
KARS'ın Arpacay ilcesine bağlı Kockoyu koyunde işletmeciliğini Cengiz Ergul'un yaptığı Kockoyu Mandıra'nın kaşar ve cecil peyniri uretimi dort mevsim devam ediyor. İşletmede gorevli kadınların binbir emekle hazırladıkları cecil peyniri, konulduğu koyun derisindeki tulumlarda alıcılara ulaştırılıyor.
Kahvaltı başta olmak uzere her sofraya lezzet katan peynirin mutfağımız icin ozel bir yeri var. Binbir emekle hazırlanan cecil peyniri taze olarak tuketildiği gibi tulumlarda bekletilerek kış aylarında da tuketilebiliyor. Beyaz rengiyle dikkat ceken cecil, yaylalarda hazırlanmasının yanında bolgede yaygın olan mandıralarda uretiliyor.
Kars'ta Cengiz Ergul'un işletmeciliğini yaptığı Kockoyu Mandıra'da cecil ve kaşar peyniri uretiliyor. Dort mevsim tuketilen peynirlerin hazırlanması buyuk titizlik istiyor. Her kademesi ayrı bir dikkat gerektiren peynirler, taze olarak ureticiyle buluşturuluyor. Yoğurma işlemi sırasında tel tel olan peynir, yaklaşık 2 saat iplerde asılı bekletildikten sonra diğer işlemler icin mandıraya alınıyor. Burada da butun surecleri tamamlanan cecil peyniri, tulumlara konularak bir sure daha bekletiliyor ardından da muşteriye ulaştırılması icin siparişler alınıyor.PEYNİR YAPIMINI ANLATTICecil peyniri yapımında gorevli koyun kadınlarından Kader Ergul, "Sutu makineden cektikten sonra kazana koyup kaynatıyoruz. Mayasını da kattıktan sonra kıvamına geldiğinde tel tel olan peyniri kazandan cıkarıyoruz. Bir sure dinlendikten sonra diğer işlemleri yapıyoruz. Tuzluyoruz ve tuluma koyuyoruz" dedi.YAKLAŞIK 2 AY DEPODA BEKLİYORKockoy Mandra İşletme Muduru Emre Eğer, "Peynir 3 gun tuzda kaldıktan sonra tel tel yapıp baskıya bırakıyoruz. İcindeki suyun kalmaması lazım. 1 gun baskıda kaldıktan sonra tulumlara koyup dikim işlemine başlıyoruz. Peynirin tulumda kuruması icin yaklaşık 2 ay depoda bekliyor. Bu sure icinde peynirleri gunluk sabah akşam ters duz yapıp suyunu alıyoruz. Tulumlarda yağlı peynir, lor ve tel peynir bulunuyor" diye konuştu.'SUTLER SAĞILIR SAĞILMAZ GELDİĞİ İCİN URUNLERİMİZ LEZZETLİ'Dokuz koyden sut aldıklarını belirten işletme sahibi Cengiz Ergul, şoyle konuştu: "Uretimini yapmış olduğumuz urunler eski Kars kaşarı, yoresel cecil peyniri, tereyağı. 2021 yılı mayıs ayında gravyer uretimine de başlayacağız. Genellikle uretimimiz hayvanların merada olduğu donemde yani mayıs, haziran temmuz, ağustos aylarında uretim yapmaktayız. Bizim uretimimizi diğer uretim tesislerinden ayıran ozellik budur ki doğal olarak koylerimiz, yaylalarımız maksimum 7-10 km arasındadır. Sutler sağılır sağılmaz bize gelmektedir. Onun icin urunlerimiz lezzetli olmaktadır. Herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz" diye konuştu.'ESKİ KARS KAŞARI, SULU HAŞLAMA SİSTEMİ İLE YAPILIYOR'Coğrafi işaretli Kars kaşarlarının nasıl uretildiğini de anlatan Ergul, "Eski Kars kaşarı, sulu haşlama dediğimiz sistem ile yapılıyor. Herhangi bir katkı maddesi yoktur. Sut geldiği gibi taptaze proses tanklarına alınıp, şırdan maya ile mayalanıyor ve telemeyi cıkarıyoruz, baskıları alıyoruz. Baskılardan sonra sulu haşlamada haşlayıp ustalarımız tartıp kalıplara dokuyor. Bu bizim coğrafi işaretli Kars kaşarımız. Kars kaşarının olmazsa olmazı katkısız sut, şırdan mayası ve sulu haşlamadır. Son aşaması olarak da doğal dinlendirme yani peyniri kurutma aşamasıdır. Bizim tesisimiz bunların hepsine uygundur. Zaten belgelerimiz de bu yondedir. Uretim tekniklerimiz eskisi gibi, eskiden ne yapılıyorsa o şekilde aynısını yapıyoruz" dedi.'İYİ URUNLER URETİP, GERCEK DEĞERİ GORMEYİ BEKLİYORUZ'Bu calışmalarla bolgeye buyuk bir katkı sağladıklarını da kaydeden Ergul, "Gerek sut fiyatlarında olsun gerek gocu durdurma olsun gerekse insanların urununu, hayvanını değerlendirme acısından olsun buyuk bir katkı sağladığımızı duşunuyorum. Sut 55 kuruşlarda iken biz 1.5 TL'ye cıkardık sutun fiyatını. Hatta ureticilerden buyuk tepki almamıza rağmen koylu ile birlikte hareket edip sut fiyatlarını yukarıya cekmeyi başardık. Urunlerimiz kaliteli oldu. Her ne kadar değerinde satmaya calışsak da tabi ki haksız rekabete yenik duşuyoruz. Daha iyi şeyler yapacağız. Cunku bizim bolgenin sutu, merası, hayvanları kaliteli. İyi urunler uretip gercek değerini bulup gercek tuketicilerin sofrasında olmayı duşunuyoruz. Hep kendi imkanlarımız ile bir şeyler başardık, başarmaya da devam edeceğiz. İnşallah bu hep boyle gider" diye konuştu.