Herkes terk etti, onlar terk etmedi
Bir zamanlar binlerce insanın yaşadığı eski Gordes ilce merkezinde sadece 4 hane kaldı
Terk edilmiş kentte yaşamını surduren Zarife Koseoğlu:
"Olumuz de buradan cıkacak. Herkes gitti biz kaldık"
MANİSA - Manisa'nın Gordes ilce merkezi yaklaşık 70 yıl once yaşanan toprak kayması nedeniyle bolgedeki yuksek kesimlere taşındı. Yerleşim yeri değişen eski Gordes adeta hayalet kente donerken, bir zamanlar binlerce insanın yaşadığı bolgede şimdilerde sadece 4 aile yaşıyor.
Manisa'ya 110 kilometre mesafede bulunan Gordes ilce merkezinde 23 Ocak 1940 tarihinde yaşanan şiddetli toprak kayması nedeniyle yapılan incelemelerin ardından ilce merkezinin taşınmasına karar verildi. Gordes ilce merkezi, yabancı uzmanlarca yapılan calışmalar sonucu 1948 yılında yaklaşık 4 kilometre mesafedeki yeni yerleşim yerine taşındı. Yaklaşık 70 yıl once herkesin terk ettiği eski Gordes ilce merkezi adeta hayalet kasabaya donerken, bir zamanlar yuzlerce insanın yaşadığı kentte 4 aile kaldı. Herkesin terk ettiği eski Gordes'i terk etmeyen 4 aile, gecimlerini ciftcilikle surdurmeye devam ediyor.
Kenti terk etmeyerek yaşamlarını surduren Suleyman Koseoğlu, 70 yıl once cok hareketli bir kent olduğunu ve binlerce insanın yaşadığını belirterek, "1945-1950 yılları arasında burası terk edildi. Bizim de burada babalarımızdan evlerimiz vardı. Onlar cıktılar yukarı, biz burada kaldık. Daha sonra biz de cıktık. Buralara inip cıkıyoruz. Gordes'te de evimiz var. Oraya da gidiyoruz. Fazla hane yok burada. Eskiden burada hayat cok guzeldi. İnsanlar birbirine cok bağlıydı. Saygı, sevgi gosterirdi. Biz kendimiz istedik kalmayı. Burada koyunlarımız, tarlalarımız var. Biz burayı terk etmedik. Ben buranın havasını daha guzel buluyorum. Korona virus nedeniyle kahvelere oturulmuyor. Ben bir suredir Gordes'e de cıkmıyorum. Dedikodu yapacağıma burada televizyonu acıyorum, cayımı iciyorum" dedi.
"Herkes gitti biz kaldık"
Kendisinin eski ilceye gelin olarak geldiğini anlatan Zarife Koseoğlu, "Burada da her şeyimiz var. Koyunlarımızla, kopeklerimizle, kedilerimizle ilgilenerek akşamı getiriyoruz. Annemleri ziyaret ediyoruz. Ayaklarım sağlamken dolaşıyordum ama artık dolaşamıyorum. Olumuz de buradan cıkacak. Herkes gitti biz kaldık" diye konuştu.
Ote yandan terk edilmiş kentteki yapılar ise dikkat cekiyor. Bazı camilerin minarelerinin yarım olduğu ve minarenin neredeyse devrilecek kadar yan yattığı gorulurken, ahşap Rum evleri de kentteki dikkat ceken yapılar arasında yer alıyor. Bircoğu taş yapı olan evlerden birkacı ayakta kalırken, bazı evler ise tamamen yok olmuş durumda.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / AYKUT YENİCAĞ