Cağımızın onemli filozoflarından Baudrillard bu kitabında, carpık tuketim anlayışını ele alıyor.



Gercek ihtiyaclar ile sahte ihtiyaclar arasındaki ayrımın ortadan kalktığı tuketim toplumunda birey tuketim mallarını satın almanın ve bunları sergilemenin toplumsal bir ayrıcalık ve prestij getirdiğine inanır. Boylece genel bir toplumsal farklılaşma mantığı ortaya cıkar. İhtiyac artık bir nesneye duyulan ihtiyactan cok, bir farklılaşma ihtiyacıdır. Tuketici tek tek nesnelere değil, mal ve hizmetler sistemini butunuyle satın almaya yonlendirilir; bu surecte bir yandan kendini toplumsal olarak diğerlerinden ayırt ettiğine inanırken, bir yandan da tuketim toplumuyla butunleşir. Dolayısıyla tuketmek birey icin bir zorunluğa donuşur. Bu anlamda tuketim bireyin ozgur bir etkinliği değildir.





İşte bu kuramsal tabanda, gunluk alışverişten luks tuketime, beden bakımından cinselliğe, reklamdan Pop Art’a ve bireylerin dinlenme bicimlerine kadar tum yonleriyle tuketim toplumunu cozumluyor Baudrillard. Bu aşırı emek ve tuketim baskısına muhalefetin beklenmedik bicimlerde, orneğin kronik yorgunluk ya da irrasyonel şiddet olarak ortaya cıktığını ve bu muhalefetin ongorulemeyecek yepyeni bicimler bulacağını da ekliyor.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Tuketim Toplumu Yazar: Jean Baudrillard Cevirmen: Ferda Keskin , Nilgun Tutal Yayınevi: Ayrıntı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13x20 İlk Baskı Yılı: 2002 Baskı Sayısı: 9. Basım Dil: Turkce Orijinal Adı: La société de consommation Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9789755391410