KARS'ın Selim ilcesine bağlı Buyuk Oluklu koyunde yaşayan ve bolgede, 'Cumhuriyet Dede' olarak bilinen Fuat Bulut (75), Kurtuluş Savaşı yıllarında kullanılan minyatur kağnı ve beşik yaparak cevresindekilere hediye ediyor. Bulut, buradaki amacının ulkenin kurtuluş yıllarında yaşanan zorlukları ve o donemlerde kullanılan malzemeleri gelecek nesillere aktarmak olduğunu soyledi.
Bağ- Kur emeklisi evli ve 9 cocuk babası Fuat Bulut, buyuk bir emekle yılda ortalama 100'er adet tahtadan yaptığı kağnı arabası ve beşiği tek bir kuruş bile almadan hediye ediyor. Bulut, torunları ve koyun cocuklarını etrafına toplayıp tarih anlatıyor. Cocuklar ise hem hediye aldıkları beşik ve kağnı arabalarıyla oynuyor hem de Bulut'un soyledikleriyle Turkiye tarihini oğreniyor. 3 yıl once emekli olunca beşik ve kağnı arabası yapmaya daha fazla vakti olduğunu belirten Fuat Bulut, dunyada en guzel şeyin cocukları sevindirmek olduğunu soyledi. Yaptığı beşik ve kağnının onceden insanlar tarafından cok kullanıldığını, modern hayatla birlikte bunların da unutulduğunu vurgulayan Bulut şunları soyledi: "Eskiyi gunumuze taşımak icin bu beşikleri ve arabayı yapıp gelecek neslimiz olan cocuklara hediye ediyorum. Onların mutluluğu bana yetiyor. Beşikleri aynı zamanda renkli kalemlerle susleyip kulağa kupe yazılar yazıyorum. Kağnı arabaları da bolgemizde cok eskiden yaygın yuk taşımak ve tarla işlerinde kullanılıyordu. Hatta Kurtuluş Savaşı'nda bile biz bu kağnılardan cok yararlandık. Kağnı arabalarıyla kurtuluş savaşında askerlerimize mermi, muhimmat taşındı. Nene Hatunlar, Şerife analar, Anadolu kadınları kağnı arabalarıyla askerlerimize yiyecek de taşıyıp bebeklerini de bu arabalarda emzirip, uyuturlardı. Şimdi ise bunlardan eser kalmadı. Beşikle birlikte kağnı arabalarını yapıp eşe dosta, misafire hediye ediyorum. 2020 yılı icinde 76 kağnı arabası, 120 beşik yaptım. Gecmişimizi unutmamak icin bunları gonulden yapıyorum. 'Nereden geldik nereye gidiyoruz'u gelecek neslimiz bilsin ve unutmasın."