İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, "Esnaf kesiminde mart ayından bu yana hic acılamayan veya acılsa bile kazanc sağlayamayan binlerce işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin kiraları, sosyal guvenlik primleri, elektrik ve doğal gaz faturaları odenemeyecek duruma gelmiştir." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2021 Yılı Butceleri uzerinde İYİ Parti milletvekilleri soz aldı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, butcelerin ekonomik ve sosyal hedeflerin ortaya konulması acısından buyuk onem arz ettiğini belirterek, "Butce, toplumun yalnızca belli kesimlerini değil, tamamını kapsamakta ve tum hane halkını yakından ilgilendirmektedir cunku butceler aslında uretimin, istihdamın, yatırımın habercisi; refahın, bolluğun ve bereketin mujdecisidir. Bu butce ne bolluk butcesi ne refah butcesi. Maalesef, her kesim icin vergi var, faiz odemesi var. İlave olarak bir de butce acığı var." dedi.
Koronavirusten en cok etkilenen kesimlerden birisinin 2 milyon 250 bin kişiyle esnaf ve sanatkar kesimi olduğunu dile getiren Yaşar, "Esnaf kesiminde mart ayından bu yana hic acılamayan veya acılsa bile kazanc sağlayamayan binlerce işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin kiraları, sosyal guvenlik primleri, elektrik ve doğal gaz faturaları odenemeyecek duruma gelmiştir." diye konuştu.
Kapanan okullarda, 20 bin okul kantininin 10 aydır kapalı olduğunu anımsatan Yaşar, "Turkiye'nin yuzlerce lokomotif sektorlerinde siparişler iptal olmuş, şartlar donmeye başlamıştır. 350 bin okul ve iş yeri servis aracı şoforleriyle birlikte, yine 110 bin otel, restoranlar dahil, lokantacı esnafı; aşcısı, garsonu, komisi işsiz durumdadır. Yarı yarıya yolcu taşıyan halk otobusu ve minibusu esnafı buyuk bir fedakarlıkla cok zor şartlar altında zarar ederek calışmaktadır. 100 bin kıraathane ve kahvehane esnafımız ile calışanları da aynı şekilde aylardır mağdur durumdadır. Bu esnaflarımıza 'hic olmazsa belli bir oranda aylık maddi yardım sağlansın' dedik. Maalesef, hukumetten duyan olmadı." ifadesini kullandı.
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, muhalefet olarak kursuden sıklıkla iktidarı eleştirdiklerini belirterek, "AK Parti'li arkadaşlar da 'surekli olarak eleştiriyorsunuz, niye boyle yapıyorsunuz' diye sitemde bulunuyorlar, yakınıyorlar. 2011 yılındaki secim beyannamenize baktığımızda, teşekkuru neden hak etmediğiniz acık bir şekilde ortaya cıkıyor." dedi. Sezgin, AK Parti'nin 2011 yılındaki secim beyannamesinde yer alan ve "tutturulamayan hedefleri" anlattı.
Her gelişmiş ekonominin ana sutununun sanayi ve teknoloji olduğunu dile getiren Sezgin, şoyle dedi:
"Saydığım hedeflerin tutturulamaması Turkiye'yi sanayi ve teknolojide geriye duşurmuş, diğer ekonomilere avantaj sağlayan, yapay zeka ve robotik gibi inovatif alanlarında dışına itmiştir. Buyuk Turkiye'den bahsedeceksek evvel emirde bu acığın kapatılması gerekmektedir. Bu da kozmetik tedbirlerle değil sahici yapısal reformlarla olur. Ozel sektorumuz, evet, ozellikle sanayi sahasının bazı kollarında onemli bilgi ve beceri birikimiyle dunya capında rekabet edebilecek duzeye erişmiştir. İktidar yanlış politikalarla, yapısal reformları erteleyerek ve hukuktan uzaklaşarak bunların onunu kapamaya devam etmektedir. Endustri 4.0 ve yuksek teknoloji alanlarında ilerleme icin iktidarın kohne yonetim zihniyetinin aşılması gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanının dijital ekonomiye değinmesiyle dijital ekonomiye gecilmiyor.
Bir donemler Avrupa Birliği sanayi sektoru Turkiye'yi kendi yatırım coğrafyasının doğal parcası olarak goruyordu. Bugun tam aksi bir eğilim mevcuttur. Dunyanın dinamik ekonomileriyle, yuksek katma değer ureten ekonomileriyle aynı istikamete yonelmemiz gerekiyor; bunu bu zihniyetle gercekleştiremeyeceksiniz, bunu biliyoruz; gelecek secimlerden sonra bu gorev bize duşecek, bunu da biliyoruz."
