AA Afrika Haberleri Editoru İbrahim Tığlı, Afrikalıların Turkiye'yi gecmişe kıyasla daha yakından tanıdığını ve bunda kulturel calışmaların buyuk etkisinin olduğunu soyledi.
Afrika Vakfı ve Yunus Emre Enstitusunun Guney Afrika'nın Johannesburg şehrinde duzenlediği "Afrika'daki Turkiye" başlıklı soyleşide konuşan Tığlı, Turkiye'nin kıtadaki kulturel varlığının gittikce arttığına vurgu yaparak, Afrikalıların Turkiye'yi gecmişe nazaran cok daha iyi tanıdığını ifade etti.

Afrika ulkelerinde Batı ulkelerinin kurduğu kulturel hegemonyayı yıkmanın zor olduğuna dikkati ceken Tığlı, Afrika halklarıyla yakınlaşmanın yolunun kulturel calışmalara ağırlık vermekten gectiğini belirtti.
"Yunus Emre Enstitusu cekim merkezi haline geldi"
Turk sivil toplum kuruluşlarının (STK) yardım dağıtmanın yanı sıra artık kıta ulkelerinde onemli kulturel hizmetler de yaptığını hatırlatan Tığlı, "STK'larımız Afrika'da kulturel calışmalara, eğitim calışmalarına imza atıyor ve oradaki universitelerle calışmaya başlıyor." dedi.
Tığlı, akademisyenlere Afrika calışmalarını daha gorunur kılmak icin Afrika'da yaşamaları cağrısı yaparak, "Afrika'da calışacaksanız Afrika'da olmak zorundasınız. Afrikalılara ulaşmanın en iyi yollarından biri de eğitim." ifadesini kullandı.
Yunus Emre Enstitusunun bircok ulkede cekim merkezi haline geldiğine vurgu yapan Tığlı, Turk sineması ve dizilerinin de Turkiye'ye olan ilgiyi her gecen gun artırdığına dikkati cekti.
"Kultur, siyaset ya da ekonomi gibi kavramlara sığmaz"
"Afrikalılar tatilini artık Avrupa'da değil Turkiye'de gecirmek istiyor." diyen Tığlı, bircok Afrikalının Turkiye'nin nasıl bir yer olduğuna ilişkin fikir sahibi olduğunu belirtti.
Tığlı, "Kultur, siyaset ya da ekonomi gibi kavramlara sığmaz. Orneğin, Mısır'la siyasi ilişkilerimiz iyi olmasa da ulke halkıyla kulturel olarak iyi bir ilişki geliştirmiş durumdayız." diye konuştu.
Turklerin Afrikalılara karşı bakış acısının Batılılardan farklı olduğunu ve bunu Afrikalıların cok iyi gozlemlediğini belirten Tığlı, "Afrikalılar, Turklerin farklı olduğunu her zaman hissettiriyor. Turklerin Afrikalılara karşı olumsuz ve ayrımcı bakış acısı taşımadığını Afrikalılar biliyor." dedi.
Tığlı, "Bugun, 70 yaşındaki Guney Afrikalı bir kişi Yunus Emre Enstitusune gelip Turkce oğrenmeye calışıyorsa bunu ancak kurduğunuz samimi bağla başarabilirsiniz. Gonul coğrafyamızın en onemli merkezlerinden birinin de artık Afrika olduğunu duşunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tufan Aktaş