Viyana Universitesi tarafından yapılan bir araştırmaya gore, halk dilinde "getto sınıfları" olarak adlandırılan "Almanca teşvik sınıflarında" eğitim veren oğretmenlerin yuzde 64'u yabancı kokenli oğrencilerin Almanca bilgilerini geliştirmek icin hayata gecirilen sistemin verimli olmadığı goruşunu savunuyor.
Viyana Universitesi Oğretmen Eğitimi Merkezi, iki yıl once ciddi eleştiri ve tepkilere rağmen ulkede uyum surecini iyileştirme ve gocmen cocukların Almanca dil bilgilerini geliştirmek amacıyla Başbakan Sebastian Kurz yonetimindeki aşırı sağcı hukumet tarafından hayata gecirilen Almanca teşvik sınıfları uzerine yapılan bir araştırmayı kamuoyuyla paylaştı.

Araştırmada, soz konusu Almanca teşvik sınıflarında gorev alan 1300'e yakın oğretmenle yapılan goruşmeler sonucunda, oğretmenlerin yuzde 64'nun aşırı sağcı iktidar tarafından hayata gecirilen sistemin verimli olmadığı goruşunde olduğu bildirildi.
Oğretmenlerin değerlendirmelerine yer verilen araştırmada, oğretmenler, yabancı kokenli cocukların Avusturyalı ya da Almancayı daha iyi konuşan cocuklardan ayrı bir sınıfta dil eğitimi almalarının Almancalarının gelişimine ciddi oranda katkı sağlamadığına dikkati cektiği belirtildi.
"Yabacı cocuklar kendi akranlarından Almancayı oğrenmeli"
Araştırmada, cocukların Almancayı daha ziyade kendileriyle yaşıt oğrencilerden oğrendiği ancak getto sınıflarda bu durumun mumkun olmadığı, cunku cocukların anadili Almanca olan akranlarıyla ayını ortamı paylaşmadığı vurgulandı.
Soz konusu Almanca sınıflarında belirli bir seviyenin olmadığına işaret eden oğretmenler, henuz Avusturya'ya yeni gelmiş bir cocukla burada doğmuş cocukların aynı sınıflarda eğitim aldığını, ilkokul birinci sınıf oğrencisiyle 3'uncu sınıf oğrencisinin de aynı eğitime tabi tutulduğu kaydedildi.
Oğretmenlerin yuzde 40'nın bu sınıflara giden cocuklara yeterince destek olunamadığı goruşunde olduğu belirtilen araştırmada, eğitmen eksikliği nedeniyle oğrencilere yeterince zaman ayırılamadığının altı cizildi.
"Oğretmenler uygulamayı ikna edici bulmuyor"
Viyana Universitesi adına calışmayı yuruten ekibin başındaki uzman Susanne Schwab, basına yaptığı acıklamada, iki yıldır uygulanan sistemin oğretmenler icin ikna edici olmadığına dikkati cekerek, oğretmenlerin yuzde 20'sinin bu alan icin yeterince eğitim almadıkları goruşunde olduğunu, durumun deneme yanılma yontemiyle surdurulduğunu ifade etti.
Schwab, dil oğreniminde oğretmenden ziyade cocukların akranlarıyla konuşarak yabancı dillerini daha iyi geliştirdiğini, bu sistemdeki en buyuk eksiğin yabancı kokenli oğrencilerle anadili Almanca olan oğrencilerin ayrıştırılması olduğunu soyledi.
Cocukların, yeterince Almancaları olmadığı gerekcesiyle matematik ve İngilizce gibi dersler almadığını, bu durumun yabancı kokenli cocuklar uzerinde ciddi bir soruna yol actığını belirten Schwab, beden eğitimi, muzik gibi derslerde aynı sınıfı paylaştıkları arkadaşlarından ayrıştırılan cocukların farklı bir sınıfta Almanca eğitimi almalarının olumsuz sonuclar doğurduğunun altını cizdi.
"Almanca teşvik sınıfları"
Avusturya'da aşırı sağcı hukumet tarafından iki yıl once yururluğe sokulan Almanca teşvik sınıfları, Almancası yetersiz cocukların dil bilgisini geliştirmek uzere hayata gecirildi.
Ozellikle ilkokul cocuklarına yapılan bazı testler sonucunda Almancası yetersiz olduğu duşunulen oğrenciler, bulundukları sınıftan ayrıştırılarak, Almanca eğitimi verilen farklı bir sınıfa yerleştiriliyor.
Almancası yetersiz olduğu duşunulen cocuklar, matematik, İngilizce gibi temel derslerin verildiği saatlerde Almanca oğreniyor ancak beden eğitimi, muzik gibi derslerde kendi sınıflarıyla birlikte eğitim goruyor.
Avusturya'da cok sayıda akademisyen, dilbilimci ve uzman bu uygulamanın eğitim sisteminde gettolaşmaya yol acacağı, cocukların birlikte oğrenme imkanını yitireceği ve gocmen kokenli cocukların ciddi bir ayrımcılığa uğrayacağı eleştirisinde bulunarak, uygulamaya karşı cıkmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aşkın Kıyağan