Ulkemizde son yıllarda cok sayıda universite ve yuksekoğretim kurumu hizmet vermeye başladı. Bunun bir etkisi olarak da oğrenci nufusu sayısında ciddi bir artış gercekleşti. Ulkemiz aynı zamanda yabancı oğrenciler icin de populer bir eğitim merkezi haline geldi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kultur Orgutu (UNESCO) tarafından acıklanan 2018 yılı verilerine gore ulkemizde 125 binden fazla yabancı uyruklu oğrenci bulunuyor. Turkiye bu alanda dunyada 10. sırada yer almayı başararak dikkat cekti.
[h=2]5 yılda 77 bin yeni oğrenci[/h]

Yuksekoğretim Kurulu (YOK) Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Sarac, yaptığı acıklamada 2014'te goreve geldiklerinde bu sayının 48.183 olduğunu soyledi. İzlenen hedef odaklı uluslararasılaştırma politikalarının ve ilgili stratejilerin bu artışı getirdiğini soyledi.
Sarac acıklamasında “Dunyanın en buyuk 10 ekonomisi arasında yer almayı kendisine hedef olarak belirleyen Turkiye, bu hedefine ilk olarak yuksekoğretim alanında ulaştı. 2014 yılında 48 bin 183 olan ulkemizdeki uluslararası oğrenci sayısı 2018'de iki bucuk katı artarak 125 bin 138'e yukseldi ve Turkiye dunyada en cok uluslararası oğrenci ceken ilk 10 ulke arasında yer aldı." ifadelerini kullandı.
Sarac'ın acıklamalarına gore bu donemde, dunya capında yurtdışında eğitim goren oğrencilerin %2,24'unun tercihi Turkiye yonunde oldu. 2019'da oğrenci sayısının 200 bini aştığını soyleyen YOK Başkanı, gelecekte ise daha da fazla oğrenci cekmek istediklerini belirtti.
[h=2]İlk 10 sıra belli oldu[/h]

UNESCO'nun acıkladığı raporlar sayesinde en cok yabancı oğrenci ceken ulkeler de belli oldu. Listenin en ust sırasında Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. Ulkede 987.314 yabancı oğrenci yer alıyor. Onu İngiltere (452.079) ve Avustralya (444.5514) takip etti. Almanya, Rusya, Fransa, Kanada, Japonya, Cin ve Turkiye listedeki diğer ulkeler oldu.
Boylece Turkiye dunyanın en cok oğrenci ceken ulkelerinden biri olmayı başardı. Bu başarı hakkında siz ne duşunuyorsunuz?