

Hamilelik aslında adet olmadan daha once oluşur. Bu doğal yolla ise birliktelikten sonra catlayan yumurta ve erkeğin spermi birleşirse dollenme oluşur. Yumurtlama zamanınız ise bu regl dongusunun tam ortalarına denk gelmektedir. Yani birliktelik sonrası dolleme oluşursa bundan 7-8-9 gun sonra siz kan testi ile hamile olup olmadığınızı oğrenebilirsiniz. Daha detaylı bilgi icin birliktelikten kac gun sonra gebelik testi yapılır konumuzu inceleyebilirsiniz. Gebelik denilen olan olay dediğim gibi dollenmeden 7-8-9 gun sonra oğrenilebilir. Dollenme denilen olayı buradan inceleyebilirsiniz. Yani o gunler hala regl gercekleşmemiştir. Sizin adet zamanınız gelip adet gercekleşmemiş ise bu gunler hala hamileliğinizden haberiniz yoksa oluşan embriyo 15-20 gunluk olmuştur bile.
Coğu kadın gebelik belirtisini onceden bilmek ister ama bazen de ilk olarak belirleyici belirti bu adet kanamasıdır. Adet gununuz gecikince kadınlar genelde şuphe duyar eğer başka bir durum yoksa ( ilac kullanımı stres sıkıntı gibi) Adet dongusu duzgun olan bir kadının ilk belirti nedeni adet gecikmesidir. 15-20 gunluk olan embriyo da daha oluşmaya başladığı gunden bu yana hızla anne kanında yukselmeye devam eden beta hcg hormonu sayesinde hamilelik ortaya cıkar. Bu donemlerde idrar testlerine pek itibar etmemeniz gerektiğini soylemek istiyorum. Cunku beta hcg denilen hamilelik hormonu ilk olarak kanda yukselir ve belirir idrarda daha sonraları yukselmeye başlayacaktır. O yuzden once kan testi yaptırmanızda fayda var. Eğer kan testi yaptırmadıysanız hala idrar testinde adet gecikmesinden 1-2 hafta icinde oğrenebilme şansınız var. Ama işte hanımlar kan testi yaptırmaya gitmek yerine idrar testi yaparak hamilelik aramaktadır. Aslında bunu yalnızken bu ozel anı ilk olarak kendileri yaşamak isterler. Ama dediğim gibi yine en belirleyici test beta hcg testidir. Hamilelik belirtileri nelerdir hakkında bilgi edineceğimiz onemli detaylara goz atalım dilerseniz.
Adet (regl, mens) Gecikmesi: İlk belirti daha oncede belirttiğim gibi adet kanamasının gecikmesidir. Bu ilk belirleyici sebeptir aslında. Adet gecikmesinin oncesinde belirti gorulmez. Sonraki haftalarda adet gecikmesi ile beraber belirtiler yaşanmaya başlayabilir. Hamile kalmak gibi niyetiniz planınız varsa yumurtlama zamanına dikkat etmelisiniz ozellikle de alacağınız ilaclara dikkat etmelisiniz. Embriyoda oluşabilecek anormallikler ilk 12 haftada oluşur eğer hamileyseniz bu haftalara daha bir ozen gostermeniz gerekiyor. Ama işte adet dongunuz duzenli değil de duzensiz ise ve hamilelik oluşmuş ise hamileliğin ilk belirleyici belirtisi adet gecikmesi diyemeyiz. Bu anne adaylarının kafasında buyuk bir soru işaretidir ki cunku surekli adet gecikmesi yaşayan biri olarak bu ay hamile miyim? acaba gibi sorular insanın beynini yer bitirir bu da işte her an kan testi yapmaya cekinir duruma gelirsiniz. İdrar testleri bu konuda hanımların ilk tercihi olur.
Yerleşme kanaması (implantasyon): Bu kanama adet kanamasından farklı olarak adet zamanınızdan once gorulebilir. Bununla anne adayları yine bir şupheye duşer ama unutmamalıdır ki her kanama yerleşme kanamasıdır diyemeyiz. Yerleşme kanaması adet kanamasına gore daha acık renkli az miktarda olur. Yerleşme kanamasını detaylı incelemek icin yazımızı tıklayabilirsiniz.


Bulantı Kusmalar: Hamileliğin ilk haftalarında bulantılar kusmalar da olabilir. Bu ozellikle sabah bulantıları şekilde de olabilir ama unutmayın ki belirtiler kişiden kişiye değişir. Ama hamilelik belirtileri genelde ilk 3 ay icinde gercekleşir.
Goğuste hassasiyet ve goğus uclarında ağrı: Bu da gebeliğin onemli belirtilerindendir. Hamile kalan anne adayı goğuslerinde farkedilir şekilde değişim gozlemleyebilir ve dokunduğunda hassasiyet acı hissedebilir.
Sık idrara cıkma: Embriyonun rahme yerleşmesi ve mesaneye baskısı nedeniyle ve yine ilk haftalarda vucudun su tutması nedeniyle sık idrara cıkma gorulur. 20-30 dakikada bir tuvalete cıkma ihtiyacı duyabilirsiniz.
Uyku hali yorgunluk: Vucut sonucta alışmadığı bir duruma hazırlanıyor ve hormonlar hızla yukseliyor boyle bir durumda ilk belirtilerde yorgunluk uyku hali de gorulebilir.
Ruh halinde değişim: Ruh halinizde hızla değişim olabilir. Aniden gulme hissi ya da hic tahmin edemeyeceğiniz şeye ağlama hissi oluşabilir. Yine aşırı sinirlilik hali de olabilir.
Aşerme ya da yemek yeme isteksizliği: Hamilelikte yine bir şeyleri canınız cok cekebilir ya da herhangi bir şeye de istek duymazsınız hatta kokusundan bile nefret edebilirsiniz.