Ulkelerinde yıllardır suren savaş nedeniyle İzmir'e gelen Suriyeli bir grup kadın, katıldıkları gıda kursunda pekmezin yanı sıra ceşitli urunlerin yapımını oğrenerek meslek sahibi oluyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Orgutu (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle duzenlenen proje kapsamında 12'si Suriyeli 25 kadın, Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bunyesinde "Sağlıklı ve Geleneksel Gıda Uretimi" kursuna katıldı.
Bu kapsamda ilk olarak pekmez yapımını uygulamalı olarak oğrenen kursiyerlerin 2 ay surecek kurs boyunca turşu, recel gibi farklı urunleri yapmaları amaclanıyor.
Pekmez icin bağlarda topladıkları uzumleri temizledikten sonra ezilip suyunu sıkan kadınlar, kıvamını yakalaması icin temiz killi toprak ekleyip dinlendirmeye bırakıyor.
Bir gece bekletilen uzum suyunun suzulerek kazanlara konulup kaynatılmaya başlamasından sonra koyulaşan ve kıvamlı hale gelen pekmez, cam kavanozlara doldurularak hava almayacak şekilde kapatılıyor.
İki ulkenin geleneksel tatlarını birleştirmenin de hedeflendiği kursta sığınmacı kadınlar meslek sahibi olmanın yanı sıra aile butcelerine de katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyor.
"Mesleğimiz olacak"
Fatema el-Ramle, AA muhabirine, Rakka'daki catışmalar nedeniyle ailesiyle 7 yıl once Turkiye'ye geldiklerini ve bir sure sonra da İzmir'e taşındıklarını soyledi.
Uzun suredir Menemen'de ikamet ettiklerini ve Turkiye'de cok iyi ağırlandıklarını ifade eden Ramle, şunları soyledi:
"Burada cok mutluyuz. Uzun suredir burada olduğum icin Turkceyi oğrendim. Şimdi de burada meslek oğreniyoruz. Kurs kapsamında ilk olarak pekmez yapmaya başladık. Her şey cok iyi devam ediyor. Sadece pekmez değil, aynı zamanda turşu, recel, kahvaltılık urunleri yapmayı oğreneceğiz. Kurs sonunda sertifikalarımızı alacağız ve bu sayede bir mesleğimiz olacak. Ondan sonra da iş bulmamız daha kolay olacak." dedi.
Aynı zamanda acık liseye devam eden Lena Abbas ise Suriye'deki savaş nedeniyle cok acılar cektiklerini ve bunu Turkiye'de aşmaya calıştıklarını ifade etti.
Uzun suredir burada olduğunu ve yakınlarından boyle bir kursun varlığını oğrenince katılmaya karar verdiğini vurgulayan Abbas, "Burada farklı tatları oğreniyoruz. Kurs cok eğlenceli devam ediyor, sonrasında da meslek sahibi olacağız. Pekmezin ardından farklı urunleri de oğreneceğiz. Gercekten cok olumlu bir calışma bize bu imkanı sağlayan ve emeği gecenlere teşekkur ediyorum." şeklinde konuştu.
Nur el-Şeyho da savaş nedeniyle 4 yıl once Halep'ten Turkiye'ye geciş yaptıklarını ve sonrasında İzmir'e yerleştiklerini anlattı.
Turkiye'de en guzel şekilde ağırlandıklarını anlatan Şeyho, "Turk halkı gercekten cok iyi. Yeni bir şeyler oğrenmek adına kursa katıldım. Meslek sahibi olmak istiyorum. Turk kulturunu tanımak cok guzel. Hocalarımız da cok anlayışlı bizimle yakından ilgileniyorlar. Memnunuz." dedi.
Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yeşim Sever ise yaklaşık bir ay once başlayan kursta yeni tip koronavirus (Kovid-19) kurallarına uygun bir şekilde eğitim verdikleri belirtti.
Kursiyerlerin burada pekmez, turşu, kahvaltılık urunler gibi gıdaları yapmayı oğrendiklerini dile getiren Sever, "Suriyeli kadınlar burada aynı zamanda Turkcelerini de pekiştiriyorlar. Kurs bitiminde arkadaşlarımızın sertifikası olacak. Urun işleme, paketleme, bunların satışını oğreniyorlar. Guzel bir calışmaya imza attığımızı duşunuyoruz." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Halil Fidan