TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gundeme ilişkin grup onerileri kabul edilmedi.
Genel Kurulda ilk olarak İYİ Parti'nin, engelli vatandaşların sorunlarına ilişkin araştırma onergesinin bugun goruşulmesi onerisi ele alındı.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, 3 Aralık'ın Dunya Engelliler Gunu olduğunu belirterek, "Onlar her gun engellerle yaşıyor ama kastettiğim sağlıktan dolayı olan engelleri değil. Devleti yonetenlerin, hele de kovid surecinde ihtiyacı olanları sağlamak yerine neredeyse sorunlarını yok sayan bir gormezden gelmezliği yuzunden engellilerimizin sorunları katbekat artmış vaziyette." dedi.
Engelliler icin gerekli erişilebilirlik koşulları ve fırsat eşitliğini sağlamanın devletin gorevi olduğunu vurgulayan Cesur, "Maalesef onlar her gun ulkemizde ihmallerden kaynaklı olarak yeni engellerle mucadele etmek zorunda kalıyorlar." diye konuştu.
Cesur, engelli aylıklarının artırılması gerektiğini dile getirerek, "Aclık sınırı 2 bin 431 lira olan ulkemizde engelli aylığı 567 lira, yuzde 70 uzeri engeli olan vatandaşlarımızın aylığı 854 lira." ifadesini kullandı.
CHP Kayseri Milletvekili Cetin Arık, engellilerin eğitimden istihdama, ulaşımdan sağlığa kadar cok ceşitli sorunlarının olduğunu soyleyerek, "En onemli sorunları eğitim sorunu. Engelli bir bireyiniz varsa, ozel bir cocuğunuz varsa bu ailelerin okul cağı adeta bir dram oluyor. Hele hele anne, baba calışıyorsa ve bu cocuğun kreşe gitme ihtiyacı varsa işte dram orada daha da buyuyor." diye konuştu.
Ailelerin kreşlerden, "Biz bu cocuğu zapt edemiyoruz. Bizim bu cocuğa burada eğitim verme imkanımız ya da bakma imkanımız yok. Başka bir kreş arar mısınız?" şeklinde yanıt aldıklarını anlatan Arık, "Gonul arzu ederdi ki bugun bu sorunları cozelim, bunlarla ilgili kanun teklifleri duzenleyelim." dedi.
"Hak temelli ve butuncul yaklaşım"
AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez ise bugunun Dunya Engelliler Gunu olduğunu anımsatarak, "Eğitimden sağlığa, ulaşımdan savunma sanayisine, adaletten emniyete, enerjiden tarıma her alanda tarihi reformlar hayata geciren hukumetimiz, Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sosyal politikalarda da onemli başarılara imza atmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Engelli bireylere gosterilen ilgi ve desteğin sosyal devlet anlayışlarının bir gereği olduğunu vurgulayan Etyemez, engelliler alanında hak temelli ve butuncul bir bakış acısıyla politika belirleyip programlar ve projeleri hayata gecirdiklerini kaydetti.
Engelli bireylerle ilgili eksikliklerin giderilmesini bir lutuf olarak değil hakların sahiplerine teslim edilmesi olarak gorduklerini ifade eden Etyemez, sozlerini şoyle surdurdu:
"Ulke olarak 2007'de engellilerin haklarına ilişkin sozleşmeyi imzalayan ilk ulkeler arasında yer aldık. Oğrenim cağındaki ozel eğitime ihtiyacı olan her bireye evde, hastanede, rehabilitasyon merkezlerinde ve eğitim kurumlarında eğitim imkanı sağladık. İlk kez engelli kamu personeli secme sınavı imkanını sağladık. 2002 yılında kamu kurumlarında 5 bin 777 engelli memur istihdam edilirken 2020 yılı ekim ayı itibarıyla engelli personel sayımız 57 bin 809 kişiye ulaşmıştır.
İstihdam politikalarımızla 2002 yılından bugune kadar 406 bin engelli kardeşimizi iş hayatıyla buluşturduk. Engellilerin calışma hayatına katılabilmesi icin korumalı iş yerlerinde calışan her engelli icin de aylık 851 lira ucret teşviki sunmaya devam ediyoruz. Engellilere yonelik hibe desteklerini surduruyoruz. 50 bin lira olan hibe desteğini 2020 yılında 65 bin liraya cıkardık. Kendi işini kuran 3 bine yakın engellimize 130 milyon lira hibe verdik."
