CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, "Yeni bir siyaset, ahlaklı bir siyaset anlayışını bu coğrafyaya getirmek istiyoruz. Ama bunu biz tek başımıza yapamayız. Beraber yapacağız. Esnafın derdini anlatacak makam yok. Bunu kurmak cok mu zor. Anayasa da esnaf korunacak diyorlar ama koruyacak makam yok. Esnaf bakanlığı olacak ki esnafın makamı olsun" dedi.
CHP Genel Başkanı Kılıcdaroğlu, bir dizi toplantı ve acılış icin dun akşam saatlerinde hava yoluyla Adana'ya geldi. Sabah saatlerinde CHP il ve ilce yonetiminin yanı sıra Tabipler Odası Yonetim Kuruluyla basına kapalı goruşme gercekleştirdi. Kılıcdaroğlu, daha sonra babası vefat eden eski CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı'ya taziye ziyaretinde bulundu.

Ardından Adana Buyukşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda esnafla buluşan Kemal Kılıcdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, "Butun esnaf kardeşlerimin bu surecte cok buyuk sıkıntı yaşadığını biliyorum. En baştan itibaren hic kimseyi suclamadan nelerin yapılması gerektiğini anlattım. Karar alındı butun işyerleri kapandı ama esnaf kardeşim gelir elde edecek mi? Hayır. Sosyal devlet bizim anayasamızda değiştirilmesi teklif edilemeyen yasanın icinde yer alıyor. Sosyal devlet fakirin, garibanın yanında olan devlet demektir. Sosyal devlet budur. Esnafın bir artısı daha var. Anayasa da esnaflarla ilgili ozel bir duzenleme var. Sanayici, turizmci icin yok. Esnafın korunması icin anayasa ozel bir duzenleme yapmış. Yani bir anlamda devlet dediğimiz kurumun ana omurgasını esnaf oluşturuyor. Butun coğrafyada esnaf vardır" diye konuştu.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Fotoğraf bugun Turkiye'de cekildi! Ekipler harıl harıl mezar yeri kazıyorUcakta cesur fotoğraflarını paylaşıp, ucrette anlaştığı yolcularla cinsel ilişkiye girdiVali ve belediye başkanı da oradaydı! Koronaya rağmen tabutuna onlarca kişi omuz verdi"DUKKANI KAPATMASINA HAKLI DİYORUM AMA YARDIM YAPMAMASINA HAKSIZ DİYORUM"
Esnafın ahi evran kulturu, dayanışma kulturu olduğunun altını cizen Kılıcdaroğlu, "Komşusu gelir elde etmiyorsa onun da gelir elde edebilmesi icin ozel bir calışma vardır. Esnaf devletin orta direğidir. Bu surecte esnafın hangi sorunu cozuldu? Şunu rahatlıkla soyleyebilirim. Pandemide yaşadığımız sure icerisinde esnafın hicbir sorunu cozulemedi. Bankalarda krediler falan zaten verildi. Aldığınız kredilerin faizi silindiyse veya faizsiz kredi verildiyse evet devlet yardım yaptı derim. Sadece size borc verdi ve karşılığında faiz alacak. Dukkanı kapatmasına haklı diyorum ama yardım yapmamasına haksız diyorum. Sosyal devlet nerede cıkacak? Esnaf dukkanı kapatıyorsa esnafa kira yardımı yapacak. Diğer ulkelerde nasıl oldu. Benim dediğim gibi oldu. Bu aynı zamanda devletle vatandaş arasında ciddi bir guvenin doğması demektir. Ama guvensizlik oluştu" ifadelerini kullandı.
