Yegane yuvamız konumunda olan Dunya’nın en yuksek noktası olan Everest Dağı'nın yuksekliği ilk kez, gunumuzden 66 yıl once, 1954 yılında olculmuştu. O gunden bu yana pek cok farklı olcum gercekleştirildi ve Everest Dağı icin en fazla kabul goren yukseklik 8 bin 848 metre oldu.
Asian News International tarafından aktarılan bilgilere gore Nepal Dışişleri Bakanı Pradeep Kumar Gyawali, yuksekliği yeniden olculen Everest Dağı'nın yeni azami yuksekliğinin 8 bin 848 metre 86 santim olduğunu duyurdu. Buna gore Everest Dağı’nın zirvesi, son yapılan olcumlerden 73 santimetre daha yuksekte bulunuyor.
[h=2]Everest Dağı'nın yeni yuksekliği: 8 bin 848 metre 86 santim[/h]
Everest Dağı’nın yuksekliğini hassas bir şekilde olcmeyi hedefleyen Cinli bir araştırma ekibi, 7 Mayıs’ta zirveye ulaşmayı başarmıştı. Ekip, yuksekliği hassas bir şekilde olcebilmek icin GPS ile gravimetre gibi aracları da beraberlerinde goturmuşlerdi.
Soz konusu araştırma ekibi, Cin’in 1975 ve 2005’ten sonra Everest’in zirvesine gonderdiği ucuncu araştırma ekibi oldu. Daha onceki olcumlerde dağın yuksekliği sırasıyla 8 bin 844 metre 43 santim ve 8 bin 848 metre 13 santim olarak olculmuştu. Bu arada Cin’in devam eden COVID-19 salgını nedeniyle mart ayından bu yana kendi sınırlarından Everest Dağı'na yapılan tırmanışları yasakladığını da belirtelim.