Goruşmelerin ardından yapılan oylamada İYİ Parti'nin onerisi kabul edilmedi.
Daha sonra HDP'nin "Turkiye'de engellilerin temel yurttaşlık haklarının ve ozgurluklerinin tanınması, korunması ve geliştirilmesine" ilişkin araştırma onergesinin bugun goruşulmesi onerisine gecildi.
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, demokratik ilkelerin yerleşik olmadığı toplumlarda nufusun cok onemli kesimlerinin temel sorunlarının ifade edilemediğini belirterek, "Ulkemizde de engellilerin, yurttaşlığın gerekleri olan temel hak ve hurriyetlere erişim sorunu yıllardır cozulemiyor. Aradan gecen yıllara rağmen Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sozleşmesi halen tam anlamıyla toplumsal yaşama yansıtılamamış." dedi.
Muzakerelerin ardından yapılan oylamada HDP'nin onerisi kabul edilmedi.
"Pandemiyle birlikte yine ağır bir ekonomik kriz surecinin icerisine girdik"
Genel Kurulda, CHP'nin "Merkez Bankası'nın doviz rezervini neden satmaya zorlandığının" araştırılmasına ilişkin onergesinin bugun goruşulmesi onerisi de ele alındı.
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzacebi, Turkiye ekonomisinin uzunca bir suredir yanlış kararlarla yonetildiği icin cok zor bir donemden gectiğini savunarak, yaşanan bu donemin bazı gostergelerini hatırlattı.
Enflasyonun 2017 yılından bu yana cift haneli olduğunu ve kalıcı bir hale donuştuğunu soyleyen Hamzacebi, "Bugun TUİK enflasyon rakamını da yuzde 14 olarak acıklamıştır. Enflasyonun ineceği yonunde herhangi bir beklenti bulunmamaktadır." diye konuştu.
Uluslararası net rezervlerin eksi olduğunu belirten Hamzacebi, "Merkez Bankası'nın 63 milyar dolarlık swapını yani para takası işlemini duştuğumuzde dahi net rezerv eksi 55,5 milyar dolardır." dedi.
Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına kaldıramayacağı olcude yuk yuklendiğini savunan Hamzacebi, "Maliye politikasında yani işin gelir ve gider tarafında bir onlem olmaksızın, ciddi bir orta vadeli program ortaya koymaksızın munhasıran faize yuklenmek suretiyle ulke ekonomisini duze cıkarma imkanı yoktur." goruşunu dile getirdi. Hamzacebi, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bu yıl pandemiyle birlikte yine ağır bir ekonomik kriz surecinin icerisine girdik. İktidar, ekonomi yonetimi bunu aşmak icin piyasaya kredi pompaladı, olağanustu olcude kredi pompalandı. Bu krediler nereye gitti? Altına gitti, dolara gitti, avroya gitti. İşte buraya giden bu TL'ye karşılık onlem olarak iktidar, Merkez Bankası uzerinden, kamu bankaları uzerinden piyasaya doviz verdi, dolar verdi. Gecen yıldan bu yana, ağırlığı bu yılda olmak uzere, piyasaya bu şekilde surulen dovizin miktarı toplam 128 milyar dolardır.
Merkez Bankası'nın kendi sahip olduğu varlıkları, rezervleri erimiştir. Swap dediğimiz para takası yoluyla bir iki ulkenin merkez bankası ile Turkiye'deki bankalardan sağlanmış olan borc paranın miktarı 63 milyar dolardır. Bu 63 milyar doları dahi duştuğumuzde Merkez Bankasının yine kendi rezervi yoktur, sadece odunc aldığı paralarla oluşturduğu rezervin toplamı da eksi 55,5 milyar dolardır. Mesele, bu 128 milyar dolar kime verilmiştir?"
İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ise 35 yıl Merkez Bankasında calıştığını anımsatarak, "Doviz kıtlığını yaşadım, gordum. Sıfır doviz rezervine şahit oldum. Sıfıra yakın doviz rezervine şahit oldum ama eksi rezervi hicbir zaman gormedim, duymadım. Siz bunu da becerdiniz gercekten sizi tebrik etmek gerekiyor." ifadesini kullandı.
