Kocaeli'nin Gebze ilcesinde parmak bebek olarak dunyaya gelen ve 160 gun boyunca entube olarak kalan Mehmet Basri, 4,5 yaşında ilk adımlarını attı. Yaşam savaşının ardından ayaklarının ustunde de durmayı başaran Mehmet Basri, ailesine umut oldu.
Kocaeli'nin Gebze ilcesinde yaşayan Medine ve Kadri ciftinin ucuncu cocukları Mehmet Basri, 7. aylıkken premature bebek olarak doğdu. Dunyaya geldiğinde 600 gram ağırlığında olan Mehmet Basri, 160 gunu entube olmak uzere toplam 190 gun boyunca yoğun bakımda kaldı. Doktorların bile umidi kestiği Mehmet Basri, 190 gunun ardından gozlerini actı. Mehmet Basri'ye daha sonra epilepsi tanısı konuldu. Doğduğundan beri fizik tedavi goren Mehmet Basri, 4,5 yaşına kadar yuruyemedi. Ailesi ise bu surecte cocuklarının yurumesi icin her yeri gezdi. Yaklaşık 2 yıl once Kocaeli'nin Başiskele ilcesinde bulunan Atlantis Ozel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gelen aile, cocuklarının burada eğitim gormesini sağladı. Mehmet Basri, iyi bir eğitim ve fizik tedavinin ardından once ayaklarının uzerinde durmaya, sonra yurumeye başladı.
"Daha once yuruyebileceğine dair hicbir gelişim gostermiyordu."
Mehmet Basri'nin zor bir surecin ardından yurumeye başladığını ifade eden anne Medine Ustun, "Mehmet Basri 600 gram olarak dunyaya geldi. 160 gun entube olarak, 190 gun ise yoğun bakımda kaldı. Daha sonra doktorlar fizik tedaviye başlamamızı tavsiye etti. Fizik tedavilerle birlikte Mehmet Basri bazı yetilerini kazanması icin uğraştı. Şu anda birkac adım atabiliyor. 3-4 aydır bunu fark ettik. Daha once yurumesi ile ilgili hicbir gelişimi yoktu. Hem bağırsak hem de spinal bir yapışıklığı ile ilgili iki ameliyat oldu. O ameliyatlardan sonra biraz gelişim gosterdi. 4 yıldır fizik tedavi goruyor. Burayı da cok sevdiğim bir ağabeyim tavsiye etti. Uzak olduğu icin biz biraz sıcak bakmadık ama geldikten sonra hayatımızda cok şey değişti. Bizim tedaviye bakışımız bile değişti. Fizik tedavi daha once de goruyordu. Ama neyin daha doğru olduğunu bilmiyorduk. Buraya geldikten sonra hocalarımız onerilerde bulunuyor. Evde de biz bir şeyler yapmaya calışıyoruz. Daha onceden biz cocuğumuzu rehabilitasyon merkezine veriyorduk. Cocuk o derste ne işlenirse onu oğreniyordu, bize sadece o gun yaptıklarından bahsediyorlardı" dedi.
"Yapabildiğini gormek bize aile olarak umut veriyor"
Mehmet Basri'nin yurumeye başlamasının kendilerine umut verdiğini belirten Medine Ustun, "Başladığım yola bakınca şu anda geldiğim yer inanılır gibi değil. Burayı bize tavsiye eden ağabeyim bana, 'bir gun yuruyecek' demişti ama inanmıyordum. Şimdi yuruduğunu gorunce hayatımızın bir tık daha iyi olacağını duşunuyorum. Daha cok yapabileceği şeylerin olduğunu gordum. Biz artık yapabiliyoruz. Umutsuzluğa duşmek daha kotu. Ama gercekten yapabildiğini gormek bize aile olarak umut veriyor. Oğlum aynı zamanda epilepsi hastası. Nobetler de bizi etkiliyor. Bazen yapabildiği şeyleri unutuyor. Yeniden başlamak gerekiyor. Ama yapabildiğini goruyoruz. Başladığımız nokta ile şu an arasında cok fark var" diye konuştu. - KOCAELİ