Bitlis Belediyesinin, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) sunduğu "Kırsal Kalkınmada Kadın İstihdamının Artırılması" projesi, Sanayi Teknoloji Bakanlığının Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında kabul edildi.
Belediyede gercekleştirilen projenin imza toreninde konuşan Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, kadınlar icin, "Kırsal Kalkınmada Kadın İstihdamının Artırılması" projesini hazırladıklarını belirtti.

Proje kapsamında yerli tohum ureten 150 kadının aynı zamanda eğitim alacağını kaydeden Tanğlay, şoyle konuştu:
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Kritik toplantı oncesi konuşan Bilim Kurulu uyesi karamsar bir tablo cizdiHepimizin evinde bulunuyor! Koronanın coğalmasını onleyip virusleri yok ediyorLuks cipteki infazın detayları kan dondurdu: Once iki arkadaşını, sonra kendini oldurdu"Ardından kadınlarımızın bir kısmına istihdam sağlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve projede emeği gecenlere teşekkur ediyorum. Projelerimizi yapmaya devam edeceğiz. Bitlis'e katabileceğimiz tum guzelliklerde hep beraber el birliğiyle projelerimizi hayata gecireceğiz. DAP ve DAKA'ya sunduğumuz projelerimiz var. Bakanlık nezdinde inceleme aşamasındalar. Bunlardan gecen projelerimiz de olacak. Bitlis'imize hizmet etmeye devam edeceğiz. Projelerimizi tek tek hayata gecirmeye calışacağız."
DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Giray da bakanlığın yuruttuğu SOGEP kapsamında destekledikleri projenin sozleşmesini imzaladıklarını kaydetti.
Giray, "Başarılı olan proje destek almaya hak kazandı. Projenin butcesi 1 milyon 113 liradır. Bunun 1 milyonunu DAKA olarak bakanlığımız vasıtasıyla finanse ediyoruz. Bu proje bizim icin onemli. Cunku pandemi surecinde yerli tohum uretimi cok onem kazandı. Burada da kadın eliyle kırsal kalkınmayı hedefliyoruz. Boyle guzel bir projeyi ajansımıza sunanlara teşekkur ediyorum. Hayırlı olsun." dedi.
Ardından Tanğlay ve Giray, projenin sozleşmesini imzaladı.
DAKA Genel Sekreterliğinden yapılan acıklamada da Bitlisli kadınların yerli tohum ve yoresel urunler ureterek kırsal kalkınmaya katkı sağlayacağı belirtildi.
SOGEP kapsamında, DAKA koordinasyonunda hazırlanan genc, kadın ve engellilerin istihdam edilebilirliğini, gelir duzeyinin artırılmasını ve yaşam kalitelerinin yukselmesini hedefleyen, "Kırsal Kalkınmada Kadın İstihdamının Artırılması" projesinin imzalandığı ifade edilen acıklamada, şunlar kaydedildi:
"Sosyal yardım alan dezavantajlı kadınları, yenilikci bir kooperatif catısı altında orgutleyerek mesleki eğitim ve uretime dahil edecek kırsal kalkınma merkezi kurulması amaclanmıştır. Projenin butcesi 1 milyon 113 bin liradır. Projeyle Bitlis'te işsiz genc kadınlara, yoresel iş gucu piyasasının ve bolge ekonomisinin ihtiyaclarına yonelik mesleki nitelik ve iş becerileri kazandırılması sağlanarak istihdam edilebilirlikleri artırılacak ve gelir elde etmelerine destek olunacaktır. Bitlis Belediyesinin yurutucusu olduğu projenin bir milyon lirası hibe olarak sağlanacaktır."
Acıklamada, proje kapsamında 150 kadına yerli tohum uretme ve coğaltma, yoresel gıda urunleri uretim, gıda paketleme, satış ve pazarlama teknikleri, online satış, e-ticaret, dijital pazarlama, girişimcilik, kooperatifcilik, hibe ve fon kaynakları eğitimleri verileceği bildirildi.
Girişimcilik eğitimleriyle kadınların girişimcilik ekosisteminde daha aktif rol alması sağlanarak psiko-sosyal destek semineri ve danışmanlık hizmetleriyle kişisel ve sosyal gelişimlerinin guclendirilmesinin amaclandığı aktarılan acıklamada, "Projeden faydalanan kadınların, urettikleri urunlerin satışına yonelik online satış ve pazarlama, dijital pazarlama, markalaşma yonetimi, mikro işletme finansmanı, maliyet yonetimi, kooperatifleşme sureci ve kooperatif yonetimi eğitimleri alarak iş gucu piyasasında aktiflik kazanmaları ve kendi urunlerini pazarlayabilme kapasitelerini geliştirmeleri hedeflenmektedir." ifadelerine yer verildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Şener Toktaş