CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'na, Ankara'nın Cubuk ilcesinde şehit Piyade Er Yener Kırıkcı'nın cenazesinde yapılan saldırıya ilişkin, 36 sanığın tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması goruldu. Savunmasını yapan 30 sanık suclamaları kabul etmezken, Kılıcdaroğlu'nun avukatı Celal Celik'in 'yetkisizlik' talebi mahkemece reddedildi.
Şehit Piyade Sozleşmeli Er Yener Kırıkcı'nın, 21 Nisan 2019'da Cubuk'un Akkuzulu Mahallesi'ndeki Yeni Camii'nde duzenlenen cenaze torenine katılan CHP Genel Başkanı Kılıcdaroğlu'na yonelik protestolarla başlayan olaylar saldırıya donuştu. Kalabalık arasında bazı kişiler Kılıcdaroğlu'na tekme ve yumruk savurdu. Osman Sarıgun'un attığı yumruk Kılıcdarığlu'nun yuzune isabet ederken, o anlar kameralara yansıdı. Daha sonra bir eve sığınan Kılıcdaroğlu, guvenlik gucleri tarafından zırhlı aracla bolgeden uzaklaştırıldı.

Olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 36 kişi hakkında dava acıldı. Bu sanıklardan Kemal Kılıcdaroğlu'na yumruk atan Osman Sarıgun'un 'kamu gorevlisini kasten yaralamak' ve 'kamu gorevlisine alenen hakaret' suclarından 1 yıl 8 aydan 3 yıl 10 aya kadar hapsi istendi. Kılıcdaroğlu'nun sığındığı evin yakılması icin bağıran ve o anlar kameralara yansıyan Gurbet Sarıyer'in 'suc işlemeye alenen tahrik', 'kamu gorevlisine gorevinden dolayı alenen hakaret', 'kişinin yerine getirdiği kamu gorevi nedeniyle birden fazla kişi tarafından kişiyi hurriyetinden yoksun kılmak' ve 'siyasi partilerin maliki olduğu veya kullanımında olan eşyaya zarar vermek' suclarından 28 yıl 10 aya kadar hapsi istendi. Diğer sanıklar icin de ceşitli suclardan 1 ay 15 gun ile 28 yıl 10 ay arasında değişen surede hapis talep edildi.30 SANIK KATILDI Sanıkların, Cubuk 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Sabah başlayan duruşmaya sanıklardan 30'u ile taraf avukatları katıldı. 6 sanık farklı mazeretler sunarak duruşmaya gelmedi. Duruşmayı cok sayıda CHP'li milletvekili izlerken, adliye cevresinde yoğun guvenlik onlemleri alındı. Duruşmada, kimlik tespitinin ardından iddianamenin ozetini okundu. Daha sonra sanık savunmalarına gecildi. Kılıcdaroğlu'na yumruk atan sanık Osman Sarıgun, savunmasında olayın uzerinden cok zaman gectiğini, nasıl olduğunu unuttuğunu soyledi. Daha once verdiği ifadelerini tekrarladığını belirten Sarıgun, yaşananlardan dolayı pişman olduğunu, Kılıcdaroğlu'ndan ozur dilediğini soyledi. Sanık Vahit Delibaş da Kılıcdaroğlu'na yonelik bir saldırı girişiminde bulunmadığını belirterek, "Bizim oyle bir şeyimiz olsaydı, orada zaten oldurulurdu. Kılıcdaroğlu'nu oldurmek isteseydik, zaten cıkamazdı. O kadar kalabalık vardı" dedi.'YAKIN DİYE BAĞIRMADIM'Sanık Elif Golyeli, şehit cenazesinin ardından erkeklerin bulunduğu taraftan, 'hain terorist' diye bağırdıklarını belirterek, "'Evi terorist bastı' diye soylediler. Evi taşlayanlar benden de taş atmamı istediler. Ben de yerden aldığım taşı attım" dedi. Kılıcdaroğlu'un sığındığı evin onunde 'yakın evi' diye bağırırken goruntulere yansıyan sanıklardan Gurbet Sarıyer, "Kimseyi tahrik etmedim. Ben orada yoktum, suclamaları kabul etmiyorum" dedi. Sanık Sevim Golgeli de, "Ben 'evi yakın' diye bağırmadım. 'Şerefsiz cıksın yakın' diye bağırdım; ancak Kılıcdaroğlu'nu kastetmedim. 'İceride PKK var' dedikleri icin ben 'teroristleri yakın' dedim" ifadelerini kullandı. Goruntuleri izletilen sanık, "Hayır o ben değilim" derken, 'yakın' diye bağıran goruntudeki kişinin Kılıcdaroğlu'nun sığındığı evin sahibi Rahim Doruk'un annesi olduğunu ileri surdu.'KOY HALKI BU İŞTEN BUYUK ZARAR GORDU'Sanık Ayhan Bedava, suclamaları kabul etmediğini belirterek, "Koy halkı bu işten buyuk zarar gordu. Kılıcdaroğlu korumasız bir şekilde koye gelirse en iyi şekilde ağırlamak istiyoruz. Artık bu olayla ilgili anılmak istemiyoruz. Yaşananlardan dolayı cok uzgunuz" dedi. Sanıklardan bazıları Kılıcdaroğlu'nun aracına ve sığındığı eve taş attıklarını itiraf etti. Ancak bu sanıklar suc işlemek kastı ile hareket etmediklerini, bir anlık galeyana geldiklerini soylediler.GOREVSİZLİK TALEBİ KABUL EDİLMEDİSanık savunmalarının ardından soz alan Kılıcdaroğlu'nun avukatı Celal Celik, organize bir şekilde saldırı duzenlendiğini, sanıkların işlediği fiillerin 'adam oldurmeye teşebbus' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Adam oldurmeye teşebbus sucu ağır ceza mahkemesinin gorev kapsamındadır. Bu nedenle mahkemenizden gorevsizlik kararı vermesini talep ediyoruz" dedi. Taraf avukatlarının taleplerini dinledikten sonra ara kararını acıklayan mahkeme, gorevsizlik talebi ile sanık avukatlarının adli kontrol şartlarının kaldırılması taleplerini reddetti. Duruşmaya gelmeyen sanıkların bir sonraki celse hazır edilmesini isteyen mahkeme, duruşmayı 1 Mart 2021'e erteledi.SUCA SURUKLENEN COCUKLARA DAVAAynı soruşturma kapsamında haklarında dava acılan suca suruklenen 10 cocuk ise Perşembe gunu Cubuk 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına cıkacak. Duruşma, basına ve izleyicilere kapalı yapılacak. Ote yandan olayla ilgili yurutulen soruşturma kapsamında farklı şupheliler hakkında da dava acıldığı, bu davaların gorulen dava ile birleştirilme taleplerinin, ileriki surecte değerlendirileceği belirtildi.