"ESNAF BAKANLIĞI KURMALIYIZ"
Bir esnafın kendisine, "Ben devlete 40 yıldır vergi veriyorum ama 40 gun devlet bana bakamadı" dediğini kaydeden Kemal Kılıcdaroğlu, esnaf bakanlığı da kurulması gerektiğini soyleyerek şunları kaydetti:
"Eğer Turkiye'de esnaf gercekten korunmak isteniyorsa, onun beklentilerini, onun sorunlarını dinlemek zorundayız. Benim konuştuğum esnaf arkadaşlarla ilgili bana şunu diyorlar; "Bazen sorunumuz cıkıyor cozume kavuşturamıyoruz. Bize hangi bakanlık bakıyor" diyorlar. Bu ulkede hep diyorum esnaf bakanlığının kesinlikle kurulması lazım. Sanayicinin, turizmcinin bakanlığı var. Sorunları oldu mu derdini anlatacağı makam var. Esnafın derdini anlatacak makam yok. Bunu kurmak cok mu zor. Anayasa da esnaf korunacak diyorlar ama koruyacak makam yok. Esnaf bakanlığı olacak ki esnafın makamı olsun. Bakın Halk Bankası neden kuruldu? O bankanın kuruluş gerekcesi esnafa destek vermektir. Halk Bankası esnaf bankası olmaktan cıkarıldı. 'Sicil Affı cıksın' dedik, teklif ettik ama cıkmadı şuana kadar. Cumhuriyet Halk Partisi'nin biraz mesafeli olduklarını biliyorum ama eğer siz var olan sorunlarınızı cozmek istiyorsanız oyunuzun rengini değiştireceksiniz. Bunu cok acık ve net soyleyeyim. Benim bir sahibim olsun diyorsanız, senin bir sahibin var. Cebini duşunmeyen, vatandaşı duşunen biri var. Siyaset koşeyi donme yeri değildir. Bizim eksiğimiz, yanlışımız olabilir ama bu ulkede kim calışıp, kim uretiyorsa helalinden başımızın uzerinde yeri vardır."
"İSTANBUL BORSASI'NI NE KADARA SATTIK KİMSE BİLMİYOR"
İstanbul Borsası'nın da yuzde 10'unun satıldığına değinen Kılıcdaroğlu, "Hepiniz vergi veriyorsunuz, odediğiniz vergiler nereye gitti. İstanbul Borsası'nın yuzde 10'unu ne kadara sattık kimse bilmiyor. 600 milletvekili de bilmiyor. Satıyorsunuz guzel ama ihale yaptılar mı? Yapmadılar. Belki başka ulke daha yuksek fiyat verecekti. Siz bu soruyu sormazsanız, sorunun cevabını vermeyen bir hukumete verdiğiniz oy haram oydur. Sizin fakir, fukaraya sahip cıkmanız lazım. Vatandaştan vergi aldım, şuraya harcadım, şurayı ozelleştirip buraya harcadım deyip acıklama yapmalı. Birlikte, beraber sesimizi yukseltmek zorundayız. Vergi veriyorsunuz nereye gidiyor bu para? Siz Turkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ekonomik olarak Londra'da ki bir avuc tefeciye teslim edildiğini biliyor musunuz. 18 yılda dışarıya 178 milyar dolar odenen dış vergi. Bu eski rakam. Yeni rakamlar cıkarsa onu da soylerim. Bu kimin parasıyla odendi, sizin paranızla. Allah'ın verdiği en değerli hazine akıldır. O nedenle aklımızı calıştıracağız" şeklinde konuştu.
"SİZİN STOPAJ VERGİSİYLE NE İŞİNİZ VAR"
Stopaj vergisinin de kalkması gerektiğini anlatan Kemal Kılıcdaroğlu, "Stopaj vergisinin kalkması lazım. Sizin stopaj vergisiyle ne işiniz var. Kaldırın dedik, kaldırmadılar. Her yeri kapattılar, kapatın tamam ama orada calışan işciler var. Oradakilerin hepsi gunluk yaşayan kişiler. Oyle buyuk sermayeler oralarda yok zaten. Yanınızda calışan kişiye dukkanı kapatıp eve gonderdik, o adam nasıl gecinecek. Bu adama sahip cıkması gerek kim? Sosyal devlet. Nerede bu sosyal devlet. Benim aclığımı gidermek zorunda. Bu coğrafyada hicbir cocuk yatağa ac girmemeli. Eğer bir cocuk yatağa ac giriyorsa 83 milyon o gece uyumamalı. Az veya cok herkesin karnının doyması lazım. Para yok diyorsanız eğer para var. İşsizlik Sigortası Fonu var. O paralar nerede. Biliyor musunuz? Kimse bilmiyor. O işsiz kalanın garantisiydi. Kendi kumbarasıydı. Oradan bir miktar odediler başka odemediler. Dukkanı kapatıp işciyi eve gonderip sahip cıkmıyorsan orada sosyal devlet yoktur" ifadelerini kullandı.
