Cevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depremi sonrasında yapılan kentsel donuşum calışmaları kapsamında bugun itibarıyla 5 bin konutun projelerini hazırladıklarını soyledi.
İzmir Ticaret Odasının Meclis Toplantısı'na video konferans yontemiyle katılan Kurum, depremin ilk anlarından son enkaz kaldırılana kadar gecen sure boyunca İzmir'de yaraları sarmak icin istişare halinde hep birlikte calıştıklarını belirterek, İzmir'de kaldıkları 15 gunluk surecte, İzmir Ticaret Odası, Sanayi Odası, borsası, esnaf ve sanatkar temsilcileriyle bir araya geldiklerini ve İzmir depremi ozelinde kentin geleceğini istişare ettiklerini hatırlattı.

Hem İzmir'de hem burada yaptıkları istişareler ve aldıkları kararlarla oncelikle birlikte depremzedelerin yaralarını saracaklarını dile getiren Kurum, ardından kenti ihracatıyla, kalkınmasıyla, şehirciliğiyle daha guclu, daha mureffeh bir İzmir yapmak icin birlikte var gucleriyle calışacaklarını soyledi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Kritik toplantı oncesi konuşan Bilim Kurulu uyesi karamsar bir tablo cizdiTam 30 dakika surdu! Doğanın en olumcul kavgasında beklenmedik sonHepimizin evinde bulunuyor! Koronanın coğalmasını onleyip virusleri yok ediyorİzmir'in ulke ekonomisinin en onemli lokomotifi olduğunu dile getiren Kurum, şoyle konuştu:
"Bugun 234 milyar liralık dev ekonomisi ve 2019 yılında gercekleştirdiği 12 milyar dolarlık ihracatıyla Turkiye'nin en buyuk sanayi, uretim ve ihracat merkezi durumunda. Siz değerli iş insanlarımız 5 bine yakın ihracatcı şirketle 201 ulkeye ihracat yapıyorsunuz. 1 milyon 620 bin kişiye istihdam sağlıyorsunuz. Yıllık ortalama 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip İzmir'imiz, tekstilden tarıma, enerjiden gıdaya, turizmden ihracata kadar bircok sektorde milli ekonomimize, ulkemize katkı sağlıyor. Ben bu anlamda her bir iş insanımıza sizlerin şahsında teşekkur ediyorum."
"İzmir'de 1900'lu yıllardan itibaren 6 ve uzerinde deprem sayısı 8 olarak kayıtlara gecti"
İzmir'in gecmişten bugune yaşadığı depremlerle buyuk acılar yaşamış bir kent olduğuna dikkati ceken Kurum, şoyle devam etti:
"İzmir'de 1900'lu yıllardan itibaren 6 ve uzerinde yaşanan deprem sayısı, 6,6 buyukluğundeki depremle birlikte 8 olarak kayıtlara gecti. 1909 Foca, 1928 Torbalı, 1939 Dikili, 1949 Karaburun, Soke-Balat, 1992 Seferihisar, Karaburun ve bugun de yine Seferihisar depremi. En son 30 Ekim'de yaşadığımız 6,6 buyukluğundeki depremde 116 canımızı yitirdik. Ulke olarak, milletce buyuk bir acı yaşadık. Ben tekrar depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum."
Depremin ilk anından itibaren devletin, milletin ilgili kurumlarla hep birlikte İzmir icin seferber olunduğunu anımsatan Kurum, İzmir depreminden hemen ardından İzmir tarihinin en buyuk kentsel donuşumunu, deprem donuşumunu başlattıklarını soyledi.
Bu kapsamda, depremden hemen sonra hasar tespit calışmalarını 10 gun icerisinde tamamlayıp, yıkılan binaların bulunduğu 7 ayrı bolgede yerinde donuşum calışmalarını hızlıca başlattıklarını dile getiren Kurum, şu bilgileri verdi:
"Bu alanlarda toplamda 1648 bağımsız bolumu, bunların 1452'si konut, 196'sı dukkan olmak uzere yerinde, 7 proje bolgesinde inşa ediyoruz. Yine Bayraklı'da 3 milyon 800 bin metrekare buyukluğundeki rezerv yapı alanımızda ilk etapta yapacağımız 3 bin konut icin calışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. Toplamda bugun itibarıyla 5 bin konutumuzun projelerini hazırladık. 4 gun once gercekleştirdiğimiz son İzmir ziyaretimizde mahalle sakinleriyle bir araya gelerek paylaştık. Yapacağımız tum konutlar, zemin artı 4-5 katı gecmeyen, bolge mimarisine uygun, sağlıklı her turlu sosyal donatısı olan ve afetlere karşı dayanıklı yeni yaşam alanları olacak. Ornek bir şehircilik anlayışıyla projelerini hazırladığımız bu alanlar, kulturel ve sosyal alanlar, yeşil alanlar, okul, camisiyle sosyal donatılarıyla tamamlayıp İzmirli kardeşlerimize teslim etmiş olacağız."
"Birlikten İzmir Doğar" kampanyası
Bakan Kurum, İzmir Ticaret Odasının İzmir depreminden sonra takdire şayan bir dayanışma orneği gosterdiğine işaret ederek, "Ailelerini kaybeden depremzede vatandaşlarımız ev sahibi olmaları icin 'Birlikten İzmir Doğar' kampanyasını başlattınız. Ben bu anlamda İZTO Yonetim Kurulu Başkanımız Mahmut Ozgener'e, tum başkanlarımıza, diğer odaların başkanlarına, meclis uyelerimize gostermiş olduğunuz bu dayanışmadan dolayı teşekkur ediyorum." diye konuştu.
Bu dayanışmanın tarihe bir kayıt olarak gececeğini dile getiren Kurum, "Sizler Anadolu topraklarının sadece bereketini değil aynı zamanda şefkatini de gosterdiniz." dedi.
Bakanlık olarak her zaman İzmir'in ve İzmirlilerin yanında olacaklarını dile getiren Kurum, "Sizleri her zaman destekleyeceğiz. Yapacağımız bu ornek proje ile İzmir'deki kentsel donuşumu, depreme karşı konutlarımızın hazırlanması noktasındaki calışmalarımızı kararlı bir şekilde yuruteceğiz." ifadelerini kullandı.
Tum belediyelerle toplantılar yapılıp taleplerin alındığını dile getiren Kurum, İzmir'deki vatandaşların ihtiyac duyduğu tum alanlara ilişkin bakanlığın gerek maddi, gerek teknik verebileceği tum destekleri ifade ettiklerini anlattı.
Bu surecin el birliğiyle yurutulmesi gerektiğini vurgulayan Kurum, "El birliğiyle bugune kadar İzmir depreminin yaralarını sardık, bundan sonraki surecte de sanayicimizle, iş adamımızla, odalarımızla, tum vatandaşlarımızla birlikte en iyi İzmir'i inşa etmek icin var gucumuzle calışacağız." değerlendirmesini yaptı.
Meclis toplantısının hayırlı olmasını dileyen Kurum, konuşmasının ardından oda başkanlarının sorularını da yanıtladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yıldız Nevin Gundoğmuş