Duzce İl Tarım ve Orman Muduru Necdet Cicek, ekim ayı faaliyetleri kapsamında 5 milyon 817 bin 573 adet kanatlı hayvan sevkiyatı yapıldığını bildirdi.
Cicek, yazılı olarak yaptığı acıklamada, hayvan hastalıkları ile mucadele cercevesinde ekim ayı icinde, 22 mahalle 39 koyde 24 bin 318 adet buyukbaş hayvana şap aşısı, 33 koy 17 mahallede 992 adet buyukbaş hayvana sığır brusellozu, 3 koy 1 mahallede 42 adet buyukbaş hayvana sığırların Noduler Ekzantemi ve 13 koyde 1000 adet kucukbaş hayvana ise koyun keci vebası aşısının koruyucu olarak uygulandığını belirtti.

Isırık vakaları
İlde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 32 adet ısırık vakası icin kopek ve kedilerin 10 gun muşahede altına alındığını kaydeden Cicek, muşahede sonucunda kuduz hastalığı yonunden olumsuz bir durum gozlenmediğini ifade etti.
Hayvan ve hayvansal urun işlemleri
Kentten diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 31 adet buyukbaş hayvan ve 5 milyon 817 bin 573 adet kanatlı hayvan sevki yapıldığını aktaran Cicek, "İlimizden diğer illere 8 bin 927 kilogram karkas et ve 500 kilogram hayvansal yağ sevki yapılmıştır. İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gercekleştirilen 179 adet buyukbaş hayvanın kesim oncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 49 bin 450 kilogram sağlıklı etin tuketime sunulması sağlanmıştır." ifadesini kullandı.
Gıda ve yem kontrol faaliyetleri
Cicek, ekim ayı icinde il genelinde faaliyet gosteren gıda uretim, satış ve toplu tuketim işyerlerinde 1147, yem satışı yapan işyerlerinde 39 olmak uzere toplam 1186 adet denetim yapıldığını belirterek, "Ekim ayında 4 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 41 bin 790 lira idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattına gelen 18 şikayet incelenmiş olup, 17 tanesi olumlu sonuclanmıştır." dedi.
İhracat işlemleri
İl Muduru Cicek, ildeki ihracatcı firmaların başvurusu uzerine ekim ayında ihrac edilen urunlerle ilgili de şu bilgileri verdi:
"559 bin 415 kilogram fındık ve urunleri icin 55 adet, 748 bin 139 kilogram diğer gıda maddeleri icin 33 adet, 1 milyon 663 bin 960 kilogram orman urunleri icin 58 adet olmak uzere toplam 2 milyon 971 bin 514 kilogram urun icin 146 adet ihracat sertifikası duzenlenmiştir."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yavuz Emrah Sever