GAZİANTEP'in vazgecilmez lezzetlerden olan baklavada pandemi nedeniyle uretim duşerken, fiyatlar arttı. Gaziantep Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakcı, koronavirus salgını surecinde baklava uretiminin yuzde 25 oranında duştuğu ifade ederek, işletme girdilerinin artması nedeniyle baklavaya yuzde 12 oranında zam yapılmasıyla 110 TL olan fiyatının 125 TL'ye yukseldiğini soyledi.
Gaziantep'in simgelerinden olan baklava uretimi, koronavirus salgını surecinde yuzde 25 oranında duştu. Koronavirusle mucadele tedbirleri kapsamında yeme- icme yerlerinde sadece paket servis veya gel- al hizmeti vermeye başlamasının ardından baklavada da online satış yapılıyor veya evlere sipariş şeklinde gonderiliyor. Kentte pandemi tedbirleri kapsamında oturarak hizmet verilememesi, duğun, taziye, toplantıların yasaklanması ile birlikte baklavada uretim yuzde 25 oranında duşerken, fiyatlar ise arttı.
BAKLAVCILARIN UMUDU; YILBAŞIGaziantep Lokantacılar Kebapcılar Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakcı, uretim kapasitesinin duştuğu baklavada kullanılan sade yağ ve diğer urunlerin girdi maliyetlerinin yukselmesi nedeniyle zam yapıldığını soyledi. Baklavanın fiyatının 110 TL'den 125 TL'ye yukseldiğini belirten Bayrakcı, sektorun yılbaşından umutlu olduğunu ifade etti. Bayrakcı, koronavirus tedbirleri kapsamında yılbaşı etkinliklerinin iptal olması ve vatandaşların yeni yılı evde gecirmesi ile alakalı baklavaya talep gosterilmesini umduklarını vurgulayarak, "Yılbaşı ile ilgili olarak ise biz insanlarımızın evde kalmasını istiyoruz. Gerek lokantacılarımızdan gerekse baklavacılarımızdan paket servis istesinler. Hastalık hem Turkiye'de hem dunyada zirve donemini yaşıyor. Vatandaşlarımızın tuketim konusunda pakete yonelmesini diliyoruz. Yılbaşında da baklavanın evde yenilmesini istiyoruz. Bu donemde eski yılbaşılar gibi olmayacaktır ama baklava tuketiminde bir miktar artış olacaktır" diye konuştu.'GELENEKLERİMİZİN ERTELENMESİ URETİMİ DUŞURDU'Gaziantepli baklavacılardan Muzaffer Boztoprak, pandemiden dolayı kente turist gelmemesi, toplantıların ve etkinliklerin iptal olmamasının baklava tuketimini etkilediğini ifade ederek, "Baklava uretim ve haliyle tuketiminin duşmesinin ilk sebebi en şehre turist gelmemesi. Ayrıca toplantıların ve etkinliklerin olmaması baklava tuketimini etkiledi. Bu durumun acığını da şehir dışına gondererek kapatıyoruz. Bazı etkenler daha var. Mesela geleneklerimizin bir sure ertelenmiş olması. Merasimler, toplantılar eve misafirlikler olmuyor. Bu nedenlerden dolayı baklava uretiminde gecen yıla oranla yuzde 25'lik bir duşuş var. Pandemi dolayısıyla daha cok iceride servis yerine muşterilerimizin evlerine, iş yerlerine servis olarak hizmet vermekteyiz. Sadece Gaziantep icerisinde değil şehirlerarası da kargo aracılığı ile gonderiyoruz. Bu yeni donemde artık boyle oldu insanlarımız da buna alıştı. Haliyle durum boyle olunca paket olayımız eskiye gore daha fazla" dedi. '110 TL İKEN 125 TL OLDU'Baklavacı Bahattin Sokmen ise baklava fiyatlarında son bir ay icerisinde artış olduğunu ve baklavanın kilosunun 110 TL'den 125 TL'ye yukseldiğini belirterek, "Pandemiden dolayı paket servis yapmaya başladık. Baklava seven muşterilerimizin evlerine gonderiyoruz. Şehir icerisinde şu anda paket servisimiz yoğun olarak calışıyor. Bu donemde insanlar genelde evde kalmak zorunda oldukları icin ozellikle akşam saatlerinde baklava istiyorlar. Uretim anlamında ise yuzde 25'e yakın bir duşuş var" diye konuştu.'PAKET SERVİSİMİZ YOĞUN'Baklavacı Selim Bağcı da insanların bu surecte eve kapandığını soyleyerek ozellikle akşam saatlerinde paket servis hizmetlerinin yoğun olduğunu vurgulayarak şoyle dedi: "Uretim anlamında ister istemez bir duşuş soz konusu. Gaziantep turistlerin uğrak yeriydi. Bu donemde turist gelmediği icin ayrıca taziyeler ya da duğun gibi etkinlikler olmadığı icin bir duşuş yaşanıyor. Şu anda muşterilerimize gerek eve servis hizmeti gerekse gel al gotur şeklinde hizmet veriyoruz. Ayrıca şehir dışına da kargo ve otobusler aracılığı ile isteyen herkese baklava gonderiyoruz. Ozellikle akşam 20.00'den sonra eve servis hizmetimizde yoğunluk oluyor."Ote yandan vatandaşlar ise baklavanın kentte her turlu kutlamada tuketildiğini soyleyerek, evlerine sipariş ettiklerini ve baklavadan vazgecmeyeceklerini kaydetti.