FETO'nun 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin davada eski Korgeneraller Metin İyidil ve Abdullah Barutcu ile eski Tumgeneral Hamza Kocyiğit'in "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbuse yardım" sucundan 20'şer yıla kadar hapisleri talep edildi.
15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı olan eski Korgeneral Metin İyidil, EDOK Kurmay Başkanı olan eski Tumgeneral Hamza Kocyiğit ve EDOK Okullar Komutanı olan eski Korgeneral Abdullah Barutcu'nun haklarındaki hukumlerin Yargıtayca bozulması nedeniyle yeniden yargılanmasına karar verilmişti. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince gorulen davaya tutuklu sanık İyidil, tutuksuz sanık Barutcu ve taraf avukatları katıldı. Diğer tutuklu sanık Kocyiğit ile tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlantı kuruldu. Davanın bugunku celsesinde tanıklar dinlendi. Tanık dinlenmesinin tamamlanmasının ardından soz hakkı verilen duruşma savcısı, esas hakkındaki mutalaasını acıkladı.

Savcı, mutalaasında sanıkların darbe girişimine fiilen katılmadığını ancak ust rutbe ve konumda bulunmalarına rağmen darbe girişimini onlemeye yonelik bir faaliyette de bulunmadığını belirtti. Savcı, uc sanığa da "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbuse yardım" sucundan 20'şer yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti.
Savcı mutalaasına karşı beyanları sorulan sanık ve avukatları, savunmalarını hazırlamak uzere ek sure talebinde bulundu. Daha sonra ara kararını acıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar İyidil ve Kocyiğit'in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 5 Ocak 2021'e erteledi.
(Abdullah Sarica/İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı