Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın, "Eğitimde tek dil var, coğulculuk yok." sozlerine tepki gostererek, "Sayın Paylan, bayağı sayıda dil biliyorsunuz. Şunu da arzu ederim; oğrendiğiniz, bildiğiniz bu dilleri, ekmeğini yediğiniz, suyunu ictiğiniz, havasını kokladığınız, toprağından beslendiğiniz bu guzel ulkeyi dışarıda şikayet etmek icin değil, ulkemizin lehine de kullanmanız, inşallah bir gun gelir, nasip olur." demesi uzerine tartışma yaşandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, TBMM Plan ve Butce Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanlığı butcesi goruşmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

"Tek dil temelinde hareket ediyorsunuz. Tek dil anlayışınız var." eleştirisine yanıt veren Oktay, "Şoyle bir gecmişe baktığımız zaman, Kurtceden başka dil bilmediği icin cezaevindeki cocuğuyla konuşturulmayan, kamu hizmetleri alamayan analarımızı iyi hatırlarız. Ozellikle gecmişten AK Parti oncesindeki iktidarlar doneminden iyi hatırlarız. Bu sorunu AK Parti iktidarları doneminde yapılan reformlarla cozduk." dedi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Koronavirus salgınında en korkunc gun! Vaka ve vefat sayısı bir kez daha rekor kırdıİcişleri Bakanlığı'ndan yeni genelge! Tum toplu etkinlikler 3 ay sureyle yasaklandıSavaş cıkaracak sozler! Netanyahu'dan Orta Doğu'yu sarsan suikastle ilgili bomba itiraf"Sayın Paylan'ın oğrendiği dilleri de oğrenmiş olduk"
HDP Diyarbakır Milletvekili Paylan'ın, "Bir Ermeni okulunda eğitime başladım. Ermenice, Turkce, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca'yı oğrendim. Dunyada en kotu İngilizce eğitim veren ulkeyiz. Cunku dillerden korkuyoruz. Bu eğitimde tek dil var, coğulculuk yok." sozlerini hatırlatan Oktay, "Bu vesileyle Sayın Paylan'ın oğrendiği dilleri de oğrenmiş olduk, memnun olduk. Bayağı sayıda dil biliyor. Daha da artacağını umit ediyorum ve son derece de guzel kullanıyor ama Sayın Paylan şunu da arzu ederim; oğrendiğiniz, bildiğiniz bu dilleri, ekmeğini yediğiniz, suyunu ictiğiniz, havasını kokladığınız, toprağından beslendiğiniz bu guzel ulkeyi dışarıda şikayet etmek icin değil, ulkemizin lehine de kullanmanız inşallah bir gun gelir, nasip olur. Biz de bunu goruruz." ifadelerini kullandı.
Bunun uzerine Paylan ve HDP milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a tepki gosterdi.
Oktay, "Belge koymadan bunu soyleyemezsiniz." diyen HDP'li Paylan'a, "Ben sizi gun boyunca dinledim, siz de beni dinleyeceksiniz. Elimizde o belgeler var, isterseniz hepsini ortaya koyarız." karşılığını verdi.
Tartışmaya AK Parti milletvekillerinin de katılması uzerine gerginlik yaşandı. AK Parti ile HDP milletvekilleri birbirlerinin uzerine yurudu.
TBMM Plan ve Butce Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, araya girerek butce goruşmelerinde en sert eleştirilerin dile getirildiğini ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın tamamını sabırla dinlediğini soyledi.
Yılmaz, milletvekillerini, "Soylemlerine katılmayabilirsiniz. Zamanı gelince goruşlerinizi tekrar ifade edersiniz. Herkes duşuncelerini ifade ediyor. Siz de dinleyeceksiniz." diyerek uyardı.
Tartışmanın uzaması uzerine Yılmaz, birleşime ara verdi. Tartışma verilen arada da bir sure devam etti.
"Birbirimize bağırmayalım"
Aradan sonra konuşan Komisyon Başkanı Yılmaz, uzuntu duyduğu bir ortamın yaşandığını dile getirerek, "En sert eleştirilerimizi yapalım ama kişiselleştirdiğimiz zaman bu işin icinden cıkmamız mumkun değil." dedi.
Yılmaz, "Duşuncenin gucunu, ifadenizin iceriği belirler, sesinizin tonu değil. Birbirimize bağırmayalım, bu nezaketli ortamı hep birlikte sahiplenerek korumaya calışalım." diye konuştu.
HDP Diyarbakır Milletvekili Paylan, "Ben Turkiye'yi değil AKP'yi hem burada hem de dunyada yaptığı zulumden dolayı şikayet ediyorum. Sarayın yaptığı insan hakları ihlallerinden dolayı şikayet ediyorum. Burada soylediğim her şey kayda geciyor, dunya da goruyor. Aynı soylediklerimi, dunyada da soyluyorum." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Oktay, Paylan'a, "Turkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, yurutmesi, hic kimse zalim değildir." dedi.
HDP'li Paylan'ın, New York Times'ta yayımlanan yazısının, "Turkiyeli bir Ermeni ve soykırım atlatmış bir neslin torunlarından olduğum icin bu mesajın ne anlama geldiğini cok iyi biliyorum." sozunu hatırlatan Oktay, "Bu nedir? Siz Meclis olarak bunu kabul ediyorsanız, ben bir şey demiyorum." diye konuştu.
Bunun uzerine Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, "Hicbir şekilde kabul etmiyoruz tabii ki." dedi.
Oktay, sozlerine şoyle devam etti:
"Biz de bunu soyluyoruz. Soylediğimiz şey de zaten budur. Dil bilmek guzel ve sizleri butun dunyada gormeyi arzu ediyoruz. Biz de gidiyoruz ama gittiğiniz yerde bunu mu dile getirmek gerekiyor? Turkiye'yi boyle mi anlatıyorsunuz? Size 18 yılda yaptığımız reformların neler olduğunu anlattım. Bir teşekkur edin."
Muhalefetin, "atanmış-secilmiş" eleştirilerine cevap veren Oktay, şunları kaydetti:
"Atanmış ve secilmiş olayındaki bu kibirlilik nedir? Nasıl bir kibirliliktir bu? Anayasa'yla onaylanmış, milletin onayını secmiş, Meclis tarafından onaylanmış bir Anayasa gereği bir yurutme var. 3 yıldır aynı şey tekrar tekrar... Ne demek istiyorsun kardeşim, ben aynı zamanda oy veren bir vatandaşım. Vatandaş seni buraya secerek gonderiyorsa hakaret etme hakkını vermiyor sana. Ne demek yani 'Devlette gorevli olan herkes atanmış dolayısıyla hicbir hakkı yok.' mudur? Bu mudur yani? Kibri kastediyorsanız, kibir buradadır. Yurutme yasamaya saygı gosterir ama uc ayrı erkten bahsediyoruz. Yasama da yurutmeye saygısını gostersin. Buraya gelmemiz, hesap veriyor olmamız, hakaret edilmemiz anlamına gelmiyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sinan Uslu