibi sut urunleriyle hafif ara oğunler yapabiliriz. Akşamları da ton balıklı, tavuklu, etli veya kuru baklagillerle hazırlanmış bir salata yanında yoğurt ve corbayla da yine dengeli ve besleyici bir menu oluşturmak mumkun" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Kadir OZEN