KORONAVİRUS vaka sayılarının artış gostermesiyle birlikte kısıtlama tedbirleri yeniden uygulamaya konuldu. Evlerde gecirilen sure uzarken, bircok kişi abur cubur gibi sağlıksız ve zararlı yiyeceklere yoneldi. Uzman Diyetisyen Buşra Tezgel, "Mutluluğu mutfaklarda aramayın" dedi.
Koronavirus vakalarının tekrar artış gostermesiyle birlikte kısıtlamalar yeniden hayata gecti. İcişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine koronavirus salgınıyla mucadele kapsamında ek bir genelge gonderdi. Genelgeye gore, hafta ici her saat 21.00 ile saat 05.00 arasında genel sokağa cıkma yasağı uygulanıyor. Hafta sonları ise cuma gunu saat 21.00'dan başlayan yasak, pazartesi sabahı saat 05.00'a kadar uygulanıyor. Vatandaşların evlerde gecirdiği sure artınca, mutfaklarda gecirilen sureler de arttı. Tatlılara, hamur işlerine ve abur cubur gibi yiyeceklere yonelim artınca sağlıksız beslenme de kacınılmaz oldu. Uzmanlar ise bu donem hastalıklardan korunmak icin daha sağlıklı besinlerin tuketilmesi gerektiğini ifade etti. Uzman Diyetisyen Buşra Tezgel, vatandaşların sebze ve meyve tuketmesi gerektiğini belirterek, sağlıksız besinlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
'YİYELİM BAĞIŞIKLIĞIMIZ GUCLENSİN DEMEK YANLIŞ'Evlerde gecirilen sure uzayınca pasta, borek gibi yiyeceklere yonelimlerin olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Buşra Tezgel, "Sosyal hayattan uzak kalınca zaman gecsin, yapacak farklı bir aktivitemiz yok şeklinde duşunen vatandaşlar mutfaklarda bolca vakit gecirdi. Biz Turkler de, 'yiyelim bağışıklık sistemimiz guclu olsun' duşuncesi var ve bu durum başlıca yanlış. Cocukluktan itibaren doğru bir şeyler yaptığımızda yiyecekle odullendirildik. Bu sebepten dolayı olumsuz giden bir durum olduğunda hep yemek yiyerek, kendimizi motive etmeye calışıyoruz" dedi. 'DETOKS DİYETLERİNDEN UZAK DURUN'Besin değeri yuksek olan mevsim sebze ve meyvelerini bolca tuketilmesi gerektiğine vurgu yapan Tezgel, "Pandemi sureci de olumsuz bir donem olduğu icin insanlar ihtiyac fazlası yiyecekler tuketerek, mutluluğu mutfaklarda aradı. 'Cayımızın yanında kek yapalım, pasta yapalım' gibi duşuncelerle bilincsizce kilolar alındı. Makarna, pilav, muz, hurma ve incir gibi besinlerin glisemik indeksi yuksek olduğu icin tuketirken porsiyon kontrolu yapmaya dikkat etmeliyiz. Pandemi surecinde uyku kalitesine dikkat edilmesi de kilo sorununun onune gecmek icin onemli bir etken. Balık gibi protein değeri yuksek, bağışıklık guclendirici besinlere yonelmeliyiz ve mevsim sebze, meyvelerini bolca tuketmeliyiz. Kilo vermek icin yapılan bağışıklık sistemini zayıf duşurebilecek detoks diyetlerinden de uzak durmalıyız" şeklinde konuştu.'COCUĞUM OZENMESİN DİYE YAPIYORUM'Doğal besinleri tuketmeye ozen gosterdiğini belirten Aysel Ay, "Eskiden koy kadınlarından başka hicbir yerden urun almamaya ozen gosterirdim. Hafta sonu sokağa cıkma yasağı olduğu icin artık alamayacağım ama elimden geldiği kadar koylulerden almaya devam edeceğim. Pasta, borek yapmak istemiyorum doğal beslenmekten yanayım ama cocuğum dışarıda gorup ozenmesin diyerek yapıyorum. Dikkat etmeliyiz ve bağışıklığımızı guclendirmeliyiz ama cok fazla diyet yapma taraftarı değilim. Abartmadan her şeyi yemeliyiz" dedi. Bağışıklığını guclendirmek icin bitkisel caylara yonelen Faruk Temiz ise, " Pasta, borek tarzı şeyleri eşim calıştığı icin tuketmiyorum. Sağlıklı yiyecekler ve ıhlamur gibi bitki cayları icerek bağışıklık sistemimizi guclendiriyorum. Bu surecte herkes eve kapanmalı ve beslenme konusunda daha dikkatli olmalı" şeklinde konuştu.