Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM'de bakanlığın butce goruşmelerine katıldı. Bakan Varank, konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun oğretmenlerle ilgili sozlerini eleştirdi. Kılıcdaroğlu'nun grup toplantısındaki sozlerini hatırlatan Varank'ın, 'faşist genel başkan' ifadesi gerginliğe neden oldu. CHP'li milletvekilleri Varank'ın konuşması bitene kadar sıralara vurarak protesto etti. CHP'ye HDP'li vekiller de eşlik etti. Varank protestolar arasında konuşmasını surdurdu.
[h=3]"DUNYA, YAKIN TARİHTE BENZERİNİ YAŞAMADIĞI KURESEL BİR KRİZ DONEMİNDEN GECİYOR"[/h]Konuşmasında pandemi surecine dikkat ceken Bakan Varank, "Salgın; insan sağlığına olan etkilerinin yanında, coken uretim ve tuketim kanallarıyla ulkelerin ekonomik dengelerini alt ust etti. Uluslararası kuruluşlar; kuresel buyume, ticaret ve doğrudan yatırımlarda son 60 yılın en ciddi daralmasını bekliyor. Tum dunyada başta turizm olmak uzere, hizmetler sektorunun durumu ortada. Olağanustu zamanlardan gectiğimizin altını ciziyorum. Peki, umut ışığı yok mu? Elbette var. Aşı ve tedavi konusunda başarıya ulaşan her adım, aslında cok hızlı bir kuresel toparlanmayı da beraberinde getirecek" dedi.

[h=3]"BU DONEMİ, SANAYİMİZ SAYESİNDE BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YONETTİK"[/h]Normalleşme adımlarının da etkisiyle, ucuncu ceyrekte yuzde 6,7'lik bir buyume gercekleştiğine dikkat ceken Bakan Varank, konuşmasını şoyle surdurdu:
"Bu performansta sevindirici olan taraf, yatırımlardaki yuzde 22,5'lik artış. Makine ve techizatta yuzde 23,5'lik bir buyume goruyoruz. İnşaat yatırımlarındaysa; yuzde 14,7'lik bir artış var. Dorduncu ceyreğe ilişkin oncu gostergeler, ucuncu ceyreğe kıyasla bir miktar yavaşlamaya işaret etse de yatırımlar cephesinde hız kesilmediğini goruyoruz. Sanayi bolgelerinde 851 yeni fabrika uretime başladı. 13 bin 546 imalat sanayi tesisi, sanayi sicile kaydolarak uretime gecti. Bugun itibarıyla sanayi bolgelerinde 4 bin 69 tesisin inşaatı devam ediyor. Burada konuşan muhalefet milletvekillerinin ısrarla gormek istemedikleri, gorse bile kabullenemedikleri gercek tablo işte bu. Son 2 senede, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın ilk ve tek endustriyel enzim fabrikasını, Avrupa'nın tek catı altındaki en buyuk entegre ve akıllı kompresor fabrikasını, Turkiye'nin ilk aluminyum hibrit motor fabrikasını, Turkiye'nin en buyuk aydınlatma fabrikasını, dunyanın ucuncu buyuk fıstık işleme tesisini, bizzat ben actım. Bunlarla birlikte, ulkemizin ilk medikal beslenme fabrikasının, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'nın en buyuk yapıştırıcı ve tutkal fabrikasının, Turkiye'nin ilk cinko izabe tesisinin temellerini de bizzat attım."
[h=3]"İMALAT SANAYİ ALT SEKTORLERİNDE BU SENE ONEMLİ BAŞARILARA İMZA ATTIK"[/h]Makine sektorunde 1,7 milyar dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihinin ekim ayı rekorunu kırdıklarını kaydeden Bakan Varank, "Celik sektorumuz yılın ilk 10 ayında, Almanya'yı geride bırakarak, Avrupa'da birinci, dunyada yedinci sıraya yukseldi. Sadece son 3 aylık surecte, bugune kadar ulkemizde uretilemeyen sıvı paslanmaz celik ve kulce cinkoda ilk urunleri elde etmenin gururunu yaşıyoruz. Gemi inşa sektorumuz, tam elektrikli ve hibrit gemiler başta olmak uzere, dunyada oluşabilecek tum talepleri karşılayabilecek yetkinliğe kavuştu" dedi.
[h=3]"EKONOMİ GUVENLİĞİ, UZERİNDE HASSASİYETLE DURDUĞUMUZ BİR BAŞKA ALAN"[/h]Bakan Varank, ekonomi guvenliği uzerine de "Yerli uretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesini sağlayacak politikaları en ust duzeyde belirlemek icin sanayileşme icra komitesini kurduk. Uluslararası rekabet gucumuzu artıracak kararları; bu komitede, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında ilgili bakanlıklarla birlikte alacağız. Kamu alımları cıpasını kullanarak urun gamımızı, katma değeri yuksek alanlar başta olmak uzere ceşitlendirerek sanayimize olcek kazandıracağız" dedi.
[h=3]"TURKİYE'NİN OTOMOBİLİNİ MİLLETİMİZİN BEĞENİSİNE SUNDUK, FABRİKAMIZIN TEMELLERİNİ ATTIK"[/h]Bakan Varank, yerli otomobil uretimine ilişkin de şoyle konuştu:
"Turkiye'nin otomobili projesi, bir araba uretmenin cok daha otesinde bir vizyona sahip. Otomobillerin artık sadece ulaşım aracı olmaktan cıkıp; elektrikli, otonom, ağa bağlı ve akıllı cihazlara donuştuğu bu donemde TOGG; Turkiye'nin gururu oldu. Ozellikle elektrikli aracların yaygınlaşmasıyla, bu araclarda enerji depolamak icin kullanılan bataryalar, evlerde de kullanılabilecek. Dolayısıyla; yenilenebilir enerjinin depolanması konusunda muhteşem bir fırsattan, Turkiye'nin enerji donuşumune sağlanacak buyuk bir katkıdan bahsediyoruz. Turkiye'nin otomobili tersine beyin gocunu de ciddi manada teşvik ediyor. Kuresel tecrubesi olan genc muhendislerimiz, yazılımcılarımız, yoneticilerimiz, yurt dışındaki işlerini bırakıp Turkiye'nin otomobili icin vatanlarına donduler. Kocaeli'de bir firmamız bu kontrol unitelerini tasarlıyor, uretiyor ve Mercedes'e satıyor. Dunyada son donemde uretilen Mercedes kamyonlarında bu Turk urunu var. Bunun gibi onlarca, yuzlerce farklı Turk urunu global otomotiv markaları tarafından kullanılıyor."
Bu arada, konuşmaların ardından oylamalara gecildi. Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, 2021 yılı butceleri, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Besti KARALAR