"TURKİYE KAN KAYBEDİYOR"
2020'nin ilk 10 ayında 665 milyar lira devletin para topladığını soyleyen CHP Genel Başkanı Kılıcdaroğlu, "Devlet yurt dışından ayrıca 46 milyar lira borc para almış. Birde karşılıksız merkez bankasında 59 milyar lira para basmış. Bir de sattığı para 85 milyar dolar sattığı para var. 1 trilyon 891 milyar lira devlet ilk 10 ayda para kullanmış. Bu para nereye gitti. Hazineden karşılıksız yardım yapıldı. 1 trilyon 891 milyar lira para kullanacaksınız, 8 milyarını karşılıksız kullanacaksınız bunun da 2 milyarı ibandan toplanan para. Toplam karşılıksız yardım 8 milyar lira. Tefecilere ise 119 milyar 581 milyon lira faiz odendi. Sizin para, vergi faizcilere gitti. Ayrıca binmediğimiz ucağa kalktığı havalimanın garantisi var. Oda 13 milyar lira. Esnafa karşılıksız verilen para ise 0 lira. Bakın bu bir siyası tercihtir. Parayı esnafa mı verelim, ureticiye mi, ciftciye mi yoksa tefeciye mi verelim. Siyasi tercihte bulunanlar iktidardır. Cunku ben kullanmıyorum parayı. Turkiye kan kaybediyor. Devletin butun kurumlarını, şirketlerini sattılar. Nereye gitti para" dedi.
"HER BİRİNİZİN SORUMLULUKLARI VAR"
Futbol karşılaşmalarının Katarlı bir firma tarafından yayınlandığını ancak onda da odenen para da indirim yapıldığını vurgulayan Kılıcdaroğlu, "Futbol karşılaşmaları televizyondan yayınlanıyor bir Katar firması. 500 milyon dolar para verdi. Kimse itiraz etmedi. Sonra dolar artınca parayı odemeyeceğim dedi ve mahkemeye bile verilmedi. 90 milyon dolar duştuler. Yetmez dedi Katar firması. Doları, Turk Lirası'na 5,80 lira kur uzerinden cevirdiler. 1 Katar firmasına sağlanan 90 milyon doları esnafa verselerdi ne olurdu. Turkiye'nin butun coğrafyasında esnaf Allah razı olsun derdi. 1 kişiye sağlanan imkanı yuzbinlerce kişiye sağlamıyorsunuz. Sizin bu tercihi gormeniz lazım. Her birinizin sorumlulukları var" şeklinde konuştu.
"YENİ BİR SİYASET ANLAYIŞINI GETİRECEĞİZ"
Turkiye'ye yeni bir siyaset anlayışı kazandırmak istediğini soyleyen Kemal Kılıcdaroğlu, "Yeni bir siyaset, ahlaklı bir siyaset anlayışını bu coğrafyaya getirmek istiyoruz. Ama bunu biz tek başımıza yapamayız. Beraber yapacağız. Kul hakkı yemek en buyuk gunahsa, en buyuk gunahı işleyene oy vermeyeceksiniz. İşin doğasında da, ahlakında da, inancımızda da bu vardır. Ben esnafı duşunuyorum, esnaf beni duşunmuyorsa bir sorunumuz vardır. Orada da kabahat esnafta değil, bizdedir. Biz belki esnafı samimi olarak dinleseydi bugun bu tablo olmazdı. Bir sorun varsa nasıl cozuleceğini toplumun onune koyuyoruz" dedi.
Toplantının geri kalanı basına kapalı devam etti.
(İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı