Gunumuzun en temel insan ihtiyaclarından biri olan internet bağlantısını evlerimizdeki Wi-Fi kablosuz modemleriyle sağlıyoruz. Modem adı ve şifre ile bir kez bağlantı sağladıktan sonra genelde şifreyi aklımızda tutmuyor ya da bir yere yazmıyoruz. Modem şifremi unuttum diyen kullanıcıların coğu varsayılan şifreyi değiştiren ancak daha sonra bu şifreyi bir yere kaydetmeyen kullanıcılarından oluşuyor.
Modem şifresini untanların diyenlerin endişe etmesine gerek yok. Modem şifresini değiştirerek yani yenileyerek ya da komple modemi sıfırlayarak bu sorunu kolayca cozebilirsiniz
[h=2]Modem arayuzune giriş ve varsayılan şifreyi bulma:[/h]
Uygulayabilecekleri yontemleri anlatmadan once tum yontemlerde ihtiyacınız olacak bazı bilgileri anlatmakta yarar var. Oncelikle modemi sıfırladığınız zaman varsayılan modem şifrenize ihtiyacınız olacak. İkinci olarak ise bazı yontemlerde modem arayuzune giriş yapmanız gerekecek.
Modem arayuzune nasıl giriş yapacağınızı bilmiyorsanız buradaki detaylı anlatımdan yararlanabilirsiniz. Modeminizin varsayılan şifresini bilmiyorsanız ilk olarak bakmanız gereken yerler modem uzerindeki etiket ve modemin kullanma kılavuzudur. Bunlar uzerinde mutlaka modemin varsayılan ad ve şifresi yazıyor olacaktır.
[h=2]‘Modem şifremi unuttum’ diyenlerin denemesi gereken cozum yontemleri: [/h] Yontem #1: Modemi sıfırlayın. Yontem #2: Modemi, arayuz uzerinden sıfırlayın. Yontem #3: Modem arayuzu uzerinden modem şifresini değiştirin. Yontem #4: Modemin uretici firması ile iletişime gecin. Yontem #5: İnternet servis sağlayıcınız ile iletişime gecin. [h=2]Yontem #1: Modemi sıfırlayın:[/h] Adım #1: Modeminizin arkasındaki kucuk resetleme deliği bulun. Adım #2: Deliğe iğne, atac ya da SIM kart aparatı ile bastırın. Modem kapanana kadar bastırmaya devam edin. Adım #4: Modem yeniden başlatılacak. Adım #5: Varsayılan modem adı ve şifre ile bağlanın. Adım #6: Dilerseniz daha sonra modem arayuzu uzerinden yeni bir şifre atayabilrsiniz.
Modem şifremi unuttum diyenlerin uygulayabilecekleri ilk ve en başarılı sonuc veren yontem modemi sıfırlamaktır. Marka ve modele gore değişiklik gosterse bile genel olarak modemin arkasında bulunan reset tuşuna yeterince ince bir aparatla bastırarak modemi sıfırlayabilirsiniz.
Modem sıfırlandığı zaman varsayılan ayarlarına donecektir. Bunun anlamı; modemde kayıtlı ebeveyn kontrolleri, ağ ayarları, modem adı, modem şifresi gibi daha sonra belirlenen tum duzenlemelerin sıfırlanmasıdır. Bu nedenle sıfırlama işlemi sonrası modem uzerinde yapmış olduğunuz değişiklikleri yenilemek isteyebilirsiniz.
[h=2]Yontem #2: Modemi, arayuz uzerinden sıfırlayın:[/h] Adım #1: Modem arayuzune giriş yapın. Adım #2: Ayarlar sayfasına ulaşın. Adım #3: Buradan sıfırlama ekranına ulaşın. Modem marka ve modeline gore ekranın adı değişiklik gosterebilir. Adım #4: Sıfırlama işlemini tamamlayın. Adım #5: Varsayılan modem adı ve şifre ile bağlanın. Adım #6: Dilerseniz modem arayuzu uzerinden yeni bir şifre atayabilrsiniz.
Modemin reset tuşu yoksa, bulamadıysanız ya da işlem bir turlu gercekleşmiyorsa modem arayuzu uzerinden de modem sıfırlama işlemini gercekleştirmeniz mumkun. Sayfaların yerleşimine gore biraz daha karmaşık bir yontem olabilir ancak reset tuşu ile sıfırlama yontemi ile aynı sonucu elde edersiniz.
[h=2]Yontem #3: Modem arayuzu uzerinden modem şifresini değiştirin:[/h] Adım #1: Modem arayuzune giriş yapın. Adım #2: Ayarlar sayfasına ulaşın. Adım #3: Buradan yeni şifre atama ekranına ulaşın. Modem marka ve modeline gore ekranın adı değişiklik gosterebilir. Adım #4: Buradan yeni bir modem adı ve şifre atayabilirsiniz. Adım #5: Yeni modem adı ve şifre ile bağlanın.
Modem şifremi unuttum diyorsanız ancak yine de modem uzerinde duzenlediğiniz ayarların sıfırlanmasını istemiyorsanız modem arayuzu uzerinden şifre değiştirerek de sorununuzu cozebilirsiniz. Modem arayuzu uzerinde modem şifresi değiştirme işlemi sırasında sizden bazı bilgiler istenebilir, eğer bu bilgilere hakim değilseniz internet servis sağlayıcınız ile iletişime gecebilirsiniz.
[h=2]Yontem #4: Modemin uretici firması ile iletişime gecin:[/h]
Farklı marka ve model Wi-Fi kablosuz ağ modemlerinin boyle durumlar icin geliştirilmiş farklı ozellikleri olabilir. Bu nedenle modemin uretici firması ile iletişime gecerek alternatif cozum yontemlerine ulaşmanız mumkun.
Modemin uretici firması ile iletişime gecmek icin arama motoru uzerinden modemin marka ve modeli ile arama yapın, buyuk ihtimalle uretici firmanın resmi internet sitesine yonlendirileceksiniz. Buradan canlı yardım ile, e-posta ile ya da telefon numarası ile firmaya ulaşarak gerekli bilgileri elde edebilirsiniz.
[h=2]Yontem #5: İnternet servis sağlayıcınız ile iletişime gecin:[/h] Eğer tum modem sıfırlama ve şifre değiştirme yontemlerini denediyseniz, modemin uretici firmasıyla iletişime gectiyseniz ancak yine de sorununuzun cozumune ulaşamadıysanız en garantili sonuc veren yontem; internet servis sağlayıcınız ile iletişime gecmektir.
İnternet servis sağlayıcınız belki alternatif bir cozum yontemi sunabilir, uzaktan bağlanarak modeminize erişebilir ya da bir teknik ekip gondererek sorunu cozebilir. Kısaca; elinizden geleni yaptıysanız ancak sorun cozulmuyorsa, internet servis sağlayıcınız ile iletişime gecmelisiniz.
Modem şifremi unuttum ne yapmalıyım, modem şifresi nasıl bulunur, modem şifresi değiştirme nasıl yapılır gibi merak edilen soruların yanıtı olarak uygulayabileceğiniz cozum yontemlerini adım adım anlattık. Modemler marka ve modele gore arayuz değişikliği gosterebileceği icin adımlarda gecen sayfa adları da değişiklik gosterebilir.