Fetullahcı Teror Orgutu'nun (FETO) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı eski korgeneral Metin İyidil, EDOK Kurmay Başkanı eski tumgeneral Hamza Kocyiğit ve EDOK Okullar Komutanı eski korgeneral Abdullah Barutcu'nun 20'şer yıla kadar hapisleri istendi.
Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya haklarındaki hukumlerin Yargıtayca bozulmasının ardından yeniden yargılanmalarına devam edilen tutuklu sanık İyidil, tutuksuz sanık Barutcu, sanık avukatları ile mudahil Cumhurbaşkanlığı ve TBMM'nin avukatları katıldı. Tutuklu sanık Kocyiğit ile video konferans sistemiyle cezaevinden bağlantı kurulan duruşmada tanıklar dinlendi.

Donemin Ozel Kuvvetler Komutanı emekli Korgeneral Zekai Aksakallı, sanıklardan Abdullah Barutcu'yu 1995'ten beri tanıdığını anlatarak, "FETO ile bağlantısı olduğuna dair kanaatim yoktur." diye konuştu.
Emekli Tuğgeneral Rıza Cağatay Erdoğan da Barutcu ile aynı lojmanda kaldıklarını, darbe girişiminin ilk saatlerinde Barutcu'nun evine geldiğini, burada yaklaşık bir saat bekledikten sonra binanın bodrumuna gectiklerini ve sabah saatlerine kadar burada kaldıklarını aktardı. Bu surede Barutcu'ya sorumlu olduğu askeri birliklerden telefon gelmediğini aktaran Erdoğan, bodrumdaki kucuk bir televizyondan gelişmeleri takip etmek istediklerini ancak yayın net olmadığı icin yeteri duzeyde bilgi sahibi olamadıklarını ifade etti.
Emekli Tuğgeneral İzzet Cetingoz de gorev gereği bir araya geldiklerini dile getirerek, "Abdullah Barutcu kendi gorev ve sorumluluk alanında FETO ile mucadelede bizimle koordineli hareket etti." diye konuştu.
Mudahil Cumhurbaşkanlığının avukatı Serhat Pak'ın, "O gece Abdullah Barutcu'nun hicbir yeri aramaması askeri teamullere uygun mu?" sorusu uzerine Cetingoz, "Astlarını 'ne oldu' diye araması gerekirdi." yanıtını verdi.
Duruşmada eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'in de arasında bulunduğu diğer bazı askerler de tanık sıfatıyla dinlendi.
Savcı esasa ilişkin goruşunu acıkladı
Tanıkların dinlenmesinin ardından Cumhuriyet Savcısı Cihat İpekci, esasa ilişkin goruşunu acıkladı. Savcı, sanıklardan İyidil'in komutanlığını yaptığı birliğe saat 07.00'ye kadar gitmediğini, birliğini kurtarmak ve darbe girişiminde kullanılmasını engellemekte tereddut ettiğini, darbe girişimi akamete uğratılana kadar darbe girişimi karşıtı emir vermediğini, girişime karşı faaliyette bulunabileceği EDOK karargahına gitmediğini kaydetti.
Sanıkların ucunun de işgal ettikleri askeri pozisyonların yuklediği yasal yukumluluk olan kalkışmanın engellenmesine yonelik sorumluluklarını yerine getirmediklerini ifade eden savcı, sanıkların, darbe girişiminin başlamasından sonraki hareketlerinin butun olarak değerlendirildiğinde, eylemlerinin darbenin icrasını kolaylaştırmaya yonelik olduğunu bildirdi.
Savcı, bu sebeple sanıkların "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbuse yardım" sucundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapislerini, Barutcu'nun da hukumle birlikte tutuklanmasını istedi.
Mahkeme, sanıklar ve avukatlarına esasa ilişkin savunmalarını hazırlamaları icin sure verdi. İyidil ve Kocyiğit'in tutukluluklarının devamını kararlaştıran mahkeme, davayı erteledi.
Davanın gecmişi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının dava actığı 6 sanıktan İyidil ve Kocyiğit ile eski Harekat Eğitim ve Oğretim Daire Başkanı tuğgeneral Lutfi İhsan Yanıkoğlu, "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbus"ten ağırlaştırılmış muebbet hapse carptırılmıştı.
Sanıklardan Barutcu ile donemin Muharebe Geliştirme Başkanı eski tuğgeneral Mehmet Topcu ve gozlem subayı Ersal Duman'ın ise beraatlarine hukmedilmişti.
Gerekceli kararda, İyidil'in darbe girişiminden saatler once Genelkurmay Başkanlığına giderek, Genelkurmay Catı davasında mahkum olan eski tuğgeneral Mehmet Partigoc ile goruştuğu, akşam saatlerinde birliğine gitmek yerine Ankara'da tankları sokağa cıkaran isimlerden Osman Unlu ve Harbiyelileri Ankara'ya gondermeye calışan Metin Akkaya ile telefon goruşmeleri yaptığı; Kocyiğit'in ise komutanlığını yaptığı birimden Turkiye genelindeki askeri birliklere sozde sıkıyonetim emirleri gonderildiği, darbe girişiminin başarısız olduğunu anlamasına rağmen onceki emirlerin hukumsuz olduğuna dair girişimde bulunmadığı, kendisini arayan Mustafa Kaya'dan da kanunsuz emirlere uyulmasını istediği ifade edilmişti.
İstinafa başvurulmasının ardından Ankara Bolge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, İyidil'in ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasını kaldırmış ve beraatine hukmetmişti. Daire, diğer sanıklara ilişkin hukumleri hukuka uygun bulmuştu.
Bu kararın ardından tahliye edilen İyidil, itiraz uzerine tekrar tutuklanmıştı.
Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise Metin İyidil hakkındaki beraat kararını bozmuştu.
Daire, istinaf mahkemesinin duruşma acmadan karar vermesini ve İyidil'in eylemlerine ilişkin eksik inceleme yapılmasını bozma gerekcesi yapmıştı. Kararda, İyidil'in eylemlerinin mevcut dosya durumuna gore, "darbeye yardım" sucunu oluşturduğu ancak eksik incelemeler tamamlandıktan sonra "asli fail" olup olmadığına karar verilmesi gerektiği belirtilmişti.
Daire, ağırlaştırılmış muebbet hapse carptırılan Kocyiğit ile beraatine hukmedilen Barutcu hakkındaki kararları da bozarken, eski tuğgeneral Yanıkoğlu'na verilen ağırlaştırılmış muebbet hapis cezası ile Topcu ve Duman hakkındaki beraat kararlarını ise onamıştı.
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Barış Kılıc