Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekim ayı para politikası toplantı tutanaklarında, yeni tip koronavirusun (Kovid-19) ikinci dalgasına karşı kayıtsız kalınamayacağının altı cizilerek, ekonomiyi desteklemeye yonelik daha fazla yardım sinyali verildi.
ECB Yonetim Konseyi'nin 28-29 Ekim'de Frankfurt'ta gercekleştirdiği para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı.
Konsey uyelerinin değerlendirmelerinin yer aldığı tutanaklarda, uyelerin, Avro Bolgesi ekonomilerinde kalıcı zarara sebep olacak bir cift dipli resesyondan endişe duydukları ortaya cıktı.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Arac sahiplerine kotu haber! Benzinden sonra bir buyuk zam da motorineYuhalama seslerini duyunca jet hızıyla dışarı cıktı: Hanginiz yuhaladı?İmzalar atıldı! Turkiye ile Katar arasında 300 milyon dolarlık anlaşmaTutanaklarda, "Gelinen noktada rahatlık gostermek cari şartlar altında zarar verici olabilir." ifadesine yer verilerek, "2020'nin son ceyreğinde GSYH'nın buyumesine yonelik net riskler gorundu." denildi.
Ağırlıklı olarak tahvil alımlarından oluşan yeni bir yardım paketinin aralık ayında acıklanmasına yonelik sinyal verilen tutanaklarda, ECB Yonetim Konseyi'nin, "gerektiği her anda harekete gecmeye hazır" olduğu mesajı yenilendi.
Tutanaklarda, Yonetim Konseyi uyelerinin genel olcude paylaştığı goruşun, Konseyin para politikası tedbirlerinin guclu parasal duruşu sağladığı yonunde olduğu belirtildi.
ECB'nin tutanaklarında "Salgının talep ve arz taraflarına daha uzun, kalıcı etkilerinin olabileceğini ve potansiyel buyumeyi azaltma olasılığını dikkate almak onemli olacaktır." ifadesine yer verildi.
ECB Başekonomisti Philip Lane'nin birkac aydır ekside seyreden enflasyona yonelik uyarılarını dinleyen Konsey uyelerinin, Lane'nin yaptığı onerilere genel olarak katıldıkları tutanaklarda yer buldu.
Tutanaklarda, Kovid-19 aşı haberleri konusunda ele alınması gereken farklı yonlerde unsurlar olduğu ortaya konulurken, istihdamda ozellikle hizmet sektorunde daha fazla azalma beklendiği ifade edildi.
Toplantı 10 Aralık'ta
ECB, 28-29 Ekim'de yapılan para politikası toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, salgın nedeniyle martta 750 milyar avro ile başlatılan ve haziranda 600 milyar avro artırılarak toplam 1 trilyon 350 milyar avroya cıkarılan Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) boyutunda da değişiklik yapılmamıştı.
Yonetim Konseyi, aynı toplantıda politika faizini sıfır, mevduat faizini yuzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yuzde 0,25'te sabit bırakmıştı.
Ote yandan, bankanın aralık ayında sadece PEPP'de değil Uzun Vadeli Refinansman İşlemlerinde (TLTRO) ve kademeli faiz uygulamasında ayarlamalar yapması, mevduat faizinde indirime gitmesi secenekleri masada bulunuyor.
ECB Başkanı Christine Lagarde, 11 Kasım'da Avro Bolgesi ekonomileri icin başka bir teşvik paketinin neye benzeyebileceğine yonelik ipucları vererek, son zamanlarda PEPP ve TLTRO'ların mevcut ortamda etkinliğini kanıtladığını belirtmişti.
Lagarde, PEPP ve TLTRO'nun "dinamik olarak ayarlanabilir" ve para politikasını yeniden ayarlamak icin temel araclar olarak kalabileceğini dile getirmişti.
Bu arada, ekonomistler, aralık ayından once ozel bir mudahalede bulunma seceneğinin imkansız olmadığını ancak buna fazla ihtimal vermediklerini belirtti.
Bankanın Yonetim Konseyi 10 Aralık'ta bir araya gelecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Bahattin Gonultaş