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bolge Kalkınma İdaresi Başkanlığının calışmalarını anlatarak, Doğu Anadolu Bolgesi'nin merkezi ve tarih boyunca fedakarlıklar yapmış olan Erzurum'un dahi bolgeye yarışır bir yatırım alamamasının vatanını, devletini seven her Erzurumluyu derinden uzduğunu soyledi.
Cinisli, "Hele ki, AK Parti'ye verdikleri vefakar desteği duşundukce değerli Erzurumlu hemşehrilerimin kendilerini aldatılmış hissetmeleri cok normal. Uzuntuleri ofke sınırına dayanıyor. AK Parti'ye ciddi destekler veren Erzurum gibi pek cok doğu şehrimiz aldatılmıştır. İnsanları kucuk duşurulmuştur ve kustahca 'hele sen otur yerine, sesini cıkarma' denmiştir." ifadesini kullandı.
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Huseyin Filiz ise TUİK verilerine gore tum işletmelerin yuzde 99,8'inin yani 3 milyon 800 bininin KOBİ'lerden oluştuğunu ve bunların toplam istihdamın yuzde 76'sını sağladığını soyledi.
Bu oranlar ve sayıların Turkiye ekonomisinde istihdam sağlamada ve bolgesel kalkınmada KOBİ'lerin yeri ve oneminin buyukluğunu carpıcı olarak gosterdiğini vurgulayan Filiz, "Surdurulebilir uretim ve yeni yatırımların onunun acılması icin mevzuatın basitleştirilmesi, nitelikli personel yetiştirilmesi, yeni pazarlara acılma, adil bir vergi rejimi geliştirilmesi, teknoloji ve yenilikcilik kapasitesinin geliştirilmesi konularında KOBİ'lere destek verilmesi, ulkemiz ekonomisinin buyumesi ve istihdamın artırılması acısından onemlidir." diye konuştu.
KOBİ'lerin halen bircok sorunla boğuştuğunu dile getiren Filiz, KOBİ'lerin yaşadığı sorunları anlattı.
"Turkiye, demokratik bir hukuk devletidir"
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Ozkan, AK Parti'nin 19'uncu, Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi'nin ise 3'uncu butcesini yaptıklarını ifade eden, "Butce demek; milletimizin ekonomik kaynaklarını en verimli şekilde milletimizin hizmetine sunmak demektir." dedi. Bazı konuşmalarda Turkiye'nin Cin ile mukayese edilip, "Cin kadar otoriter rejim" ifadelerinin kullanıldığını anımsatan Ozkan, bunu asla kabul etmediklerini, Turkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu soyledi.
Erzurumlu vatandaşların, kursuden yapılan "Erzurum aldatılmıştır" ifadesiyle ilgili buyuk rahatsızlıklarını kendilerine ulaştırdığını belirten Ozkan, şoyle devam etti:
"Her şeyden once AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak bizler, şeffaf bir şekilde milletimizin huzuruna cıkıyoruz. Butun kararlarımızı milletimizle beraber, onların cizdiği istikamet ve gosterdiği hedefte hayata geciriyoruz. Bu butce bu anlamda milletimizin butcesidir. Erzurumlu vatandaşlarımız, orada yaptığımız hizmetlerin gercek anlamda onların refahını ve huzuru hayata geciren, onların standartlarını yukselten hizmetler olarak biliyorlar. Ulaşımda, sağlıkta, eğitimde, butun alanlarda yaklaşık 40 milyar TL hamdolsun Erzurum'a ulaşmıştır.
Ozellikle Erzurumlu vatandaşlarımız Turkiye'nin 81 ilinde her bir vatandaşımızın olduğu gibi başımın tacıdır. Butun Erzurumlu hemşehrilerimiz Ovit Tuneli'nden ikinci universiteye, altyapı ustyapı calışmalarından, kamu binalarının yenilenmesine kadar devletimizin butcesinden yapılan ve yerel yonetim anlamında Buyukşehir Belediyemizin, ilce belediyelerimizin de yaptığı calışmalar nezdinde en fazla teveccuh ve husnukabulu gostermişler o sebepledir ki her secimde AK Parti'ye ve Cumhur İttifakı'na yuzde 70 oy vermişlerdir. Erzurum'a ve 81 vilayetimize şukranlarımızı bu vesileyle bir kez daha ifade ediyorum."
