İstanbul Buyukşehir Belediyesi Spor Kulubunun 3 engelli sporcusu Kaan Cavuşer, Alper Ceylantepe, Cilem Celik ve ozel sporcusu Onur Şırlak, Manş Denizi'ni gecmek icin calışıyor.
Sporcular, Manş Denizi'nin yanı sıra 7 yılda ABD'deki Catalina Kanalı, Hawaii'deki Molokai Kanalı, Yeni Zelanda'daki Cook Boğazı, İspanya-Fas arasındaki Cebelitarık Boğazı, Japonya'daki Tsugaru Boğazı ve İrlanda-İskocya arasındaki Kuzey Kanalı'nı gecmeyi hedefliyor.
Fransa-İngiltere arasındaki Manş Denizi'ni gecip bunu başaran ilk engelli grup olmak icin calışan sporcular ve antrenor Mehmet Emin Aslan, AA muhabirine acıklamalarda bulundu.
Yaklaşık 15-16 derecelik su sıcaklığında 36 kilometrelik bir mesafeyi gecmeyi planladıklarını soyleyen Aslan, "Projede cok değerli isimlerimiz var. Bunlardan biri Mehmet Fatih Kurt, hem antrenorumuz hem de cevirmenliğimizi yapıyor. Diğeri ise acık su yuzme şampiyonu olan Adam Walker danışmanlığımızı ustlendi. Projede 4 sporcumuz var. Dunyada bir ilk olmak istiyoruz. Bunlardan 3'u bedensel engelli, bir tane de otizmli sporcumuz var, ozel sporcumuz. Hayalleri olan Manş Denizi projesini gecerek bir ilke imza atmak istiyorlar. En hızlı yuzen ekip unvanını da almak icin buyuk bir caba sarf ediyorlar." ifadelerini kullandı.
Ceşitli ihtiyaclarını karşılamak icin sponsorluk goruşmeleri yaptıklarını hatırlatan Aslan, henuz neticeye varamadıklarını ve destek beklediklerini belirtti.
Ankara Universitesi Spor Bilimleri Fakultesinde eğitim hayatına devam eden 20 yaşındaki Kaan Cavuşer, 10 yıldır yuzme sporunu yaptığını aktardı.
Yuzmeye doktorunun tavsiyesiyle başladığını soyleyen Kaan, şu ifadeleri kullandı:
"Sağ elimde ampute bir engel var. Doktorun tavsiyesiyle sağ elimdeki guc nedeniyle başladım yuzmeye. Tabi ki ilk başlarda hedef koyamıyordum kendime. Yarışlara katılabileceğimi duşunemiyordum. Her şey zaman icinde oldu. 2011 yılında ilk Turkiye Şampiyonası'na katıldım ve 3 kez şampiyon oldum. Yıllar gectikce başarılarımın ustune başarı kattım. 2015'te kıtalar arası boğaz yarışında ucuncu oldum. 2014'te Balkan şampiyonu oldum. 2020 yılına kadar ceşitli ulusal, acık deniz şampiyonlarında ve boğaz yarışında da 2019'da birinci oldum. Madalyalar aldım. Biz 4 engelli sporcu olarak dunyadaki 7 kanalı gecip bir ilki gercekleştirmek istiyoruz. Hedefimiz bu yonde."
Bursa'da 1982 yılında doğduğunu ve 3 yaşında yuzmeye başladığını ifade eden Alper Ceylantepe, "4 yaşında kaza gecirdiğimde yuzme biliyordum. Kaza gecirdikten sonra yuzme benim icin bir fizyoterapi oldu. Ama profesyonel yuzmeye 26 yaşında başladım." şeklinde konuştu.
Yuzmenin kendisi icin bir tutku olduğunu belirten Alper, "Yuzme en sevdiğim spor. Diğer sporları da denedim ama yuzmede karar kıldım. Ulkemizi 2013'te Akdeniz Oyunları'nda temsil ettim. Branşım acık deni yuzmesi. Şimdi takımımla Manş Denizi'ni gecmeyi planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Cilem Celik ise "Bir devlet kuruluşunda calışıyorum. Yuzmeye bu şekilde antrenmanlı olarak 2013 yılında başladım. Kendi arkadaşlarımla birlikte bir engelli takımı kuruldu. Bu takımda yer alıyorum. Manş Denizi ile birlikte 7 denizi de gecmeyi duşunuyoruz. Benim buradaki amacım hem kendim gibi engelli olan tum arkadaşlarıma bu işleri yapabileceklerini, başarabileceklerini gostermek. Hicbir şekilde vazgecmemeleri gerektiğini gostermek istiyorum. Sporda da var olmalarını istiyorum. Her şeyde var olmalarını istiyorum. " şeklinde goruş belirtti.
Ozel sporcu Onur'un annesi Sabrina Şırlak, oğlunun otizmli bir sporcu olduğunu ve 3 yaşından beri yuzmeyle uğraştıklarını soyledi.
Oğlunun acık denizde yuzmeyi sevdiğini aktaran Şırlak, "İBB Spor Kulubu'ne 3 sene once geldik. Manş Denizi'ni gecme duşuncesi benim fikrimdi. Hazırlıklara 3 sene once başladık. Bu sene pandemiden dolayı gecekleştiremedik İnşallah seneye Manş Denizi'ni başarıyla gececeğiz. En buyuk hayalimiz bu." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Murat Karadağ