Doviz rezervinin, cok pahalı bir enstruman olduğunu ve bunun oluşmasının zaman aldığını belirten Yılmaz, yaşananların aslında suc teşkil eden bir iş olduğunu one surdu.
"Gorevini kanunun ongorduğu şekilde yapıyor"
TBMM Plan ve Butce Komisyonu Başkanı, AK Parti Bingol Milletvekili Cevdet Yılmaz, her turlu eleştiriye, değerlendirmeye Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının da diğer kurumlar gibi acık olduğunu ancak onergede yer alan, "Turkiye'nin kredi notu cop seviyesine indi", "kamu bankaları aracılığıyla arka kapıdan dolar satıldı" gibi ifadeleri de kabul etmenin mumkun olmadığını soyledi. Yılmaz, "Bunlar teknik bir tartışma değil, daha ziyade dayanaktan yoksun, suclayıcı, itham edici değerlendirmelerdir. Kurumlarımızın yıpratılmaya ihtiyacı yok. Kurumlarımızın daha guclu kurumlar olarak yoluna devam etmesi gerekiyor." dedi.
Merkez Bankasının butun gorevlerini Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nda ongorulduğu şekilde gercekleştirdiğini ifade eden Yılmaz, araştırma onergesinde icinden gecilen surecle ilgili hicbir değerlendirmenin yer almadığını kaydetti. Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Dunyada buyumenin eksi 4'un ustune cıkacağı, ticaret hacminin yuzde 10'dan fazla daraldığı bir donemden geciyoruz, Kovid'in etkilerini hepimiz biliyoruz. Maliye politikalarında, para politikalarında tum dunyada gecmişte eşine rastlanmadık birtakım hareketlerin yaşandığı bir donemden geciyoruz. Boyle bir donemden gectiğimizi bu onergede goremiyoruz maalesef. Diğer taraftan onergede, rezervlerin eksi 55 milyara duştuğu soyleniyor. Bunu da kabul etmek mumkun değil.
Tabii ki Merkez Bankamızın temel politikası rezervleri guclu tutmak ve guclendirmektir. Ancak rezerv rakamları değişen finansal koşullar ve kullanılan enstrumanlara gore değişebilmektedir. Bu nedenle rezerv rakamlarındaki gunluk değişimler yerine orta vadeli eğilime odaklanılması gerekmektedir. Bu perspektiften daha doğru değerlendirmeler yapılabilecektir. 27 Kasım itibarıyla brut doviz rezervleri 84,2 milyar dolar olarak, resmi olarak acıklanmıştır."
Yılmaz, Merkez Bankasının yaptığı operasyonlara ilişkin detaylı verileri bircok ulkede gorulmediği kadar şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaştığını vurgulayarak, "Rezervlerin guclendirilmesi Merkez Bankamızın mutlak onceliğidir. Merkez Bankası, her hafta, bir hafta onceki doneme ilişkin mevduatlar, krediler, Merkez Bankası bilancosu, parasal buyuklukler, rezervler, yurt dışı yerleşiklerin portfoy hareketleri, mevduat ve kredi faiz oranları gibi bircok veriyi acıklamaktadır. Bu anlamda şeffaflık noktasında da eleştirilerin haksız olduğunu duşunuyorum." diye konuştu.
Yılmaz, yakın bir surecte TBMM Plan ve Butce Komisyonuna Merkez Bankasının geleceğini, orada da tum bu konuları ayrıntılı değerlendirme imkanına sahip olacaklarını kaydetti.
Yerinden soz alan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzacebi, "Eğer her şey şeffaf olsaydı Merkez Bankası doviz satışlarını ihaleyle yapardı. Kamu bankaları aracılığıyla yapılan satışlar ihalesiz yapılmıştır. Nasıl yapıldığı bilinmemektedir. Ben net rezervi ifade ettim, Sayın Yılmaz brut rezervi ifade etti. Sonuc fark etmiyor, ekim sonu itibarıyla net rezerv eksi 55 milyar dolardır." dedi.
Goruşmelerin ardından CHP'nin grup onerisi kabul edilmedi.
Daha sonra Turkiye Cevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin maddeleri uzerindeki goruşmelere gecildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Alper Atalay