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Turkiye ile bazı demokratik ulkeleri mukayese etmek istediğini belirterek, "Turkiye'de Cumhurbaşkanımızın maaşı asgari ucretin 30 katı. Belcika'da 11, İngiltere'de 9, İspanya'da 6.9 katı. İrlanda da asgari ucretli ile devlet başkanı arasındaki maaş farkı 4 kat." dedi.
Bugun yapılan konuşmalarda bir milletvekilinin "beşli cete" ifadesini kullandığını belirten Altay, "Bunu da kabul etmiyorum Sayın Başkan. Beşli cete yok artık 5 artı 2 var. Şimdi, Ethem Sancak, 'İlahi bir aşkla Tayyip Erdoğan'a bağlıyım, bunun icin ailemi, herkesi feda edebilirim' dedi. Tayyip Erdoğan'da, 'Ya Ethem dur, aileni feda etme. Ben sana Turkiye'yi feda edeyim.' dedi. Turkiye bitti, en son Silivri'de 170 donum arsayı Sancak ailesine fiyonklayıp, paketleyip verdik. BMC'nin Ethem Sancak'a verilmesi de şoyledir: Rayic bedel 935 milyon, 'Ethem al bunu, efendim alamam, ya Ethem 700'e veririm al kardeşim.' Bakkaldan peynir bile daha ciddi bir şekilde satılır." ifadesini kullandı.
"Ethem Sancak'la Azerbaycan'da sanıyorum 5 tane anlaşma yapıldı" diyen Altay, "Bu ulkede Ethem Sancak'tan başka iş adamı yok mu kardeşim? Bu nasıl bir ilişkidir? Ne var bu ilişkinin altında merak ediyorum, takdiri yuce milletimize ve aziz vekillerimize bırakıyorum." dedi.
Soz alan İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, AK Parti'li Ozkan'ın konuşmasından AK Parti'nin siyaseti yalnızca secim kazanmaktan ibaret zannettiğini anladıklarını belirterek, "Erzurum'da nasıl secim kazanıldığını da en iyi ben biliyorum. Hangi iftiralarla, hangi duygu somuruleriyle secimin kazanıldığını da en iyi ben biliyorum." ifadesini kullandı.
"O tanklar yuruduğu zaman tank palet fabrikasıyla ilgili butun yalanlarınızı unutacaksınız"
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Ozkan, konuşmalarda yapılan tartışmanın ozuyle hicbir alakası olmayan tank palet fabrikası ve Silivri'deki plazma uretimine ilişkin yeni iddialar duyduklarını belirterek, vaktiyle "İHA ve SİHA'lar piknik yapan cocukları katlediyor" yalanlarını milletin iradesinin tecelligahı olan Meclis kursusunden duyduklarını soyledi.
Ozkan, "Ne oldu? Durdurabildiniz mi İHA, SİHA uretimini? Zinhar. İşte Azerbaycan'da, Wall Street Journal'da, Le Monde'da dunyanın butun uluslararası yayın organlarında 'Oradaki zaferin arkasında Turkiye'nin SİHA ve İHA teknolojisi var' dendi. Bakın, ilan ediyoruz, vakti saati geldiği zaman, o tanklar yuruduğu zaman ve 72 duvel hizaya girip al bayrağımıza saygı duyduğu zaman tank palet fabrikasıyla ilgili butun yalanlarınızı unutacaksınız." diye konuştu.
Ozkan, Turkiye'nin katma değerli urunler ve ozellikle stratejik yatırımlar konusunda dunyaya bağımlılıktan kurtulması icin ozellikle sağlık teknolojilerinde, havacılıkta, savunma teknolojilerinde, yazılımda hukumetin butcesinden gerekli destekler yapılarak şeffaf bir şekilde yatırımların hayata gectiğini ve buradan katma değerin Turkiye'nin 83 milyonunun birlik ve beraberliğinin hizmetine sunulduğunu belirtti.
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ise Erzurum'a 18 yılda 30 milyarı aşkın yatırım yaptıklarını aktararak, "En son gectiğimiz hafta Ulaştırma Bakanımız geldi, Horasan ile Sarıkamış arasında cok esaslı bir yol actı. Erzurum'a biz deniz getirmişiz, cok iddialı soyluyorum, Ovit Tuneli'yle beraber Erzurum'la denizin arasını iki saatlik mesafeye indirmişiz. Erzurum'u sağlık kenti yapmışız, Erzurum'u eğitim kenti yapmışız, 2'nci universiteyi kurmuşuz. Efendim, yeter mi? Yetmez, Erzurum cok daha fazlasını hak ediyor. Birlikte bunun gayretinde olalım, benim istediğim bu ama inkar edersek munkir duruma duşersek Cenabıhak nimetleri de elimizden alır." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Alper Atalay