Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kultur Orgutunun (UNESCO) Filistin lehine iki kararı kabul ettiğini duyurdu.
Maliki yaptığı yazılı acıklamada, "işgal altındaki Filistin" ile "eğitim ve kultur kurumları" başlığını taşıyan 2 kararın hicbir değişiklik yapılmadan oy cokluğuyla kabul edildiğini belirtti.
Kararlarda, El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi'nin ve Kudus ile burada bulunan surlara yapılan keşif turlarının zikredildiğine değinen Maliki, bu sayede, sozu edilen mekanların hem korumaya alınmış hem Filistin toprakları olarak tanınmış olduğunu aktardı.
Kararların, İsrail'in kutsal mekanlar ile eğitim ve kultur kurumlarına yonelik ihlallerine istinaden alındığına işaret eden Maliki, ulkelerin, Filistin halkına ve tarihine karşı işlenen bu suclar karşısında tavrını fiili olarak gostermesi gerektiğini kaydetti.
Filistin Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Orgutler Dairesi Başkanı Omer Avadallah ise AA muhabirine yaptığı acıklamada, soz konusu kararların bugun sanal ortamda oylamaya sunulduğunu soyledi.
Avadallah, bu kararlardan ilkinin Gazze'nin imar edilmesi ve İsrail'in, kutsal mekanlara yonelik ihlallerinin durdurulmasını, ikincisinin ise eğitim ve kultur kurumlarının İsrail'in saldırılarından korunmasını ongorduğunu dile getirdi.
UNESCO'dan konuyla ilgili acıklama yapılmadı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Qais Omar Darwesh Omar