Fırat Nehri'nde yetiştirilen somon ve bazı balık ceşitleri, başta Karadeniz Bolgesi olmak uzere Turkiye'nin bircok bolgesine gonderiliyor.
Şanlıurfa'nın Birecik ilcesinden gecen Fırat Nehri uzerinde yapılan kafes balıkcılığı bolgede alternatif iş olanakları sağlarken, burada yetiştirilen başta somon olmak uzere bircok balık ceşidi Karadeniz ve Turkiye'nin bircok bolgesine gonderiliyor. Yıllık yaklaşık 15 bin ton balık uretilen bolgede balıkcılık yuzlerce insana da iş olanağı sağlıyor. Surekli soğuk olması nedeniyle yılın 12 ayı uretim yapılan Fırat Nehri'nde somon balıkları canlı olarak Karadeniz'e gonderiliyor.
"Karadeniz'e canlı balık gonderiyoruz"
10 yıldır balık yetiştiren Nebi Cakar, Karadeniz'e canlı balık gonderdiklerini ifade ederek, "Alabalık ciftliğimde uretim yapıyorum. Burada gokkuşağı alabalık dediğimiz cinste balık yetiştiriyoruz. Ortalama bir anacta 4-5 bin yavru cıkıyor. Onları sağıp 5 ayda porsiyonluk hale getirip yurtici ve yurt dışına gonderiyoruz. Trabzon, Antalya, Mersin başta olmak uzere bircok bolgeye gonderiyoruz. Birecik'te guzel uretim oluyor. Turkiye'de bir tek burada 12 ay uretim yapılıyor. Buradan canlı Karadeniz'e gonderiyoruz. Alabalık soğuk suyu sever. Onun icin burada yılın 12 ayı biz balık uretiyoruz" dedi.
"12 ay uretimimiz oluyor"
15 yıldır kurduğu tesiste balık ureten Omer Tunc ise, yılın 12 ayı uretimlerinin devam ettiğini vurgulayarak, "Bizim yıllık uretimimiz bin tondur. Bunun yuzde 80'i somondur. Genelde ic piyasaya satıyoruz. Burada 12 ay uretim yapıyoruz. Turkiye'nin her tarafına gonderiyoruz. Karadeniz, İstanbul, Diyarbakır gibi illere balıklarımızı gonderiyoruz. Bizim yaklaşık bin ton uretimimiz var. toplam bu bolgede ise yaklaşık 15 bin top uretimimiz oluyor" şeklinde konuştu.
"15 bin ton balık uretiyoruz"
Birecik İlce Tarım Mudurluğu Su Urunleri Muhendisi Oğuzhan Kuzucu, bolgede yıllık 15 bin ton balık uretildiğini soyleyerek, "Karkamış Baraj golu 2019-2020 uretim şekliyle Turkiye'nin 5. baraj goludur. Burada uretimde yılda yaklaşık 15 bin ton balık uretiliyor. Burada yaklaşık 21 işletme Şanlıurfa iline bağlı, 14 işletme de Gaziantep iline bağlı olarak burada faaliyet gosteriyor. Turkiye'nin bircok bolgesinde uretim 6 ay suruyor. Buranın suyu soğuk olduğundan dolayı 12 ay uretim yapılıyor. Karadeniz'de de buyuk işletmeler olmasına rağmen donemsel uretimler yapabiliyor. Bu yuzden Karadeniz'e somon balıklarını canlı olarak gonderiyoruz" diye konuştu. - ŞANLIURFA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı