Kayseri'de yaşayan elektrik elektronik muhendisi Osman Arık, babasından devraldığı, banknot ve madenilerden oluşan para koleksiyonunu aradan gecen uzun yıllara rağmen devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyor.
Sarız ilcesinde terzilik yapan babasının 1990 yılına kadar muşterilerden aldığı paralardan biriktirerek oluşturduğu koleksiyonu devralan Arık, yaklaşık 30 yıldır baba mirasına gozu gibi bakıyor.

Babasından devraldığı para koleksiyonunu ilk gunku heyecanla muhafaza eden Arık, Cumhuriyet Donemi'ne ait paralardan oluşan koleksiyonu 3 yıldır profesyonel koleksiyoner olarak geliştirmeye calışıyor.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]EDHO'nun kadın calışanlarına otelde şok! Cıplak halde odaya girip tecavuze yeltendilerCumhurbaşkanı Erdoğan sinyalini vermişti! Hafta ici sokağa cıkma kısıtlaması gelecek mi?Bir ulkeyi yıkan katliam! 43 tarım işcisi boğazı kesilmiş halde bulunduArık, AA muhabirine yaptığı acıklamada, kendisi icin koleksiyondaki her paranın ayrı bir manevi değeri olduğunu soyledi.
Uzun yıllar amator olarak koleksiyonerlik yaptığını belirten Arık, şunları kaydetti:
"Profesyonel olarak 3 yıldır koleksiyonla ilgileniyorum. İlk zamanlar paranın nasıl istiflenmesi gerektiğini nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini bilmediğimiz icin kağıt paraları kitap aralarında madeni paraları da toplu olarak muhafaza ediyorduk. Bu şekilde sağlıklı olmayacağını duşunmeye başladım ve araştırma yapınca da profesyonel yapmaya başladım. Profesyonel olarak yapmaya başlayınca da hangi paranın ne zaman basılamaya başlandığını değerinin ne olduğunu nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini oğrendik. Bu şekilde devam ettiriyoruz. Cumhuriyet Donemi kağıt, madeni ve hatıra paralarını biriktiriyorum."
Koleksiyonerliğin bir tutku olduğunu anlatan Arık, koleksiyonu tamamlamaya calışırken eşinin ve cocuklarının kendisine her zaman destek olduğunu dile getirdi.
Koleksiyonda yer alacak paraları temin etmenin farklı yolları olduğunu aktaran Arık, "Elimde kağıt, madeni ve hatıra olmak uzere 1000'e yakın para var. Bunların icerisinde tarihi acıdan bizim icin donum noktası olan paralar var." dedi.
Elindeki koleksiyonu tamamladıktan sonra, Osmanlı paralarından oluşan bir koleksiyon da oluşturmak istediğini ifade eden Arık, boylece bu mirası gelecek nesillere aktarmak istediğini vurguladı.
"Babam benimle gurur duyuyor"
Emanetine sahip cıktığı babasının kendisiyle gurur duyduğunu aktaran Arık, şoyle devam etti:
"Babam benimle gurur duyuyor. Amator olarak devraldığım koleksiyonunu profesyonelliğe taşımam, ilerletiyor ve yaşatıyor olmam babamı cok mutlu ediyor. Her konuşmamızda koleksiyonu soruyor, bakıp inceliyor. Boyle olunca ben de mutlu oluyorum. Hedefim, inşallah oğlumun da hevesi olursa bunu, ona aktarmak istiyorum hatta bir marka oluşturmak istiyorum. Koleksiyonu oğluma devretmek, boylece gelecek nesilleri aydınlatmak istiyorum ayrıca her paranın ayrı bir değeri ayrı bir yaşanmışlığı var ama benim icin babamın bana karne hediyesi olan 7. emisyon 20 bin lira cok değerli."
Arık, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalcın'ın koleksiyonerlere yardımcı olduğunu ve onemli faydalar sağladığını da sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Murat Asil